Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κάλυψη της Συνέντευξης Τύπου του Σωματείου στη Θεσσαλονίκη από την εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ"






SOS για τα 71 κέντρα πρόληψης ναρκωτικών

.

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

.

Καταρρέουν τα κέντρα πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών. Στα προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης προσωπικού ήρθε να προστεθεί η απουσία ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, το οποίο γίνεται πιο «θολό» από τον Ιανουάριο του 2011, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των 71 κέντρων πρόληψης.

.
«Στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν τα τελευταία 12 χρόνια 11 κέντρα πρόληψης, όπου απασχολούνται περίπου 60 άτομα που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους. Ομως, λόγω της μείωσης προσωπικού, αδυνατούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε μεγάλο όγκο αιτημάτων. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόληψη στη χώρα μας, την ώρα που οι εξαρτημένοι υπολογίζονται σε 100.000», είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Λουκία Μελετίδου, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα την αποχώρηση πολλών έμπειρων στελεχών. «Εδώ και δύο χρόνια πολλά κέντρα πρόληψης βρίσκονται στον αέρα. Εχει καθυστερήσει η ανανέωση των συμβάσεών τους και υποχρηματοδοτούνται. Το συνολικό χρέος προς τα κέντρα ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ. Στόχος τους είναι να τα κλείσουν. Υπήρχαν συνάδελφοί μας που έμειναν απλήρωτοι για παραπάνω από ένα χρόνο. Στέλνουμε συνέχεια έγγραφα προς κάθε αρμόδιο, αλλά δε λαμβάνουμε απάντηση. Μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις. Δε θα αφήσουμε τα κέντρα να κλείσουν», τόνισε ο Ανδρέας Τσούνης, οργανωτικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.

.
Τα κέντρα πρόληψης εφαρμόζουν προγράμματα προαγωγής της υγείας και πρόληψης της χρήσης ουσιών, αποτελούν συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, ΟΚΑΝΑ και υπουργείου Υγείας με τη μορφή αστικών εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από τον ΟΚΑΝΑ και κατά 50% από πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, το θεσμικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι η νομική υπόσταση των κέντρων πρόληψης ως «αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες» αποτελεί απειλή για την επιβίωσή τους, καθώς, εν όψει του «Καλλικράτη» αυτά δε δύνανται να υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αίτημά τους είναι η επίλυση του θεσμικού προβλήματος με ίδρυση ΝΠΔΔ, η άμεση κατοχύρωση της συνέχισης λειτουργίας των κέντρων με ειδική νομοθετική ρύθμιση, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», και η νομοθετική κατοχύρωση πάγιας και διαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.


ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Αναδημοσίευση από το: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=72265

Δεν υπάρχουν σχόλια: