Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2008

Και η Καθημερινή δημοσίευσε για τα Κ.Π. ΟΚΑΝΑ με αφορμή την επερώτηση του ΠΑΣΟΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τελευταία Νέα
kathimerini.gr


Κωνσταντόπουλος: Οι λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος ευθύνονται για τα προβλήματα του ΟΚΑΝΑ
Στις δημοσιονομικές δυσχέρειες του σήμερα, καθώς και σε λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος απέδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ΟΚΑΝΑ και τα κέντρα πρόληψης, τα οποία εφαρμόζουν «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, καθώς και τα διάφορα κέντρα τεκμηρίωσης ενάντια στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Απαντώντας σε επερώτηση του ΠΑΣΟΚ και στις επικρίσεις του ότι τα κέντρα πρόληψης «υπονομεύονται από την απάθεια της κυβέρνησης» απέναντι στη σταδιακή υπερχρέωσή τους (7,5 εκατ. ευρώ) και με τους εργαζόμενους να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε πως, με δεδομένες τις δημοσιονομικές δυσχέρειες που υπάρχουν, το υπουργείο Υγείας επιλέγει να διοχετεύσει τους πόρους του στη δημιουργία νέων κέντρων χορήγησης μεθαδόνης.
«Και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής θα συνεχίσει να λειτουργεί και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και τα κέντρα πρόληψης θα συνεχίσουν να λειτουργούν - θα μείνουν όρθια και θα ιδρυθούν και άλλα», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός. «Με λύπη μας κλείνουμε έστω και ένα «στεγνό» πρόγραμμα. Όταν, όμως, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κέντρο μεθαδόνης στην Πτολεμαΐδα και στη Θράκη και όταν το κόστος ενός «στεγνού» προγράμματος ισοδυναμεί με εκείνο τεσσάρων κέντρων μεθαδόνης, τα χρήματα θα πάνε εκεί - για να μειωθούν οι μεγάλες λίστες αναμονής που υπάρχουν».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδης, Μ. Σκουλάκης, Λ. Γρηγοράκος, Έ. Νασιώκας, Χ. Χάιδος, Α. Κακλαμάνης, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χ. Παπουτσής, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ολιγωρία στη χρηματοδότηση και στελέχωση του ΟΚΑΝΑ και των διαφόρων κέντρων που ασχολούνται με την εκπόνηση πολιτικών για την καταπολέμηση της τοξικομανίας.
«Αλίμονο στην κυβέρνηση εκείνη, όπου ο υπουργός Υγείας, σταματάει να διεκδικεί και ανέχεται να υποχρηματοδοτείται. Αλλάζετε τους προέδρους του ΟΚΑΝΑ για να ρίξετε σ' αυτούς την ευθύνη. Δεν υλοποιήσατε καμία πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής, την οποία χρησιμοποιήσατε ως άλλοθι της απραξίας σας», ανέφερε ο Μανώλης Σκουλάκης, ενώ ο Χ. Παπουτσής, επεσήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών, που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση, στερείται χρονοδιαγράμματος και χρηματοοικονομικής μελέτης.
Αντίστοιχες αιτιάσεις εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Απαντώντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος διευκρίνισε πως η πολιτική για τα ναρκωτικά θα χρηματοδοτηθεί με εφαρμογή παλαιότερου νόμου του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ότι χρησιμοποίησε ως κυβέρνηση τα αποθεματικά του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να αγοράσει ο Οργανισμός, άχρηστα και ακατάλληλα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. «Αν τα πουλάγαμε, θα μας λέγατε ότι ξεπουλάμε την περιουσία. Και τα ακίνητα αυτά είναι κουφάρια, που κανείς δεν θέλει να αγοράσει», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.
«Μπορεί να διαφωνείτε με την επιλογή, αλλά επί ΠΑΣΟΚ τα προγράμματα χρηματοδοτούνταν κανονικά», παρατήρησε ο Χ. Παπουτσής.

...........................
http://www.kathimerini.gr/
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: