Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Αλληλεγγύη στους Αχ. Δεσποτάκη & Κ. Ριζόπουλο και τους εργαζόμενους & εργαζόμενες του 18ΑΝΩ

26 Ιουνίου 2010


ΨΗΦΙΣΜΑ
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΗ!


Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών με αγωνία αλλά και έκπληξη παρακολουθούμε το έργο ορισμένων λειτουργών της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών λαμβάνει δυο λίγο-πολύ καταστροφικές για τη ζωή δυο συνανθρώπων μας αποφάσεις.

Στις 21/6/2010, ο Κώστας Ριζόπουλος, 31 χρόνων, που πριν 3 μήνες ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα απεξάρτησης του 18ΑΝΩ και είναι συνολικά πάνω από δυόμισι χρόνια «καθαρός», καταδικάστηκε από το Γ΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε φυλάκιση 4 χρόνων, χωρίς αναστολή. Αυτή η σκληρή ποινή επιβλήθηκε για μια κλοπή (ζάντας αυτοκινήτου), που έγινε πριν από 13 χρόνια, όταν ο Κώστας, ήδη εξαρτημένος από ηρωίνη, ήταν 18 χρόνων. Αυτό χαρακτηρίστηκε από τους αστυνομικούς ως «ληστεία» και κατά συνέπεια «κακούργημα».

Πριν από ενάμιση μήνα είχε ληφθεί μια ανάλογη απόφαση από το Εφετείο της Λάρισας για τον απεξαρτημένο Αχιλλέα Δεσποτάκη, 3 χρόνια «καθαρό». Ο 49χρονος Αχιλλέας Δεσποτάκης, που έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης του 18ΑΝΩ, κατηγορείτο για κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την πώληση, καθώς το Φεβρουάριο του 2006 είχε βρεθεί πάνω του 1,5 γραμμάριο ναρκωτικών. Τέσσερα περίπου χρόνια αργότερα, στις 06/05/2010, καταδικάστηκε από το εφετείο της Λάρισας σε φυλάκιση 4 χρόνων.

Το ζήτημα για εμάς είναι ποιο πραγματικό μήνυμα εκπέμπουν στο κοινωνικό σύνολο, τους χρήστες και τις οικογένειές τους τα Ελληνικά Δικαστήρια μέσα από τις αποφάσεις τους. Πού θέλουμε τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι μέσα από έναν τιτάνιο αγώνα -τόσο προσωπικό όσο και συλλογικό (συνθεραπευόμενοι, εργαζόμενοι στα θεραπευτικά προγράμματα)- καταφέρνουν να βγουν από το κάτεργο των ναρκωτικών;

Η απάντηση κάποιων προσηλωμένων στο γράμμα του νόμου λειτουργών φαίνεται να είναι: «Στη φυλακή!» Η δική μας απάντηση, ως εργαζόμενοι στον ευαίσθητο χώρο της Πρόληψης των Εξαρτήσεων, είναι:

ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ! ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ! ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΖΩΗ!

Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει την επαγγελματική και κοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων που βγαίνουν νικητές στη μάχη των ναρκωτικών, αντί να τους τιμωρεί, διαμορφώνοντας μάλιστα συνθήκες άμεσης υποτροπής τους.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους/στις θεραπευόμενους/-ες και τους/τις θεραπευτές της Μονάδας Απεξάρτησης 18ΑΝΩ, που καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 28 Ιούνη, στις 11 το πρωί, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με αίτημα την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης, αλλά και των υπολοίπων ανάλογων καταδικαστικών αποφάσεων.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: