Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Ερώτηση Περιφερειακού Συμβούλου προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για χρηματοδότηση και θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό

.
Λάρισα 15/11/2011

.
ΘΕΜΑ: Τα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων.

.
Όπως γνωρίζετε η πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών στην Ελλάδα υλοποιείται κυρίως από τα 72 κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Τα προαναφερθέντα κέντρα έχουν ιδρυθεί στη βάση της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ΟΚΑΝΑ και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα για περισσότερα από 10 χρόνια καλύπτοντας τις 13 Διοικητικές Περιφέρειες και τους 49 από τους 51 νομούς της χώρας. Αποτελούν δε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπηρεσιών πρώτης γραμμής με στόχο την ενίσχυση των τοπικών πληθυσμών για την αποτροπή κάθε μορφής εξάρτησης και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των πολιτών, μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση και εκπαίδευσή τους.

.
Μέσα από τις θεσμικές συνεργασίες με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Άμυνας και με την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, τα κέντρα πρόληψης προσφέρουν με ελάχιστο οικονομικό κόστος πρωτοπόρες υπηρεσίες που έχουν αναγνωρισθεί τόσο πανευρωπαϊκά μέσα από τις ειδικές αναφορές στις ετήσιες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία (EMCDDA), όσο και από τα μέλη των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες δραστηριοποιούνται. Σημειώνεται επίσης ότι το πλούσιο έργο τους αξιολογείται σε εξαμηνιαία βάση από τον ΟΚΑΝΑ και ετησίως από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) και το EMCDDA. Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω ότι το έργο αυτό, επιτελείται σε συνθήκες υποχρηματοδότησης, αφού τα τελευταία 6 χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης λαμβάνουν λιγότερο από το 50% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης και με ελάχιστα στελέχη καθώς σήμερα εργάζονται στα Κέντρα Πρόληψης περίπου 400 εργαζόμενοι.

.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε αδικαιολόγητο και επικίνδυνο για το μέλλον των 72 κέντρων το γεγονός ότι το Σχέδιο Νόμου «Κώδικας Ναρκωτικών» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 09/09/2011 δεν αναφέρεται στα Κέντρα Πρόληψης, στον τρόπο λειτουργίας τους, στην χρηματοδότηση τους, στην επιστημονική τους παρακολούθηση, στην εποπτεία τους, στους σκοπούς τους και στην διοικητική και λειτουργική τους σχέση με την Πολιτεία.

.
Η περιφερειακή παράταξη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» θεωρεί ότι τα κέντρα πρόληψης δεν είναι δυνατόν να μένουν εκτός σχεδιασμών της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, παρά τις παραινέσεις του ΟΗΕ και τις δεσμεύσεις όλων των αρμοδίων για έμφαση στην πρόληψη.

.
Όπως γνωρίζετε στην περιφέρεια μας λειτουργούν τέσσερα κέντρα πρόληψης:
Το «κέντρο πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών», στον νομό Λάρισας.
Η «πρόταση ζωής», στον νομό Μαγνησίας.
Το «κέντρο κοινωνικής παρέμβασης», στον νομό Τρικάλων.
Η «πρόταση κοινωνικής παρέμβασης», στον νομό Καρδίτσας.

.
Κύριε Περιφερειάρχη,

.
Τι προτίθεστε να κάνετε στην κατεύθυνση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης όταν για την απρόκοπη λειτουργία τους η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει άμεση ευθύνη;
- για να προβούν οι συναρμόδιοι φορείς στις απαραίτητες ενέργειες ρητής πιστοποίησης των 72 Κέντρων Πρόληψης και των σκοπών τους, που είναι η Πρόληψη των Εξαρτήσεων και η Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, μέσα από το Σ/Ν «Κώδικας Ναρκωτικών».
- για να χρηματοδοτηθούν τα 72 Κέντρα Πρόληψης στο ακέραιο από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση Λειτουργίας τους.
- για να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, που θα διασφαλίζει το δίκτυο των 72 Κέντρων Πρόληψης και την παροχή υπηρεσιών τους, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της βαθειάς κρίσης και της συνακόλουθης όξυνσης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και των εξαρτήσεων.

.
Ο ερωτών περιφερειακός σύμβουλος
της «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»
Κων/νος Πουλάκης


.

Αναδημοσίευση από το: http://thessall-oik.blogspot.com/2011/11/blog-post_15.html

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: