Σάββατο, 28 Ιουνίου 2008

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ

Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ
_________________________________________
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σίνδος, 24 Ιούνη 2008
Η φετινή παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών στην Ελλάδα φέτος έχει μια πρωτοτυπία:
Την στιγμή που το ζήτημα των εξαρτήσεων θα έχει την τιμητική του στην ρητορική των πολιτικών και των ΜΜΕ, κάποιοι από αυτούς που στην πρώτη γραμμή μάχονται για την εξάλειψη του φαινομένου, οι συνάδελφοι μας των Κέντρων πρόληψης και των μονάδων του ΟΚΑΝΑ, θα βρίσκονται στον δρόμο, όχι για να απευθυνθούν στους χρήστες αυτή τη φορά αλλά για να στείλουν ένα μήνυμα με αποδέκτες όλες και όλους μας: Πίσω από τις επετειακές εξαγγελίες για πολιτικές κατά των ναρκωτικών, πίσω από τις αλλεπάλληλες ιδρύσεις και επανιδρύσεις, πίσω από Εθνικά Σχέδια «Δράσης» που διατυπώνονται και επαναδιατυπώνονται σε κάθε αλλαγή πολιτικού προϊστάμενου, η πραγματικότητα για τους λειτουργούς του χώρου είναι τραγικά διαφορετική.
Το δίκτυο των Κέντρων πρόληψης, που φιλοδόξησε να είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη) ασφυκτιούν κάτω από το βάρος μιας πολιτικής αργού στραγγαλισμού τους με την μη τήρηση των δεσμεύσεων χρηματοδότησης τους από το υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ. Αποτέλεσμα: εργαζόμενοι απλήρωτοι για μήνες, δομές που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα, ένα κλίμα αβεβαιότητας και επισφάλειας που μόνο σε χώρους πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν αρμόζει.
Τα Κέντρα Πρόληψης εκτελούνται μετά πολλών επαίνων. Την στιγμή που το έργο τους αναγνωρίζεται και οικειοποιείται από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες οι ίδιες ηγεσίες αρνούνται να διασφαλίσουν την συνέχιση της λειτουργίας τους. Και βέβαια τα Κέντρα Πρόληψης είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς παρόμοια φαινόμενα διακρίνουν όλη την πολιτική ενάντια στα ναρκωτικά: περιστασιακή και συμπτωματική αντιμετώπιση, αφύπνιση μόνο όταν οι προβολείς των ΜΜΕ αναδεικνύουν κάποιο θέμα, στρατηγικές που αλλάζουν σαν τις εποχές του έτους.
Ως εργαζόμενοι στον δύσκολο και απαιτητικό αυτό χώρο αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα των συναδέλφων των κέντρων Πρόληψης ως αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μια αξία που είναι θεμελιώδης στο μήνυμα για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ενάντια στα ναρκωτικά χωρίς τους ανθρώπους εκείνους που στην πρώτη γραμμή, πρόσωπο με πρόσωπο με το πρόβλημα και τις συνθήκες που το αναπαράγουν, δίνουν την μάχη με όρους πραγματικότητας και όχι επικοινωνίας Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι και η πολιτεία οφείλει να το κατανοήσει.
Απαιτούμε μαζί με τους συναδέλφους μας την άμεση επίλυση του οικονομικού και θεσμικού προβλήματος των κέντρων πρόληψης. Απαιτούμε πολιτικές και σχέδια δράσης για τα ναρκωτικά που να υπηρετούν την ουσία και όχι το θέαμα, πολιτικές που θα διασφαλίζουν την υποστήριξη της πολιτείας σε όλα τα πεδία αντιμετώπισης της χρήσης και των συνεπειών της για τους χρήστες, το περιβάλλον τους, την κοινωνία.
Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των συναδέλφων των Κέντρων Πρόληψης και των Μονάδων του ΟΚΑΝΑ θα γίνουν στις 26/6, στις 10 το πρωί
ΑΘΗΝΑ: στην ΟΜΟΝΟΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: στην Πλατεία Αριστοτέλους (Τσιμισκή)

Πία Κοίλια, Θανάσης Τζιούμπας,
Πρόεδρος Γραμματέας
Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
τηλ: 2310799976 φαξ: 2310723309

Δεν υπάρχουν σχόλια: