Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Δελτίο Τύπου: Για τη δήλωση του κ. Τζήμερου περί ηρωίνης


Παρασκευή, 27 Ιούνη 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΤΖΗΜΕΡΟΥ ΠΕΡΙ ΗΡΩΙΝΗΣ
Ως εργαζόμενοι/ες στην Πρόληψη των εξαρτήσεων θεωρούμε χρέος μας να τοποθετηθούμε  επί του πρόσφατου άρθρου του κου. Τζήμερου, που υπό τον τίτλο «Μην κάψετε την ηρωίνη» προτρέπει «το κράτος» να διανείμει δωρεάν ηρωίνη στους εξαρτημένους χρήστες.

Γνωστός για τη νεοφιλελεύθερη προσήλωσή του, που δεν βρίσκει ικανοποίηση ούτε στις υπαρκτές κυβερνητικές πολιτικές, ο κ. Τζήμερος επιδιώκει με μια επικοινωνιακή ντρίπλα βασισμένη στο στοιχείο της πρόκλησης, να παρουσιάσει τη δωρεάν παροχή ηρωίνης ως το αποκορύφωμα του ανθρωπισμού, της ορθολογικότητας και της καινοτομίας.

Εδώ βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της η θέαση της κοινωνικής ζωής με όρους ζούγκλας, όπου ο ισχυρός επιβιώνει και με τη μετατροπή του αδυνάτου σε ψυχοσωματικό πεδίο ταφής τοξικών απορριμμάτων. Παραγράφοντας τα κοινωνικά και ψυχικά γενεσιουργά αίτια της ουσιοεξάρτησης – που σε περιόδους κρίσης, ακριβώς, οξύνονται επικίνδυνα: τη φτώχεια, την ανεργία, τα παρηκμασμένα πρότυπα, την απουσία μέλλοντος και ελπίδας για τους νέους, την ένταση της ψυχικής δυσφορίας, την ανεπάρκεια δημόσιων υποστηρικτικών δομών.

Οι 8 «επιτυχίες» που ο κος. Τζήμερος διαβλέπει ως απορρέουσες από τη δωρεάν χορήγηση ηρωίνης είναι αντιγραφή των θέσεων του Milton Friedman περί της «αντιμετώπισης της εξάρτησης» – γι’ αυτό και η βελούδινη ειρωνεία, που διατρέχει το άρθρο του και συμπυκνώνεται στο υποβολιμαίο νόημα «αφού το κράτος είναι εντελώς άχρηστο, ας δώσει τζάμπα αυτό που δεν μπορεί να καταστείλει». Στον επικίνδυνο οικονομίστικο διπολισμό του κου. Τζήμερου, όπως υπάρχει μόνο προσφορά και ζήτηση, έτσι υπάρχει μόνο καταστολή και τοξική ελεημοσύνη…


Ως εργαζόμενοι/ες  στα Κέντρα Πρόληψης που δουλεύουμε με παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και με εξαρτημένους/ες, θεωρούμε πως η συμμετοχή, η δημιουργική δράση, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, ο κριτικός αναστοχασμός, η εμπιστοσύνη στον εαυτό και τους άλλους είναι οι κατακτήσεις χειραφέτησης, που διαπλάθουν τους νέους ανθρώπους και τους ωθούν σε κρίσιμες επιλογές Ζωής – ασφαλώς μέσα σε ένα σύνθετο πλαίσιο με υποπεριβάλλοντα που ενθαρρύνουν την πλήρη ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους. Κατακτήσεις, που υποβοηθούνται με τις υπηρεσίες Πρόληψης-Θεραπείας-Επανένταξης και όχι με τη λογιστική «κάλυψη της εγχώριας ζήτησης» δια της «δωρεάν προσφοράς» δύο τόνων ηρωίνης…

Είναι σημαντικό για μια πολιτεία να δει το φαινόμενο της εξάρτησης ως τέτοιο που είναι: βαθειά κοινωνικό, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική συγκυρία, τα πολιτισμικά συμφραζόμενα και το κυρίαρχο πλαίσιο εφαρμοζόμενων πολιτικών. Διαφορετικά, πάρα πολλοί νέοι θα συνεχίσουν να ζουν σε εικονικούς τόπους, τύπου Μουντιάλ 2014: Φαντασμαγορία στις κάθε είδους οθόνες, τεχνητά και βίαια αποκολλημένη απ’ τη σκληρή αλλά αναστρέψιμη πραγματικότητα τριγύρω.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

16 σχόλια:

Unknown είπε...

Na mas eksigisete ti einai to kako se ayto pou eipe o Tzimeros. Apotyxate teleios na to kanete ayto sto arthro. To mono pou kanate einai kouventa kafeneiou kai epiklisi sto synaisthima. San "kakos" neofileleytheros pou eimai kai ego kai diavazo ton tipotenio kai akardo Nobelista Friedman, exo ta eksis epixeirimata ta opoia an exete to kouragio, tha sas zitousa na antikrousete. Proton, eleytheri dianomi narkotikon se ayta ta kentra tha katastrepsei to paranomo emporio tous. Terma ta vaporakia kai oi varonoi ton narkotikon. Deyteron, ta kentra dianomis ton ousion tha apoteloun elegxomeno perivallon opou tha apofeygontai atyximata opos molynseis kai ypervolikes doseis. Triton, kathe eksartimenos tha exei prosvasi ston xoro ayto kai tha mporei na zitisei tin frontida gia apeksartisi. Posoi yparxoun tora pou den pane sta kentra apeksartisis kai trexoune sta vaporakia? Tetarton, milate gia tin isopedosi tou anthropou apo ayta ta kentra kai ton kako fileleytherismo. Gia eksigiste mas pos? Diladi ama pao sta kentra kai ypo elegxomenes synthikes lamvano tin dosi mou kai exo prosvasi se iatriko prosopiko, eimai isopedomenos alla otan pao sta vaporakia eimai eleytheros kai aneksartitos?
To olo arthro sas einai faidro, den exei oute mia logiki vasi kai kanei epiklisi sto synaisthima anti na parexei vasima kai logika symperasmata. Ama theoretai tous eaytous sas epistimones, apantiste sta parapano erotimata kai dimosieyte tis apantiseis. Allios tha dimosieyso ego tis erotiseis mazi me to arthro sas kai tha po oti den apantisate pote.

Unknown είπε...

Λυπάμαι που μια ανεπεξέργαστη ιδέα εκ μέρους του κ. Τζίμερου δεν έγινε αφορμή για ένα εποικοδομητικό διάλογο αλλά έγινε αφορμή να εκφραστεί το σωματείο υποτιμητικά και με άστοχους χαρακτηρισμούς. Γι αυτό σας πληρώνουμε ( ο λαός) κυρίες και κύριοι του σωματείου? Άλλωστε η θεραπεία έπεται της πρόληψης και άλλοι είναι αυτοί που ασχολούνται με λύσεις και τρόπους θεραπείας των χρηστών και αυτά δεν είναι τα κέντρα πρόληψης άσχετα αν ανήκετε στον ΟΚΑΝΑ. Οπότε και αναρμόδιοι είσαστε και εριστικά απαντήσατε και δίνεται μια κακάσχημη εικόνα προς τα έξω εικόνα που δεν ταιριάζει στο σύνολο των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης που είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες ( ψυχίατροι και ψυχολόγοι) και σηκώνουν αβίαστα στους ώμους τους το βάρος της αγωνίας των γονέων και πολλών εκπαιδευτικών και σίγουρα όταν μιλάνε με ένα λυκειάρχη ή γονέα σίγουρα δεν ασχολούνται με τα πολιτικά φρονήματα του λυκειάρχη ή του γονέα οτιδήποτε και αν λεχθεί.. Για φανταστείτε να γινόταν αυτό που κάνατε εσείς.. Να χαρακτηρίζουν την όποια ιδέα ενός γονέα με τον δικό σας τρόπο τι θα γινόταν? Πόσοι γονείς θα απέφευγαν να έρθουν και πόσοι δ/ντες θα απέφευγαν να σας καλέσουν… οπότε τι θέλετε να κλείσουν τα κέντρα? Τι σκοπιμότητες εξυπηρετείτε? Απορώ γιατί σας ψήφισαν οι συνάδελφοί σας για να τους χαντακώσετε? Κρίμα.

Unknown είπε...

"Είναι σημαντικό για μια πολιτεία να δει το φαινόμενο της εξάρτησης ως τέτοιο που είναι: βαθειά κοινωνικό, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική συγκυρία, τα πολιτισμικά συμφραζόμενα και το κυρίαρχο πλαίσιο εφαρμοζόμενων πολιτικών."

Εσείς αγωνίζεστε για την πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών;;;

Αν πιστεύετε ότι η ανέχεια οδηγεί στην χρήση σημαίνει ότι δεν έχετε ιδέα ούτε για τα βασικά.

Παναγιώτης Σαραντίδης είπε...

"Είναι σημαντικό για μια πολιτεία να δει το φαινόμενο της εξάρτησης ως τέτοιο που είναι: βαθειά κοινωνικό, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική συγκυρία, τα πολιτισμικά συμφραζόμενα και το κυρίαρχο πλαίσιο εφαρμοζόμενων πολιτικών." Σοβαρά δηλαδή θέλετε να περάσετε ως επιχείρημα το ότι επειδή εφαρμόζεται το μνημόνιο αυξάνονται οι χρήστες ναρκωτικών.
Εγώ, έχοντας ελάχιστη γνώση επί του θέματος, και αφήνοντας στην άκρη το γελοίον του θεωρητικόυ μέρους της απαντήσεώς σας, θα ρωτήσω κάτι πρακτικό: δηλαδή αυτός που χάνει το εισόδημά του λόγω μνημονίου, γυρνάει και λέει "ας χρησιμοποιήσω ότι λίγο εισόδημα μου έχει απομείνει για να πάω να πάρω ναρκωτικά" (εκτός και αν κατάλαβα κάτι λάθος από την απάντησή σας), και εξακολουθείτε να θεωρείτε κακό το ότι μπορεί κάποιος ο οποίος έχει πέσει στα ναρκωτικά εξ' αιτίας του κυριάρχου πλαισίου των εφαρμοζομένων πολιτικών θα μπορεί να τα βρίσκει σε χώρο όπου θα του παρέχεται και ιατρική κάλυψη.

Νέσσης Ευάγγελος είπε...

Νομίζω πως χάνεται η αξιοπιστία σας με την απάντηση που δώσατε.
Ποιο είναι το αρνητικό που λέει η πρόταση Τζήμερου;
Η συνέχιση του πολύ σπουδαίου έργου που κάνετε για ποιο λόγο έρχεται σε αντιπαράθεση με την πρόταση Τζήμερου;
Έχετε δει ανθρώπους νέους να γίνονται κλέφτες ακόμη και να διαπράττουν φόνους για να εξασφαλίσουν τη δόση τους και επιμένετε πως αυτά που αραδιάζετε στην απάντηση σας να πείσουν κάποιον πως το επίπεδο της λογικής σας είναι υψηλό;

Unknown είπε...

Προς τους υπερασπιστές του Κ.Τζήμερου:
και μόνο η φράση που χρησιμοποιεί ... "δώστε την ηρωίνη δωρεάν στα πρεζόνια. Καλέστε τους με ένα μήνυμα γεμάτο αγάπη, να τους πείτε ότι δεν τους θεωρείτε εγκληματίες," δείχνει ότι στην ουσία τους θεωρεί κάτι σαν κατώτερα όντα. Όχι δεν είναι ούτε πρεζόνια, ούτε εγκληματίες, είναι εξαρτημένοι άνθρωποι. Ορμώμενη από την αισθητική του λόγου του και από το γεγονός ότι η ιδέα δεν είναι δική του (και δεν το αναφέρει καν ) πολύ φοβάμαι ότι δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος και ότι είναι απλά ένας ακόμα πολιτικός που προσπαθεί να το παίξει καινοτόμος μπας και πάρει κανένα ψήφο παραπάνω. Ας μη παιχτούν και άλλα πολιτικά παιχνίδια λοιπόν πάνω σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και αν είναι να γίνει κάτι τόσο ριζοσπαστικό ας καθίσουν οι ειδικοί σε ένα τραπέζι και ας συζητήσουν όλες τις παραμέτρους για να μειωθούν στο απειροελάχιστο οι κίνδυνοι από μία τέτοια ιστορία. Οι πολιτικοί (όποιοι και αν είναι αυτοί) το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις υποδομές που θα τους προτείνουν οι ειδικοί , με νύχια και με δόντια. Τόπο στην επιστήμη λοιπόν, από πολιτικούς χορτάσαμε σε αυτόν τον τόπο.

The Bear είπε...

Ωραία η ανακοίνωση, κατευθείαν κέντρο. Ήταν και αναγκαία, όπως φαίνεται απ' τα σχόλια. Επικρατεί μεγάλη άγνοια σχετικά με την εξάρτηση και πολύς κόσμος τσιμπάει με τη μία, όταν βγαίνουν κάτι Τζίμεροι και με λογικοφανείς συλλογισμούς τα παρουσιάζουν όλα εύκολα: Κάνεις μια προσθεσούλα, ύστερα καμιά αφαιρεσούλα αν χρειαστεί και το φέρνεις το πράμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για κάποιον που έχει δουλέψει με τοξικομανείς τα επιχειρήματα Τζίμερου είναι εκτός πραγματικότητας - στην πραγματικότητα δεν είναι επιχειρήματα αλλά εικασίες ενός ανθρώπου που δεν έχει δουλέψει ούτε μισό λεπτό σε δομή θεραπείας.

Τέτοιους, όμως, ψάχνει αρκετός κόσμος δυστυχώς. Ειδικά αν είναι νομπελίστες κιόλας, όπως ο Φρίντμαν, ξετρελαίνονται. Αλήθεια, το νόμπελ καλύτερης χούντας στη λατινική Αμερική έχει πάρει;

prolipsiworkers_admin είπε...

Παράδειγμα κριτικής, που καταρρίπτει τα επιχειρήματα Τζήμερου:

"THE HEROIN TRIAL FAILURE" by Anders Ulstein

http://www.addictiontoday.org/addictiontoday/2010/06/the-heroin-trial-failure.html

Jerry Cornelius είπε...

Ο Κλεάνθης Γρίβας τι λέει άραγε;..

condoras είπε...

Ο Τζήμερος είπε μία ιδέα βασισμένη όχι σε λογικαφανείς πομφόλυγες αλλά σε συγκεκριμένα δεδομένα. Βάση για διάλογο και όχι αναθέματα. Τώρα αν ένας ολόκληρος σύλλογος (με άλλες διαφορετικές παραστάσεις ομολογώ)σκέφθηκε, συσκέφθηκε και αποφάσισε να εκδώσει αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας βασισμένη στις γνωστές κορώνες περί νεοφιλελευθερισμού, δανεισμένες από τα γνωστά γκρουπούσκουλα νεοπρολετάριους, λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι θέση, αλλά ανάθεση εργολαβίας στους γνωστούς εμπόρους αλλά και σε όλους όσους λυμαίνονται το χώρο και παίζουν με τη ζωή των παιδιών μας και των φίλων μας. Τόσοι άνθρωποι, τόσοι εγκέφαλοι και το μόνο που έκαναν να εκστομίζουν ύβρεις αντί να φωνάξουν τον Τζήμερο και με τα επιχειρήματά τους να τον κάνουν τον καλύτερο πρεσβευτή των θέσεών τους. Δυστυχώς έτσι έχουμε μάθει να (μην) δουλεύουμε στην Ελλάδα. Δεν βλέπουμε παραέξω από τη μύτη μας. Άλλη μία τολμηρή, προβεβλημένη πρόταση πέφτει στον Καιάδα της ανυποληψίας και των όποιων συμφερόντων.Κρίμα. Κρίμα. Κρίμα.

Γιώργος Λάσκαρης είπε...

Αργόσχολοι και αργόμισθοι τολμάτε εσείς να μιλάτε. Χρηματοδότηση από τον ΟΚΑΝΑ (μέσα στη διαπλοκή) και τους δήμους (ότι πιο βρώμικο υπάρχει στη λειτουργία του ελληνικού κράτους), και οι κύριοι έχουν συνδικαλιστικό όργανο που βγάζει ανακοινώσεις - απαντήσεις σε αρχηγούς κομμάτων. Με ποια δικαιοδοσία. Τι είστε και βγάζετε ανακοίνωση. Τι είναι το σωματείο για να δώσει απάντηση. Αντί να κοιτάτε την δουλειά σας ψάχνετε ευκαιρία για ψευτοεπαναστάσεις. Αναρωτιέμαι όμως, χρειάστηκε ποτέ εσείς να ψάξετε να βρείτε λεφτά για να αγοράσετε δόση, δόση για εσάς, για το φίλο τον αδερφό ακόμα και το γιο σας. Εγώ όχι, ευτυχώς. Κάποιοι όμως το έχουν κάνει. Για αυτούς μιλάει ο Τζήμερος. Αφήστε λοιπόν τις εξυπνάδες και κάντε καμιά δουλειά άχρηστοι γιατί βελτίωση δε φαίνεται. Χειρότερα τα πράγματα γίνονται συνέχεια εδώ και πολλά χρόνια

Unknown είπε...

@The Bear,
Eisai poly ligos kai poly malakas gia na krinei esy kapoion pou exei parei Nobel stin epistimi tis oikonomias.
Kai to oti eisai poly ligos kai poly malakas fainetai apo to gegonos oti ton katigoreis gia ton Pinochet.
Alla fantazomai gia ton Stalin eisai poly perifanos, anarxokoumouna?

Unknown είπε...

@Santy Papadopoulou,

epixeirima pantos den parousiases epi tou thematos. Mia epiklisi sto synaisthima gia tous "kakomoirous" narkomanois pou tous evale sto mati o "kakos" fileleytheros ekanes.
Tora i pronoia kai i therapeia pou exeis einai teleia e? Den xreiazetai nees idees. Pros theou, min dikimasoume kati allo kai mia fora.

Unknown είπε...

@prolipsi1

Einai karagkioziliki na vazete ena link kai na dinete ena paradeigma pou apetyxe. Kserete ti allo aptyxe pagkosmios? O fasistikos trampoukosyndikalismos sas. Alla to polemate na ton kratisete zontano me nyxia kai me dontia.

Sta dika mou epixeirimata den apantisate. Mono ena link kai teleiose. Epi tis ousias se ayta pou leme exete kati? Dioti mporei na petyxei stin Ellada asxeta an apetyxe allou. Alla siga mi skampazete apo tetoia eseis oi tenekedes oi syndikales.
Na ypotheso oti epeidi o sosialismos apetyxe pantou, thelete na ton allaksoume kai stin Ellada? I mono gia protaseis ton neofileleytheron psaxnete gia apotyximena paradeigmata os epixeirima? Gia na kseroume re paidi mou pos na paiksoume mpala. Kai pistepste me, den sas pairnei i methodos ton paradeigmaton.

Γιώργος Λάσκαρης είπε...

Αργόσχολοι και αργόμισθοι τολμάτε εσείς να μιλάτε. Χρηματοδότηση από τον ΟΚΑΝΑ (μέσα στη διαπλοκή) και τους δήμους (ότι πιο βρώμικο υπάρχει στη λειτουργία του ελληνικού κράτους), και οι κύριοι έχουν συνδικαλιστικό όργανο που βγάζει ανακοινώσεις - απαντήσεις σε αρχηγούς κομμάτων. Με ποια δικαιοδοσία. Τι είστε και βγάζετε ανακοίνωση. Τι είναι το σωματείο για να δώσει απάντηση. Αντί να κοιτάτε την δουλειά σας ψάχνετε ευκαιρία για ψευτοεπαναστάσεις. Αναρωτιέμαι όμως, χρειάστηκε ποτέ εσείς να ψάξετε να βρείτε λεφτά για να αγοράσετε δόση, δόση για εσάς, για το φίλο τον αδερφό ακόμα και το γιο σας. Εγώ όχι, ευτυχώς. Κάποιοι όμως το έχουν κάνει. Για αυτούς μιλάει ο Τζήμερος. Αφήστε λοιπόν τις εξυπνάδες και κάντε καμιά δουλειά άχρηστοι γιατί βελτίωση δε φαίνεται. Χειρότερα τα πράγματα γίνονται συνέχεια εδώ και πολλά χρόνια

Παναγιώτης Σαραντίδης είπε...

Μπράβο. Εφ' όσον υπάρχουν λογικά επιχειρήματα κατά της προτάσεως του κυρίου Τζήμερου, γιατί δεν ξεκινάτε την επιχειρηματολογία σας με αυτά; Ή μήπως θέλετε να μας περάσετε την αντίληψη ότι μόνο εσείς καταλαβαίνετε τι γίνεται, και για αυτό οι υπόλοιποι ας σωπα΄σουμε γιατί "ξέρουμε εμείς τι κάνουμε"; Και να είναι λάθος η πρόταση Τζήμερου, με την δογματική σας απάντηση παίρνετε το λανθασμένο μήνυμα του αντπάλου και το στρέφετε εναντίον σας.