Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Εκδηλώσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

.

Εκδηλώσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

.
Με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών», οι φορείς που σχετίζονται με το χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων προχωρούν τις επόμενες μέρες σε πολύμορφες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

.
Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης προχωρούν στις 24 Ιούνη σε 24ωρη απεργία, ενώ αύριο, Τετάρτη τα 19 Κέντρα Πρόληψης του Ν. Αττικής πραγματοποιούν κοινή εκδήλωση από τις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο του Θησείου (έναντι Ηλεκτρικού Σταθμού), με ενημερωτικό περίπτερο και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

.
Πλούσια σε περιεχόμενο είναι τα Φεστιβάλ που διοργανώνουν τα παραρτήματα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ):
Στη Λιβαδειά οι εκδηλώσεις του 6ου αντιναρκωτικού Φεστιβάλ γίνονται από τις 23 μέχρι και τις 30 Ιούνη, με τη συμμετοχή πολλών πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της Βοιωτίας, με κύριο αίτημα τη δημιουργία «στεγνού» προγράμματος στο νομό.
Στην Κέρκυρα, το Φεστιβάλ γίνεται από το Σάββατο 25 μέχρι την Πέμπτη 30 Ιούνη, με παιδικό ποδοσφαιρικό τουρνουά και θεατρικές παραστάσεις.
Το παράρτημα Χανίων την Κυριακή 26 Ιουνίου θα διεξάγει στις 6।30 μ.μ. ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ομάδας παλαιμάχων ποδοσφαιριστών και ομάδας από κρατούμενους και εργαζομένους στις Επανορθωτικές Φυλακές Αγυιάς και στις 8.30 θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης του Προγράμματος «Αριάδνη» /ΚΕΘΕΑ.

.
Πολιτιστικές και άλλες δράσεις

.
Tην ετήσια συναυλία του διοργανώνει ο Σύλλογος Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος «ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», την Πέμπτη 23 Ιούνη, στο θέατρο Λυκαβηττού, με τον Παντελή Θαλασσινό και την Μάρθα Μαυροειδή, ενώ φιλική συμμετοχή έχουν οι: Βασίλης Σκουλάς, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιώτα Νέγκα, Σταμάτης Χατζηευσταθίου.

.
Το ΚΕΘΕΑ διοργανώνει ανοικτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την Ελλάδα। Συναυλίες, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, ενέργειες ενημέρωσης από πόρτα σε πόρτα, παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, Διεθνές Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Εκπαίδευση και Κοινωνική Ενταξη Ευάλωτων Ομάδων», θα σηματοδοτήσουν τις εκδηλώσεις των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

.
Το Σάββατο 25 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, η μονάδα απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» του ΨΝΑ πραγματοποιεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) συναυλία με τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Χαρούλη, Qyilombo (είσοδος ελεύθερη)। Την Κυριακή 26 Ιούνη, στο Δημοτικό Θέατρο Αιγάλεω «Αλέξης Μινωτής» (Ιερά Οδός & Δαρδανελίων), στις 9 το βράδυ, η Θεατρική Ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ - ΨΝΑ ανεβάζει την παράσταση «Το Γαλάζιο Πουλί» του Μέτερλιγκ και θα ακολουθήσει συναυλία της Μουσικής Ομάδας της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ - ΨΝΑ.



Ανεργοι και από νωρίς στη χρήση
Στατιστικά στοιχεία των ατόμων που προσέγγισαν το 2010 τη μονάδα απεξάρτησης «18 ΑΝΩ»

.
Η αγωνία και ο προβληματισμός για το μέλλον των δομών που σχετίζονται με το χώρο της τοξικοεξάρτησης και πάνω απ' όλα για την απεξάρτηση χιλιάδων νέων ανθρώπων επικράτησε κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης στατιστικών στοιχείων για το 2010 από τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».

.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρέμβαση του Χ. Πουλόπουλου, διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί ανέργους, άστεγους, φτωχούς, ενισχύει τη νόμιμη και παράνομη χρήση. «Ολο και περισσότεροι άνθρωποι θα οδηγηθούν στη χρήση και την ίδια στιγμή οι φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων αποδυναμώνονται, είπε. Το πιο επικίνδυνο είναι να προωθηθούν πολιτικές καταστολής ή φαρμακευτικής καταστολής στην κοινωνία και στις φυλακές».

.
Τα έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που γεννούν και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την τοξικοεξάρτηση αποτυπώνονται και στα στατιστικά στοιχεία των 1.138 ατόμων που προσέγγισαν τις υπηρεσίες του «18 ΑΝΩ» το 2010 ζητώντας θεραπεία: Το 61,7% είναι άνεργοι και το 8,30% εργάζεται περιστασιακά. Ο μέσος όρος διακοπής του σχολείου είναι τα 14-15 έτη. Η κύρια ουσία εξάρτησης είναι η ηρωίνη (79%), ενώ για το 10,7% η κάνναβη και το 75% κάνει χρήση τουλάχιστον μιας επιπλέον ουσίας. Το 31,20% ξεκίνησε τη χρήση πριν τα 14 έτη και το 31,80% 15-16 ετών. Το 79,61% ξεκίνησε τη χρήση με κάνναβη.
.
Αναδημοσίευση από το:
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=21/6/2011&id=13586&pageNo=19&direction=१
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: