Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Στον «αέρα» από τη νέα χρονιά τα Κέντρα Πρόληψης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
.
Δεν τα στήριζε όπως θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική πολιτεία όλα τα χρόνια της λειτουργίας τους, τώρα διαφαίνεται ότι θα τα εγκαταλείψει τελείως ή θα τα «φορτώσει» κι αυτά στους Δήμους. Ο λόγος για τα 71 Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα μεταξύ των οποίων και η «Πρόσβαση» της Ημαθίας.

Δομές αναγκαίες για την πρόληψη της χρήσης πάσης φύσης ουσιών που προκαλούν εξάρτηση, τα οποία θα έπρεπε η πολιτεία να σκέφτεται πώς να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τη λειτουργία τους – η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ως γνωστόν – και όχι να δρομολογεί την εγκατάλειψή τους…

Υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα, λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια στη χώρα μας τα 71 Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο «Πρόσβαση» της Ημαθίας. Οι δομές τους λειτουργούν χωρίς ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς ρητή νομοθεσία που θα τους επέτρεπε την απρόσκοπτη πρόσβαση σε σχολεία και άλλους σημαντικούς για την πρόληψη χώρους. Πάραυτα, τα Κέντρα Πρόληψης καταφέρνουν να επιβιώνουν όλα αυτά τα χρόνια, συχνά χάρη στο ενδιαφέρον των εργαζομένων σ’ αυτά.

Το μέχρι τώρα νομικό συνονθύλευμα, που ίσχυε μέχρι σήμερα, εξελίσσεται πλέον σε απειλή ύπαρξης για τα Κέντρα Πρόληψης. Καθώς τώρα με τον «Καλλικράτη», τα Κέντρα και οι εργαζόμενοι σε αυτά μένουν «στον αέρα», αφού από 1-1-2011 δεν καλύπτονται με θεσμικό τρόπο και δεν έχουν σαφή πηγή για τη χρηματοδότησή τους. Τα Κέντρα Πρόληψης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη πολλά προβλήματα στη χρηματοδότησή τους, κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε υπολειτουργία.

Σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης χρηματοδοτούνται κατά 50% απ’ τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά 50% απ’ το υπουργείο Υγείας. Για το 2010 το μεν υπουργείο Υγείας κατέβαλε το ποσό στον ΟΚΑΝΑ μειωμένο κατά 10% με βάση το μνημόνιο, αλλά το 50% απ’ αυτά παραμένει, για γραφειοκρατικούς λόγους, δεσμευμένο. Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τους αρμόδιους φορείς που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους - το σύνολο των οφειλών τους ανέρχεται σε 17 εκ. ευρώ με βάση την προγραμματική σύμβαση – καθώς έτσι δουλεύουν χωρίς να τους έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές.

Στον «αέρα» η επιβίωση της «Πρόσβασης»
Η επιβίωση των Κέντρων, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, είναι στον αέρα, ενώ προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς από την 1-1-2011 παύουν να υφίστανται κάποια από τα μέλη που συγκροτούν τις εταιρίες που τα διοικούν.

Πιο συγκεκριμένα, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ημαθίας «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» συγκροτούν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, οι 12 Δήμοι του νομού, η Μητρόπολη Βεροίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ημαθίας. Με την κατάργηση της Ν.Α. και των 9 εκ των 12 Δήμων, προκύπτει πρόβλημα για την αντιμετώπιση του οποίου δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Την ίδια ώρα και παρότι είχαν αναγνωριστεί αυξήσεις μισθών, όπως πληροφορούμαστε, έχει έρθει στο Κέντρο ένα ανυπόγραφο έγγραφο που μιλά για μείωση μισθών.
Συνέχεια εδώ...

Επίσης και η ιστοσελίδα http://www.naousanews.gr/ δημοσίευσε εδώ την είδηση , καθώς και η εφημερίδα της Λέσβου "Δημοκράτης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: