Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Φώφη Γεννηματά, Συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" για τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης







Στη ΡΟΥΛΑ ΠΑΠΠΑ - ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ
Με τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών που διατίθενται για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών ελπίζει η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά πως θα εξευρεθούν πόροι για τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ.

* Θέτει ως στόχο το μηδενισμό της λίστας αναμονής και θεωρεί ότι η προσωρινή καθυστέρηση στην τοποθέτηση νέου προέδρου του οργανισμού, που θα γίνει στο πλαίσιο της ανοιχτής διακυβέρνησης, είναι το πρώτο βήμα πριν το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
* Γιατί υπάρχει τόση καθυστέρηση στην τοποθέτηση προέδρου και δ.σ. στον ΟΚΑΝΑ ;
- Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα στις 4 Οκτώβρη του 2009, ορισμένοι δεν το έχουν πιστέψει ακόμη, αλλά είναι γεγονός. Οι τομείς της εξάρτησης και της πρόληψης θα έχουν τη μεγαλύτερη προσοχή. Στόχος είναι να μηδενιστεί η λίστα της αναμονής και το δικαίωμα στη θεραπεία να γίνει πράξη. Η τοποθέτηση του προέδρου και του δ.σ. του ΟΚΑΝΑ δεν αποτελεί πια μια προσωποκεντρική διαδικασία επιλογής από τους «φίλους» και «γνωστούς» που στελέχωναν τις θέσεις ευθύνης αποκλειστικά και μόνο μέσα από την κομματική καριέρα τους. Η ανοιχτή διακυβέρνηση είναι μια καινοτόμος διαδικασία που παρά τα όποια προβλήματά της προκαλεί επανάσταση στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, φέρνοντας την αξιοκρατία πάλι στο προσκήνιο. Η προσωρινή καθυστέρηση που σημειώνετε είναι το πρώτο βήμα πριν το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Είναι απλώς θέμα χρόνου.
* Ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ μειώθηκε κατά 25%, από 36 εκατ. ευρώ το 2009 στα 27 εκατ. ευρώ. Πώς θα αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες υποχρεώσεις του;
- Για το 2010 ο προϋπολογισμός για τον ΟΚΑΝΑ προβλέπει ακριβώς το ίδιο ποσό με αυτό που δόθηκε το 2009, δηλαδή 36 εκατ. ευρώ. Μόνο που τώρα διανέμεται σε δύο κωδικούς, έναν για τον ΟΚΑΝΑ με 27 εκατ. ευρώ και έναν για κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων με 9 εκατ. ευρώ. Ετσι λύνουμε το χρόνιο πρόβλημα των κέντρων πρόληψης, που δεν είχαν ανεξάρτητο κωδικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενδιάμεσες καθυστερήσεις μέσω του ΟΚΑΝΑ και να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για πολύ καιρό. Από εκεί και πέρα είμαστε διατεθειμένοι να ασκήσουμε αυστηρό έλεγχο σε κάθε δαπάνη που διατίθεται για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, κάτι που δεν είχε συμβεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σας διαβεβαιώνω ότι θα ελέγξουμε κάθε ευρώ που δίνεται. Οποιοδήποτε περιστατικό κακοδιαχείρισης έρθει στο φως της δημοσιότητας θα παταχθεί χωρίς δεύτερη σκέψη.
* Γιατί ο ΟΚΑΝΑ καταφεύγει σε γραφεία ενοικιάσεως προσωπικού στις νέες μονάδες του;
- Οι μονάδες υποκατάστασης που αναφέρατε είναι μονάδες που ιδρύθηκαν πρόσφατα (2007-2008) και ήταν απαραίτητη για τη λειτουργία τους η άμεση στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπό αυτή την έννοια κατανοούμε την επείγουσα ανάγκη που ακολούθησε η παρούσα διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, αλλά αποτελεί άξιο απορίας πώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδωσε μια μονιμότερη και δικαιότερη λύση στο ευαίσθητο αυτό θέμα μέσα από νέες προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σήμερα εθελοντικά στις μονάδες βρίσκονται εκτεθειμένοι, χωρίς δική τους ευθύνη, και κάνουν τη γενναία επιλογή να συμπαραστέκονται στους χρήστες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλιστούν με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων αυτών.
* Επίσης, πρώην χρήστες, με τετραετείς συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ στον ΟΚΑΝΑ, με τη λήξη των συμβάσεών τους κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους συγκεκριμένους.
- Ο ΟΚΑΝΑ έχει εξαιρεθεί από την πρόσφατη αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα ακριβώς επειδή (εκτός των επιτακτικών αναγκών που έχει) προβλέπεται ειδικό καθεστώς και για τους πρώην τοξικομανείς που εργάζονται ως θεραπευτές σε αυτόν. Εχουμε δρομολογήσει την επίλυση του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: