Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Σωματείο εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών: Σε νέο αδιέξοδο οι δομές



Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Δεκεμβρίου 2010







Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας συνέντευξη τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Αλέξανδρος Σταθακιός και το μέλος του ΔΣ Νίκος Λάιος παρουσίασαν το εύρος του έργου και το ρόλο των 71 Κέντρων Πρόληψης στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και το νέο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δομές μετά την απροθυμία όλων των συναρμόδιων φορέων να προτείνουν βιώσιμη θεσμική λύση που να διασφαλίζει το μέλλον των υπηρεσιών, που προσφέρουν τα Κέντρα, και των εργαζομένων σε αυτά.

Σύμφωνα με το σωματείο, ‘Οι παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας του ΟΚΑΝΑ και το διαμορφούμενο νέο τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση (λόγω του προγράμματος «Καλλικράτης») και στον τομέα της Υγείας (αλλαγή του χάρτη της υγείας με το νέο νομοσχέδιο) αποτελούν συμπληγάδες που απειλούν να συνθλίψουν τα Κέντρα Πρόληψης, τα οποία επιτελούν σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό έργο στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της υγείας εδώ και 15 χρόνια.

Στη συνέντευξη τύπου, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, μονάχα η κα. Νέλλη Ντόλα επικοινώνησε με το Σωματείο εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ενημερώνοντας πως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί στη συνέντευξη τύπου, παρ’ όλο που το επιθυμούσε. Δήλωσε, ωστόσο, την αμέριστη συμπαράσταση του ΛΑΟΣ στα αιτήματά του Σωματείου και εκδήλωσε τη διάθεση να κινηθεί άμεσα με θεσμικές παρεμβάσεις υπέρ των αιτημάτων μας.

Αναφορικά με τις παριστάμενες αντιπροσωπείες κοινοβουλευτικών κομμάτων:

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του κόμματος και Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας. Εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματος στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης και πως το ΚΚΕ στηρίζει λύση του χρόνιου θεσμικού προβλήματος των δομών με τη μορφή ΝΠΔΔ. Δεσμεύτηκε, ακόμη, πως θα γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να προωθηθούν τα αιτήματά του Σωματείου.

Το ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΝ, Υπεύθυνη Τμήματος Υγείας. Δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματος στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και ενημέρωσε ότι ως προς το χρόνιο θεσμικό πρόβλημα των δομών η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργασμένη πρόταση Σχεδίου Νόμου για ίδρυση 13 Περιφερειακών ΝΠΔΔ, την οποία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή.

Επίσης συμμετείχαν με παρεμβάσεις οι παρακάτω εκπρόσωποι Συλλόγων Εργαζομένων από το χώρο των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας: Ηρακλής Γκότσης, ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Ψ.Ν.Α. Δαφνί, Δώρα Κουτσανέλου, ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο, Πάνος Παπαδόπουλος, ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, Βασίλης Γρετσίστας, ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Κύριος Λαζαρής, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, Βασίλης Αλμπάνης, εκπρόσωπος του ΕΣΥΝ (Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών) και Επιτροπής Εργαζομένων 18 Άνω.

Αναφέρθηκαν με συντομία στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις δομές που εκπροσωπούν, εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους εργαζομένους στα Κέντρα Πρόληψης και κάλεσαν σε κοινή δράση όλων των εργαζομένων στο χώρο των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας.'

Δεν υπάρχουν σχόλια: