Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008

Οι τοπικές κινητοποιήσεις του Κ.Π. Κέρκυρας


Mεταδόθηκε από το ραδιοσταθμό "ΚΑΝΑΛΙ 1"

ΤΗΛ & FAX 26610 45334 ΚΙΝ 6945876050 www.975.gr mail: kanali1@otenet.gr




Η Δημοτική Μονάδα Πρόληψης κατά των Εξαρτησιογόνων ουσιών και του AIDS ΔΗ.ΜΟ.Π. «Ν. ΜΩΡΟΣ» είναι ένα από τα 73 Κέντρα Πρόληψης που υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα και λειτουργεί στο νομό της Κέρκυρας από τον Ιούνιο του 1997.

Η δράση της ΔΗ.ΜΟ.Π. είναι πολυεπίπεδη και απευθύνεται σε όλο το νομό της Κέρκυρας. Υλοποιεί προγράμματα Πρωτογενούς πρόληψης, όπως: ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για την οικογένεια, το σχολείο, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα (ΜΜΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τοπικοί Σύλλογοι, Επαγγελματικές ομάδες).

Η Πρωτογενής Πρόληψη απευθύνεται σε υγιή κυρίως πληθυσμό και έχει ως σκοπό, όχι μόνο την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και την προαγωγή της ψυχικής υγείας γενικότερα.Η αποτελεσματικότητα των Κέντρων Πρόληψης στη χώρα μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ το έργο της έχει χαρακτηριστεί ως πρωτοποριακό, άρτια οργανωμένο, επιστημονικά έγκυρο και παραγωγικό.

Παρόλα αυτά, τα Κέντρα Πρόληψης βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χρονικό σημείο σήμερα και απειλείται ακόμη και η βιωσιμότητά τους. Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή εξαθλίωση πολλά Κέντρα, τα οποία δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν πλέον βασικές λειτουργικές δαπάνες, ενώ σε άλλα υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι για μήνες.

Ο βασικός λόγος είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ο ΟΚΑΝΑ δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στα Κέντρα, ενώ δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις για το πότε σκοπεύει να εξοφλήσει το χρέος.

Επιπλέον, η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, έχει λήξει, ενώ δεν προβλέπεται άμεσα η ανανέωσή της, λόγω της ασυνέπειας του ΟΚΑΝΑ.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης έχει καταβάλει προσπάθειες προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει νομοθετημένη, πάγια και έγκαιρη κεντρική χρηματοδότηση και θεσμοθέτηση των Κέντρων Πρόληψης, ενώ πολλά Κέντρα έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενθαρρύνοντας παράλληλα και τις κινητοποιήσεις των ίδιων των τοπικών φορέων και πολιτών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης της Κέρκυρας ζητάμε να ενώσετε τις δυνάμεις σας μαζί μας και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την θεσμοθέτηση των Κέντρων, καθώς η Πρόληψη δεν είναι έργο μόνο των ειδικών, αλλά συνδιαμορφώνεται μέσα στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες και υπηρετεί τις δικές της ιδιαίτερες ανάγκες.Κατά συνέπεια, για να έχει νόημα όλη αυτή η προσπάθεια διεκδίκησης ενός βιώσιμου πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης κρίνουμε απαραίτητη και τη δική σας στήριξη, αφού μαζί σας στήσαμε, με τόσο κόπο, το έργο της Πρόληψης στην κοινότητα της Κέρκυρας. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να συντονιστούμε όλοι, έτσι ώστε η φωνή και οι ενέργειές μας να γίνουν πραγματική πίεση για τους υψηλά ιστάμενους. Είναι σημαντικό, τόσο οι δικές μας όσο και οι δικές σας ενέργειες να στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προτεραιότητα!

Σ’ αυτή την κατεύθυνση η ΔΗ.ΜΟ.Π. «Ν. ΜΩΡΟΣ» διοργανώνει περίπτερα ενημέρωσης και κινητοποίησης της τοπικής κοινότητας με στόχο την από κοινού διεκδίκησητης θεσμοθέτησης των Κέντρων Πρόληψης από την Πολιτεία και καλεί όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Κέρκυρας να συμπαρασταθούν σ’ αυτή την προσπάθεια, καθώς θεωρούμε ότι η Πρόληψη είναι δικαίωμα αλλά και ευθύνη όλων μας!


Το περίπτερό μας θα λειτουργεί μπροστά από το χώρο του Δημοτικού Θεάτρου επί της οδού Γ. Θεοτόκη για τις παρακάτω μέρες και ώρες:· Παρασκευή 20/06/08 από 11:00π.μ-13:30μ.μ.· Δευτέρα 23/06/08 από 11:00π.μ-13:30μ.μ· Τρίτη 24/06/08 από 11:00π.μ-13:30μ.μκαι· Τρίτη 24/06/08 από 7:00 μ.μ. – 9:30 μ.μ. στην Πλατεία Γεωργάκη

Την 26η Ιουνίου 2008, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η ΔΗ.ΜΟ.Π. «Ν. ΜΩΡΟΣ» θα παραμείνει κλειστή, συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Απεργία των Κέντρων Πρόληψης και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που θα οργανωθούν από το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης στην Αθήνα την ίδια ημέρα.



(Σημείωση Ιστολόγου:ΜΠΡΑΒΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: