Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η Ιστορία Επαναλαμβάνεται (ως Φάρσα) στο Δρομοκαΐτειο: Από την Ψυχιατρική "Μεταρρύθμιση" στην Αντιναρκωτική "Μεταρρύθμιση"


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ


.


Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΠΟΥ ΥΦΑΡΠΑΖΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΟΚΑΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ, ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ….


.
Ύστερα από τη πρώτη αποπομπή του, προ ημερών, από τους εργαζομένους του Δρομοκαιτείου, ο εργολάβος που έστειλε ο Λοβέρδος και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, για να εγκαταστήσει μονάδα του ΟΚΑΝΑ μέσα σε ενδονοσοκομειακό ξενώνα του ψυχιατρείου, κάνοντας έξωση στου ενοίκους του, επανήλθε προχτές, για να αποπεμφθεί και πάλι μετά από κινητοποίηση του σωματείου εργαζομένων. Η όλη επιχείρηση γίνεται υπό την επιτελική φροντίδα του πρόσφατα διορισθέντος νέου Διοικητή των δύο συγχωνευόμενων ψυχιατρείων (ΨΝΑ/Δρομοκαίτειο) Οθωνα Χαραλαμπάκη. Ο νέος Διοικητής, βασικό προσόν του οποίου είναι ότι ήταν επί μακρόν στενός συνεργάτης του Λοβέρδου, ανέλαβε ως πρώτο του έργο, στη νέα του θέση, την άσκηση πιέσεων για να προχωρήσει η εγκατάσταση της μονάδας του ΟΚΑΝΑ μ΄ αυτό τον πρωτοφανή τρόπο, αν και, προφανώς, όχι τόσο πρωτοφανή για τις λογικές που διέπουν την μνημονιακή δικτατορία που ασκείται σε όλα τα επίπεδα – και σ΄ αυτό της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Η τελευταία αποχώρηση του εργολάβου λέγεται ότι συνοδεύτηκε και από μια διαφαινόμενη απειλή σχετικά με το τι θα μπορούσε να επακολουθήσει αν δεν βρισκόταν μια «δημοκρατική» διευθέτηση προκειμένου να τον αφήσουν να κάνει τη δουλειά του….


.
Και ενώ η όλη επιχείρηση είναι σε εξέλιξη, με απρόβλεπτη συνέχεια, που πιθανό να πάρει κατασταλτικό χαρακτήρα από τη μεριά του κράτους, ορισμένοι ‘από τα παλιά’ θυμήθηκαν την ιστορία αυτού του ενδονοσοκομεικού «ξενώνα 16 ατόμων», πώς δημιουργήθηκε το 1989 και πώς κατέληξε τώρα να προορίζεται να στεγάσει ένα μέρος από τη χρεοκοπία της Λοβέρδιας πολιτικής των προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ. Θυμήθηκαν λοιπόν ότι, την περίοδο εκείνη, σύμβουλος επί θεμάτων ψυχικής υγείας του τότε Υπουργού Υγείας ήταν η νυν πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μ. Μαλλιώρη. Τότε βρισκόταν σε εξέλιξη η πρώτη φάση της κοινοτικής χρηματοδότησης για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» μέσω του καν. ΕΟΚ 815/84. Εκείνη τη χρονιά εξέπνεαν οι προθεσμίες για τις οποίες ίσχυε αυτή η χρηματοδότηση, η πρώτη, δηλαδή, πενταετία και, αφενός, το ποσοστό απορρόφησης ήταν πολύ χαμηλό, ενώ, αφετέρου, στη Λέρο (ένεκα της οποίας έγινε βασικά ο 815/84), δεν είχε καν ξεκινήσει να γίνεται τίποτα. Τότε, λοιπόν, υπήρξε μια βιασύνη (όπως πάντα όταν τελειώνουν οι προθεσμίες αυτών των χρηματοδοτήσεων), προκειμένου να απορροφηθούν κονδύλια, να ενταχθούν την τελευταία στιγμή κάποια έργα που καρκινοβατούσαν, μεταξύ άλλων και κάποια προγράμματα του Δρομοκαιτείου που περιελάμβαναν κτιριακές εγκαταστάσεις. Ένα εξ΄ αυτών ήταν ο ‘ξενώνας 16 ατόμων’ (αλλά και τρία ακόμα κτιριακά προγράμματα).


.
Επειδή η χρηματοδότηση για το χτίσιμο των κτιρίων δεν προέβλεπε και αγορά οικοπέδων, ενώ ο (ήδη από τότε και έκτοτε διαχρονικός) συνδυασμός ασχετοσύνης, άρνησης και ανικανότητας των ιθυνόντων δεν επέτρεπε ούτε την αγορά κτιρίων αλλά μόνο το χτίσιμο, η κ. Μαλλιώρη, ειδική σύμβουλος επί θεμάτων ψυχικής υγείας, παρά τις έντονες και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις αρκετών ψυχιάτρων του Δρομοκαιτείου, αποφάσισε και επέβαλε το κτίσιμο αυτών των κτιρίων εντός του ψυχιατρείου. Αντί για μονάδες αποιδρυματοποίησης του ψυχιατρείου, τα έκανε κτιριακή επέκταση του ψυχιατρείου. Αυτή η ‘φιλοσοφία’ δεν άλλαξε από τότε παρά μόνο στη μορφή. Χαρακτήρισε, διαχρονικά, το βασικό κορμό της ελληνικής «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Τώρα, η κ. Μαλλιώρη ξαναγυρίζει στον ‘τόπο του εγκλήματος’, εισβάλλοντας εν ψυχρώ και ξεσπιτώνοντας ανθρώπους, για να αξιοποιήσει κτίρια της «μεταρρύθμισης», που μ΄ αυτές τις μεθόδους χαντακώθηκε, για ένα νέο χαντάκωμα, αυτό του ΟΚΑΝΑ, που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας. Οσο από συνέπεια, άλλο τίποτα…

Psyspirosi.gr
.


Αναδημοσίευση από το: http://www.psyspirosi.gr/


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: