Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζομένους στα Κέντρα Πρόληψης

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011
.
Ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζομένους στα Κέντρα Πρόληψης
.
.
Η πολιτική του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε βαθιά εξάρτηση, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωση τα διοικητικά συμβούλια του σωματείου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και των συλλόγων των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ.
.
Η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζομένους των τριών φορέων, οι οποίοι λειτουργούν σε συνθήκες έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ήταν το γεγονός -όπως καταγγέλλουν- ότι:
.
«Ολοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας "στοιβάχτηκαν" σε διάφορα δημοσιεύματα περί σχεδιαζόμενης, άνευ προηγουμένου συρρίκνωσης των υπηρεσιών υγείας, με αφορμή το "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα".
.
Στους αναφερόμενους ως υπό κατάργηση, συγχώνευση ή ιδιωτικοποίηση φορείς συγκαταλέγονται και το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ. Κατά συνέπεια και τα κέντρα πρόληψης, που με πρόσφατο νομοθέτημα τέθηκαν στην υπηρεσία των ιδρυτικών σκοπών του ΟΚΑΝΑ χωρίς να επιλύεται το θεσμικό πρόβλημά τους».
.
Αν το σενάριο ευσταθεί -καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έχουν αποδείξει τις άγριες διαθέσεις τους απέναντι στη δημόσια υγεία-, τότε πρόκειται για συνολική ανακατάταξη των υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ενταγμένη και τυπικά στο μείγμα πολιτικών των «μνημονίων», δηλώνουν.
.
Παράληλλα, σημειώνουν την πρωτοφανή «παράνομη» μη καταβολή της χρηματοδότησης του υπ. Εσωτερικών προς τα Κέντρα Πρόληψης (δηλαδή το 50% της συνολικής χρηματοδότησης) για το 2010.
.
«Υπηρετούμε», αναφέρουν, «μια κοινωνική επιταγή που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του κράτους πρόνοιας και της αλληλέγγυας κοινωνίας. Και, προκειμένου να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται συντονισμένος, συλλογικός αγώνας ενάντια στα "μνημόνια" της κερδοσκοπίας και της "ατομικής ευθύνης"».
.
Διεκδικούν από κοινού:
.
- Αμεσες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλύπτονται κατ' ελάχιστον οι διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών για ένα δίκτυο δημόσιων δομών που θα καλύπτει τη χώρα.

- Χρηματοδότηση των δομών και όχι περικοπές.

- Συμβάσεις, αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα που σέβονται τους εργαζομένους και τους αποδέκτες των υπηρεσιών.

- Ακύρωση όλων των πιθανών σεναρίων ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα: πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη. Καμία ανοχή στη λειτουργία παράνομων ιδιωτικών κλινικών που κερδοσκοπούν σε βάρος των εξαρτημένων και των οικογενειών τους.
..
Ν.Γ.
..
Αναδημοσίευση από το: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=285089
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: