Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Και άλλο δημοσίευμα για την συζήτηση της επερώτησης των 35 στην Βουλή



TΟΠΙΚΑ 01/06/08



“Εγκαλούμε την κυβέρνηση, την καταγγέλλουμε για εγκληματική αδιαφορία. Παίζει με το θάνατο”, τόνισε ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή, επί της επερώτησης βουλευτών του Κινήματος για τα Κέντρα Πρόληψης Ουσιών. Όπως εξήγησε, το 1994 δεν υπήρχε τίποτα στον τομέα της πρόληψης, ενημέρωσης κι αντιμετώπισης των ναρκωτικών, πλην των δράσεων του ΚΕΘΕΑ, ενώ το 2004 το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε 63 Κέντρα Πρόληψης, πολλά στεγνά προγράμματα, 15 Μονάδες υποκατάστατων, Κέντρο Πρώτων Βοηθειών, Μονάδα Φυλακισμένων, ένα ολόκληρο δίκτυο υπηρεσιών, εξελισσόμενο.«Εσείς μας λέγατε αιθεροβάμονες, μιλάγατε για υπερβολικούς σχεδιασμούς και υπερβολικούς προϋπολογισμούς», ανέφερε ο κ. Σκουλάκης, «ωστόσο υπήρχαν Οργανισμοί που αναγνώριζαν το έργο μας». Στο σημείο αυτό κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής, Έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 2001 που επαινούσε τις δραστηριότητες στον τομέα αυτό, αλλά και Έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου που χαρακτήριζε την Ελλάδα ως παράδειγμα στρατηγικής. «Ασφαλώς», είπε, «δεν λύσαμε το πρόβλημα. Δημιουργήσαμε τις βάσεις ενός Δικτύου πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης».
«Η υπόθεση χάθηκε από τότε που ο υπουργός σας είπε ότι η Υγεία δεν χρειάζεται χρήματα, αλλά εξορθολογισμό δαπανών κι έπαψε να διεκδικεί. Όταν ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ το 2007 ήταν 30,7 εκατ., εσείς προβλέπατε για το 2008 29 εκατ., τη στιγμή που γνωρίζατε ότι υπολείπονταν 10 εκατ. από το 2006 και 15 εκατ. ευρώ από το 2007 για μισθούς του ΟΚΑΝΑ. Αλλάξατε τρεις φορές προέδρους στον ΟΚΑΝΑ και χρησιμοποιήσατε τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για να καλύψετε την απραξία σας. Απ’ ό,τι αποφασίσαμε ομόφωνα δεν πράξατε τίποτα», είπε.
Ο κ. Σκουλάκης, κατέθεσε στη Βουλή υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, όπου τονίζεται πως έχουν να πληρωθούν επτά μήνες, αλλά και επιστολή του αντινομάρχη Χανίων, που πρόσκειται στην κυβερνητική παράταξη, ο οποίος ζητά τις οφειλές προς το Κέντρο Πρόληψης Χανίων ύψους 125.764,40 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως το Σεπτέμβριο του 2007.
«Σκοπεύετε να κλείσετε το Κέντρο», υπογράμμισε ο κ. Σκουλάκης, «αλλά δεν θα σας αφήσουμε. Θα πατήσετε επί των πτωμάτων μας».
Τέλος, κατέθεσε στα πρακτικά, ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΚΕ της 13ης Μαΐου 2008, με πρώτη την υπογραφή του Νικήτα Κακλαμάνη, για «την αναμονή έως τις αρχές Ιουνίου και έως την επόμενη σύγκλιση του Δ.Σ. θετικής εξέλιξης ως προς την καταβολή των οφειλομένων ποσών για τα έτη 2004, 2005, 2006, 2007 του υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης και την άμεση καταβολή της επιχορήγησης για το έτος 2008 από την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών πόρων προς τα Κέντρα Πρόληψης». Την απόφαση αυτή, ο κ. Σκουλάκης δεσμεύθηκε ότι θα αποστείλει στον πρωθυπουργό για να συνειδητοποιήσει σε τι κατάσταση έχουν περιέλθει τα Κέντρα Πρόληψης, την ώρα που ο υπουργός Υγείας εξαντλείται σε δημόσιες σχέσεις και δεν συνεννοείται τουλάχιστον με τον συναρμόδιο υπουργό Εσωτερικών για τη χρηματοδότησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: