Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί οφείλονται συνολικά περί τα 17.000.000€ στα Κέντρα Πρόληψης

Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

24/12/2010

Επί θητείας των κκ. Ξενογιαννακοπούλου και Γεννηματά στο ΥΥΚΑ, δόθηκαν 14 εκατομμύρια ευρώ από το ΥΥΚΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης μέσω του ΟΚΑΝΑ (12 εκ. ευρώ ως εξόφληση οφειλών για την περίοδο 2006-2009 και 2 εκ. ευρώ ως τελευταία δόση του 2009). Τα ποσά αυτά εισέπραξε ο ΟΚΑΝΑ και επιφυλάχθηκε να τα αποδώσει τα Κέντρα Πρόληψης με βάση τους οικονομικούς απολογισμούς τους. Ωστόσο, τα ποσά ήταν προϋπολογισμένα βάσει των Πενταετών Προγραμματικών Συμβάσεων (μεταξύ ΥΠΕΣ, ΥΥΚΑ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΚΕ, ΕΕΤΑΑ) και των προϋπολογισμών των Κέντρων Πρόληψης, οι οποίοι όμως στην περίοδο αναφοράς (2006-2009) δεν εκτελέστηκαν εξαιτίας ακριβώς της σοβαρής υποχρηματοδότησής τους και της συνεπαγόμενης δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, στην οποία περιήλθαν. Ας αναφερθούν δύο μόνο στοιχεία: Δεν αντικαθίστατο το προσωπικό, που εξ αιτίας ακριβώς της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης των Κέντρων Πρόληψης φυλλορροούσε σε μεγάλο βαθμό, αλλά και εξ ανάγκης περιστέλλονταν (ποσοτικά και/ή ποιοτικά) δράσεις των Κέντρων Πρόληψης στις τοπικές κοινωνίες. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο να υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ προϋπολογισμών και απολογισμών – και τούτο εν γνώσει της παρούσας Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ.
.
Ως Σωματείο δεχτήκαμε σε επίπεδο θεσμικό (δια των εκπροσώπων μας στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης) να υπάρξει μια διαδικασία εκκαθάρισης των οφειλών και τα υπόλοιπα να μοιραστούν με δίκαιο και αναλογικό τρόπο (πάλι μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης και με τη μορφή εκπαιδεύσεων, έρευνας κλπ.) στα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να μπορέσουν αυτά να ανακάμψουν. Κάποια στιγμή ανακοινώθηκε από την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ότι από τα 14 εκατομμύρια ευρώ, καταβλήθηκε ένα μέρος και υπολειπόταν περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Το Σωματείο ζήτησε από τότε τρεις φορές να κατατεθεί αναλυτικά η εκκαθάριση των οφειλών 2006-2009 ανά Κέντρο Πρόληψης, για να εξακριβωθεί με σαφήνεια και το ποσό του υπολοίπου των οφειλομένων. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΟΚΑΝΑ στην εν λόγω Επιτροπή δεν έχει ακόμη προβεί στις σχετικές ενέργειες. Έως ότου αυτό συμβεί και το υπόλοιπο κατατεθεί και μάλιστα με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, εννοείται πως συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι για την περίοδο 2006-2009 ο ΟΚΑΝΑ οφείλει στα Κέντρα Πρόληψης περί τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
.
Για το δε έτος 2010 ο ΟΚΑΝΑ έλαβε από το ΥΥΚΑ περί τα 8,2 εκατομμύρια ευρώ, εγγεγραμμένα για πρώτη φορά σε Κωδικό του Κρατικού Προϋπολογισμού. Από αυτά ο ΟΚΑΝΑ έχει καταθέσει περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ – χωρίς ωστόσο να έχει καταθέσει στην Επιτροπή Παρακολούθησης τα σχετικά αναλυτικά ανά Κέντρο Πρόληψης στοιχεία, ως όφειλε και ως γινόταν τα προηγούμενα έτη. Άρα υπάρχει μια επιπλέον υστέρηση εκ μέρους ΟΚΑΝΑ περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ για το 2010.
.
Συνολικά, λοιπόν, ο ΟΚΑΝΑ οφείλει έως και την ημέρα αποστολής του 15816/23.12.2010 εγγράφου της Προέδρου του περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ στα 71 Κέντρα Πρόληψης της χώρας.
.
Προσθέτοντας στο ποσό αυτό τα περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ, που οφείλουν ΥΠΕΣ-ΚΕΔΚΕ με βάση τα προβλεπόμενα στην Πενταετή Προγραμματική Σύμβαση (που η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ προσπαθεί να διατηρηθούν, σύμφωνα με το πρόσφατο έγγραφο της Προέδρου του), οι συνολικές οφειλές των ΟΚΑΝΑ και ΚΕΔΚΕ-ΥΠΕΣ προς τα Κέντρα Πρόληψης ανέρχονται, στις 23/12/2010, στο ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. .
.
Η Διοίκηση του Οργανισμού ανάρτησε την ίδια μέρα στην ιστοσελίδα του ΟΚΑΝΑ (http://www.okana.gr/node/204) έναν πίνακα excel, με τον οποίο φαίνονται καταβεβλημένα ποσά, χωρίς ημερομηνίες καταβολής. Με αυτόν τον πίνακα, ωστόσο, δεν στηρίζεται η διαβεβαίωση της Προέδρου του Οργανισμού ότι οφείλονται μονάχα 2.650.000 ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης, αφού ούτε τα εντάλματα πληρωμών και οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών φαίνονται ούτε αναφέρονται τα χρήματα που ο ΟΚΑΝΑ έχει λάβει συνολικά για την χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης. .
.....
Από την πλευρά μας, εννοείται πως θα συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, να ζητάμε επισήμως αναλυτική ενημέρωση για τις καταθέσεις ποσών και για τα σχηματισθέντα υπόλοιπα, έως ότου αυτή κατατεθεί. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, παρά τα τρία επίσημα σχετικά αιτήματά μας, δεν έχει υπάρξει αναλυτική και έγγραφη ενημέρωση από τον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΑΝΑ και εκπρόσωπό του στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Γεγονός το οποίο, αν μη τι άλλο όχι μόνο δεν απαντά στα ερωτηματικά, αλλά και γεννά νέα.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: