Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008

Βουλευτής ανταποκρίνεται άμεσα στο δελτίο τύπου


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2008


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς
1. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλο
2. Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο

Θέμα: Ενώ τα ναρκωτικά θερίζουν, η Πολιτεία αδιαφορεί για το σύστημα των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και των Δήμων και τους εργαζόμενους σε αυτό! – Κινητοποιήσεις εργαζομένων!
Από το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και των Δήμων λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση – διαμαρτυρία – ανακοίνωση κινητοποιήσεων:
«Τα Κέντρα Πρόληψης εδώ και 10 χρόνια υπάρχουν και αναπτύσσονται μέσα από πάρα πολλές δυσκολίες οικονομικές και θεσμικές χάρη στο ήθος ,την ψυχή και τον επαγγελματισμό των στελεχών τους, που συνεχίζουν να εργάζονται με ζήλο στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας, οργανώνοντας δομές- πρότυπα (Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας 2005, 2006) και αποδεικνύοντας τα πρώτα αποτελέσματα μείωσης της ζήτησης 9% στο πληθυσμό από 18 – 24 ετών και 3,9% στο πληθυσμό 12 – 64 ετών.
Εμείς λοιπόν, οι Εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης βιώνουμε εδώ και 2 χρόνια μια ανεπανάληπτη κρίση που οφείλεται στην άρνηση της Πολιτείας και κυρίως του Υπουργείου Υγείας να καταβάλει τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού , (που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί με τις αντίστοιχες συμβάσεις) οδηγώντας τα σε υποβάθμιση και εξαθλίωση με τελικό στόχο ένα «προσεχτικά μελετημένο κλείσιμο».
Η πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα το αποδεικνύει:
Τα περισσότερα Κέντρα έχουν δυσκολίες στην πληρωμή ακόμα και των πάγιων εξόδων τους (πχ. ρεύμα, εργοδοτικές εισφορές), έχουν μειώσει τις δράσεις τους, έχουν σταματήσει την επιμόρφωση και επιστημονική εποπτεία του προσωπικού τους και σε κάποια από αυτά τα Κέντρα το προσωπικό έχει μείνει έως και 7 μήνες απλήρωτο!
Το τελευταίο δε διάστημα ο ΟΚΑΝΑ δεν ανανεώνει όσες τριετείς προγραμματικές συμβάσεις των Κέντρων Πρόληψης λήγουν, με την πρόφαση των «γραφειοκρατικών λόγων».
Δεν έχει επιλεχθεί η φανερή επίθεση στα Κέντρα Πρόληψης, αλλά η κρυφή, γιατί αυτοί που τη σχεδιάζουν δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν φανερά με όλους τους πολίτες που λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους και τα έχουν ανάγκη : τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους νέους, τους ιερείς, τους αστυνομικούς, τους δημοσιογράφους, γενικά εργαζόμενους, αλλά και τους ανθρώπους που έχουν ήδη πρόβλημα οιασδήποτε φύσης (εξάρτησης από ουσίες και τεχνολογία, κακοποίησης, πένθους, ανορεξίας, βουλιμίας, κ.λ.π.)
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας: δίνουν αόριστες υποσχέσεις για θεσμικές αλλαγές χωρίς όμως δέσμευση για την χρηματοδότηση και την εξόφληση των χρεών τους, εκτοξεύουν μισόλογα αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα του έργου των Κ. Π. χωρίς όμως στοιχεία και επιχειρήματα, και συνεχίζουν να μας διαβεβαιώνουν για την εξόφληση των οφειλών τους, ενώ μέσα στην διάρκεια του τελευταίου χρόνου κατέβαλαν ένα απειροελάχιστο ποσό από το χρέος τους: 8 περίπου εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα έπρεπε να είναι στα ταμεία των Κέντρων εδώ και χρόνια.!
Από την άλλη η ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών που χρηματοδοτούν κατά 50% τα Κ. Π. από τους Κεντρικούς Πόρους έχουν διαμηνύσει ότι θα σταματήσουν την χρηματοδότηση και την περαιτέρω συνεργασία, αν ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας δεν καταβάλουν τα χρέη που έχουν μέχρι το 2007 .
Σε λίγες μέρες το Υπουργείο Υγείας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας μέρας κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) θα εξαπολύσει επικοινωνιακή καταιγίδα, όπως συνήθως με διάφορες εκδηλώσεις για να κοροϊδέψει τους πολίτες για τον ενδιαφέρον του για την Πρόληψη.
Εμείς ξέρουμε ότι η ουσιαστική πρόληψη ελάχιστα σχετίζεται με τη διανομή DVD, ευχολόγια, μοδάτα σποτάκια και ανιχνευτικά test στα σχολεία, όπως φαίνεται να ζητά με δηλώσεις του ο υφυπουργός υγείας στη Βουλή (30/5/2008), αλλά με την επιστημονικά στοχευμένη και συνεχή επαφή με τους ανθρώπους στην βάση της αντιμετώπισης των αιτιών που δημιουργούν κάθε είδους εξάρτηση.
Γι’ αυτό θα τους χαλάσουμε τα παραπλανητικά πανηγυράκια !
Την 26 Ιουνίου 2008, θα απεργούμε και θα διαδηλώνουμε μαζί με τους Συνάδελφους μας από όλες τις δομές Πρόληψης και Θεραπείας για :
Σοβαρή κρατική χρηματοδότηση σε όλες τις σχετικές δομές, χωρίς αποκλεισμούς και ψευτο-διλήμματα του τύπου μονάδες υποκατάστασης ή στεγνά προγράμματα και πρόληψη!
Τις προηγούμενες μέρες όχι μόνο δεν θα συμμετέχουμε σε κανένα στημένο σόου - έχουμε καλέσει και τις διοικήσεις των Κ. Π. να πράξουν το ίδιο-, αλλά δεσμευόμαστε να μετατρέψουμε κάθε επικοινωνιακή εξαπάτηση σε γοερή διαμαρτυρία
Γιατί σήμερα το σύνθημα που φωνάζαμε πέρυσι «Δεν είναι μέρα γιορτής αλλά ντροπής», είναι όχι μόνο σύνθημα αλλά η ίδια η οικτρή πραγματικότητα!
Ας μη νομίζουν ότι θα απελπιστούμε και θα το βάλουμε κάτω. Η αγανάκτηση μας δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη!
Με την δύναμη αυτή απαιτούμε:
· Άμεση Εξόφληση των χρεών του Υπουργείου Υγείας. Από εδώ και πέρα δεν θα δεχτούμε να συμμετάσχουμε σε κανένα διάλογο για το οποιοδήποτε σχέδιο, αν δεν λήξει η οικονομική μας ομηρία!
· Συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης είναι αυτοί που διοικούν τα Κέντρα, γνωρίζουν επακριβώς την προσφορά τους, είναι κατά νόμο υπεύθυνοι για αυτά και έχουν πολλούς άλλους τρόπους να πιέσουν το Υπουργείο Υγείας εκτός από το σταμάτημα της χρηματοδότησης και της συνεργασίας!
· Απαιτούμε άμεση ψήφιση νόμου που θα ορίζει σαφές και λειτουργικό θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και θα προβλέπει πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων σήμερα στην Πρόληψη.

Η Αντίσταση στην Παθητικότητα και την Αδιαφορία είναι το αντίδοτο για Κάθε Εξάρτηση και με τον αγώνα μας κάνουμε την πιο σημαντική δράση Πρόληψης!

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται ο συναρμόδιοι κ. Υπουργοί:
1. Τελούν σε γνώση της ζοφερής κατάστασης, η οποία περιγράφεται ανωτέρω, η οποία ακυρώνει την πολιτική πρόληψης του προβλήματος των ναρκωτικών;
2. Σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες θα προβούν για την ανατροπή της και την συνεπή και συνεχή χάραξη και τήρηση αποτελεσματικής και ενιαίας πολιτικής στον τομέα της πρόληψης, με συμμάχους τους εργαζομένους στα αρμόδια Κέντρα ανά την χώρα;


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ


Διαδίκτυο: http://www.bolaris.gr/ - Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: bolaris@otenet.gr και bolaris@parliament.grΣέρρες: Μεραρχίας 40, 621 62, Σέρρες, Τηλ.: 2321098440, FAX: 2321098449 - Αθήνα: Βουλής 4, 10562, Αθήνα, τηλ.: 2103706461, FAX 2103706061

(Σημείωση Ιστολόγου: Ο κ. Βουλευτής έλαβε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το Δελτίο Τύπου. Ευαισθητοποιήθηκε αμέσως. Φαίνεται ότι γνωρίζει την εξαιρετική δουλειά του Κ.Π. Σερρών και δεν θέλει να τη χάσει ο Νομός του. Συνάδελφοι συνεχίζουμε την ενημέρωση της κοινής γνώμης από κοντά, αλλά και μεταχειριζόμενοι την σύγχρονη τεχνολογία.
Φίλοι και Γνωστοί μας διατηρούν ιστοσελίδες, λίστες αποστολής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κλπ...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: