Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Άρθρο της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" για την απεργία, τα αιτήματά μας και την κοινή, ενωτική εκδήλωση των Κέντρων Πρόληψης της Αττικής

.
Τετάρτη 22 Ιούνη 2011
.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

.
Αγώνας για την προσωπική και κοινωνική απελευθέρωση
24ωρη απεργία την Παρασκευή και αγωνιστικός γιορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών που είναι την Κυριακή


.
Στις 26 Ιούνη γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Ομως και αυτή η μέρα - όπως κάθε λογής θεσμοθετημένες παγκόσμιες μέρες - δεν ακουμπάει την αιτία του προβλήματος. Αντίθετα, αποτελεί το καμουφλάζ της κυβερνητικής πολιτικής που προκαλεί οικονομική ασφυξία και οδηγεί στη διάλυση όλους τους χώρους που σχετίζονται με την πρόληψη και την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

.
Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης θα τιμήσουν και φέτος αυτή τη μέρα αγωνιστικά, με 24ωρη απεργία στις 24 Ιούνη, ενώ σήμερα τα 19 Κέντρα Πρόληψης της Αττικής ενώνουν τις δυνάμεις τους και πραγματοποιούν κοινή εκδήλωση από τις 6 το απόγευμα στον πεζόδρομο του Θησείου (έναντι ΗΣΑΠ) με ενημερωτικό περίπτερο και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

.
Φέτος οι κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερο βάρος καθώς «το "Μνημόνιο", το "Μεσοπρόθεσμο", η "Τρόικα", η "Εθνική Συναίνεση", δεν είναι απλές φράσεις στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, ούτε απλώς πολιτικά διακυβεύματα. Είναι τα σημάδια μιας κακοποίησης. Ηχούν σαν διαπεραστικοί ήχοι μιας μηχανής, που αλέθει δικαιώματα, υπηρεσίες, ελευθερίες, βιοτικό επίπεδο και ελπίδα για αξιοπρεπή ζωή(...) Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες, η αγανάκτηση και η οργή του κόσμου γίνεται ένα "τεράστιο ποτάμι", που είναι αποφασισμένο να κλονίσει τις ρηχές βεβαιότητες δεκαετιών και να διεκδικήσει τα αυτονόητα για Εργασία (και όχι Δουλοπαροικία), Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Φροντίδα, Ελεύθερο Χρόνο, Πολιτισμό, Συγκοινωνίες, Επικοινωνία ως Δημόσια Αγαθά(...). Με την εξασφάλιση όλων αυτών δημιουργείται η "βάση" της Πρόληψης. Η ικανότητα και η δυνατότητα του ανθρώπου, μέσα σε αυτήν την επίθεση, να διατηρεί στοιχεία που του δίνουν κοινωνική υπόσταση, όπως και την εμπιστοσύνη στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια, αποτελούν τους ζωντανούς διαύλους της Πρόληψης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

.
Και υπογραμμίζει ότι «πυρήνας της δουλειάς μας είναι η ενδυνάμωση του δυναμικού που ήδη ενυπάρχει σε πρόσωπα και κοινότητες προς την κατεύθυνση της Προσωπικής και Κοινωνικής Απελευθέρωσης. Απέναντι στον κατακερματισμό και τις "συντεχνιακές λογικές" τού πώς θα σώσει ο καθένας "το μαγαζάκι" του, απαντάμε με ενιαίο και κοινό αγώνα με τους συναδέλφους μας σε όλο το χώρο υπηρεσιών Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτήσεων και της Ψυχικής Υγείας, αλλά και με όλους τους εργαζόμενους συνολικά».

.
Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης απαιτεί:
-Χρηματοδότηση των δομών και όχι περικοπές. Αμεση καταβολή των οφειλόμενων από το υπουργείο Εσωτερικών προς τα Κέντρα Πρόληψης για το 2010 (8,5 εκατομμύρια ευρώ).
-Συμβάσεις, αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα που σέβονται τους εργαζόμενους και τους αποδέκτες των υπηρεσιών.

-Αμεσες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλύπτονται κατ' ελάχιστο οι αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. .
-Ακύρωση όλων των πιθανών σεναρίων συρρίκνωσης των δομών, απολύσεων προσωπικού διά μιας πρόχειρης «ψευτο-ενοποίησης» και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα: Πρόληψη, Θεραπεία, Επανένταξη.
-Ιδρυτικό νόμο για τα Κέντρα Πρόληψης, στην κατεύθυνση ενός στέρεου δικτύου Δημόσιων Δομών, συνδεδεμένου με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας και Απεξάρτησης. Ενα θεσμικό πλαίσιο, που δε θα αφήνει «παραθυράκια» κατάρρευσης ή «κλεισίματος» των δομών, αλλά θα παρέχει εργασιακή ασφάλεια και ουσιαστικά δικαιώματα στο προσωπικό τους.
.
Αναδημοσίευση από το:
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6312181&publDate=22/6/2011
10.

Δεν υπάρχουν σχόλια: