Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ (ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ) ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011
Η πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών στην Ελλάδα υλοποιείται κυρίως από τα 72 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Έχουν ιδρυθεί στη βάση της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ΟΚΑΝΑ και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα για περισσότερα από 10 χρόνια καλύπτοντας τις 13 Διοικητικές Περιφέρειες και τους 49 από τους 51 νομούς της χώρας. Αποτελούν ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπηρεσιών πρώτης γραμμής με στόχο την ενίσχυση των τοπικών πληθυσμών για την αποτροπή κάθε μορφής εξάρτησης και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των πολιτών, μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση και εκπαίδευσή τους.

Μέσα από θεσμικές συνεργασίες με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Άμυνας και με την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών (μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) τα Κέντρα Πρόληψης προσφέρουν με ελάχιστο οικονομικό κόστος πρωτοπόρες υπηρεσίες που έχουν αναγνωρισθεί τόσο πανευρωπαϊκά μέσα από τις ειδικές αναφορές στις ετήσιες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA) όσο και από τα μέλη των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες δραστηριοποιούνται. Σημειώνεται ότι το πλούσιο έργο τους αξιολογείται σε εξαμηνιαία βάση από τον ΟΚΑΝΑ και ετησίως από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) και το EMCDDA: πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία στο http://www.ektepn.gr/Documents/PDF/KP2009fiNaL.pdf. Το έργο αυτό, μάλιστα, επιτελείται σε συνθήκες υποχρηματοδότησης (τα τελευταία 6 χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης τροφοδοτούνται με λιγότερο από το 50% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης) και υποστελέχωσης (σήμερα εργάζονται στα Κέντρα Πρόληψης περίπου 400 εργαζόμενοι, ώστε η αναλογία εργαζομένων προς τον πληθυσμό ανέρχεται στο 1/25.000).

Με δεδομένα αυτά, θεωρούμε αδικαιολόγητο και επικίνδυνο για το μέλλον των 72 δομών το γεγονός ότι το Σχέδιο Νόμου «Κώδικας Ναρκωτικών» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 09/09/2011 δεν αναφέρεται καν στα Κέντρα Πρόληψης, στη λειτουργία, χρηματοδότηση, επιστημονική παρακολούθηση και εποπτεία τους, στους σκοπούς τους, την διοικητική και λειτουργική σχέση τους με την Πολιτεία.

Τα 72 Κέντρα Πρόληψης δεν είναι δυνατόν να μένουν εκτός σχεδιασμών της Πολιτείας για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, παρά τις παραινέσεις του ΟΗΕ και τις δεσμεύσεις όλων των Ελλήνων αρμοδίων για έμφαση στην πρόληψη.

Ζητούμε από τους συναρμόδιους Φορείς, ιδιαιτέρως τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, και την Πολιτεία συνολικά, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο βαθειάς κρίσης και συνακόλουθης όξυνσης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και των εξαρτήσεων:
- να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ρητής πιστοποίησης των 72 Κέντρων Πρόληψης και των σκοπών τους, που είναι η Πρόληψη των Εξαρτήσεων και η Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, μέσα από το Σ/Ν «Κώδικας Ναρκωτικών»,
- να χρηματοδοτούν τα 72 Κέντρα Πρόληψης στο ακέραιο από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση Λειτουργίας τους,
- να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, που θα διασφαλίζει το δίκτυο των 72 Κέντρων Πρόληψης και την παροχή υπηρεσιών τους.
Στην περιφέρειά μας υπάρχουν και λειτουργούν τέσσερα κέντρα:
• Στην Κέρκυρα η Δημοτική ομάδα πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών και του AIDS «ΔΗΜΟΠ – ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»
• Στην Λευκάδα το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων ουσιών Λευκάδας
• Στη Ζάκυνθο το Κέντρο Πρόληψης «Η Στοργή»
• Και στην Κεφαλονιά το Κέντρο Πρόληψης «Απόπλους».
Τι προτίθεστε να κάνετε στην κατεύθυνση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης και ιδιαίτερα όταν για την απρόκοπη λειτουργία τους η ΠΙΝ έχει άμεση ευθύνη;

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός σύμβουλος
Επικεφαλής της ΑΝ.Α.Σ.Α

ΠΗΓΗ:
http://www.kefaloniaphotonews.gr/news.asp?id=6023&catid=2&rndid=01112011

Δεν υπάρχουν σχόλια: