Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Ανάλυση σε τοπική εφημερίδα της Θεσπωρτίας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και το πρόβλημα των Κ.Π.


http://www.igoumenitsagreece.com/content/view/1782/1/lang,greek/

02.09.08 Γράφει ο Αλέξης Αναστασίου


Θα επανέλθουμε σήμερα, λόγω επικαιρότητας, στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών. Μια μάστιγα που ενώ όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις έπρεπε να συμμαχήσουν ενάντια της σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα για την αντιμετώπισή της το μόνο που βλέπουμε να κάνουν είναι περικοπές δαπανών, από τον πρώτο πυλώνα προστασίας των νέων μας που δεν είναι άλλος από την πρόληψη και τους φορείς που την υλοποιούν τα Κέντρα Πρόληψης. Έχουμε κατά καιρούς ασχοληθεί και έχουμε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 72 Κέντρα Πρόληψης της Ελλάδας. Σήμερα παρουσιάζουμε τις υποσχέσεις της πολιτείας μέσα από τα δυο κείμενα Εθνικών Σχεδίων Δράσης κατά των ναρκωτικών 2007-2009 και καθώς πέρασαν τα χρόνια το συμπληρωματικό 2008 –2012, όπως ρητά αναφέρονται στα κείμενα του Υπουργείου.Επίσης θα επιχειρήσουμε να προτείνουμε λύσεις για το τι μπορεί να γίνει, ώστε να μη χαθεί ο θεσμός της πρόληψης:
Α’ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 2007-2009
«ΕισαγωγήΑνάλυση ΔεδομένωνΣτρατηγικός ΣχεδιασμόςΣχέδιο ΔράσηςΟικονομικά μεγέθηΣυμπεράσματα* Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών 2007-2009 είναι το πρώτο σχέδιο δράσης που καταθέτει η ελληνική πολιτεία προς δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και τους αρμόδιους φορείς.Είναι η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια του κοινωνικού μας κράτους για να αποκτήσει η χώρα μας εθνική πολιτική κατά των ναρκωτικών και να θέσουμε τέρμα στις αποσπασματικές ενέργειες που διακυβεύουν την αποτελεσματικότητα των δράσεων και τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών πόρων.»- το πρώτο: γιατί βρε παιδιά το πρώτο, ας θυμηθούμε πότε ιδρύθηκε ο ΟΚΑΝΑ και ας τονίσουμε ότι όλα τα κόμματα τότε επικρότησαν την λειτουργία του, ας κοιτάξουμε πίσω στο δεκαετές και πλέον έργο των Κέντρων Πρόληψης; «Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δεν περιορίζει τις προτεινόμενες δράσεις του στην αντιμετώπιση κάποιας συγκεκριμένης ουσίας ή την στήριξη μίας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Στρατηγικό σημείο αναφοράς του είναι η οριζόντια καταπολέμηση του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης και όλων των εξαρτησιογόνων ουσιών.Κεντρικός μοχλός ανάπτυξης του έργου είναι η εξέλιξη του δημόσιου συστήματος καταπολέμησης των ναρκωτικών, από ένα σύστημα που διαχειρίζεται το πρόβλημα και αντιμετωπίζει τις συνέπειές του, σε ένα εθνικό σύστημα που δρα συνεργατικά και προληπτικά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης σηματοδοτείται από βαθιές οργανωτικές αλλαγές που ως στόχο έχουν τη μεταβίβαση δημόσιων πόρων από τη βραχυπρόθεσμη και καθυστερημένη αντίδραση στην ενεργητική και προληπτική πρόνοια.»-Μήπως καταλάβατε, όπως εμείς, ότι δίνεται έμφαση στην πρόληψη;-«Κύρια μεταρρυθμιστική τομή του έργου είναι η μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ στο Εθνικού Κέντρου Απεξάρτησης με κύριες αρμοδιότητες την εφαρμογή σύγχρονης πολιτικής, έρευνας, εκπαίδευσης, πρόληψης και κοινωνικής επανένταξης. Η δεύτερη κύρια μεταρρυθμιστική τομή του έργου αφορά στη δημιουργία του προγράμματος θεραπείας του ΕΣΥ. Μία δράση που εξασφαλίζει την σύνδεση των προγραμμάτων υποκατάστατων με τα στεγνά προγράμματα, με απώτερο στόχο την ολική απεξάρτηση των χρηστών και την επανένταξή τους στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό. Με τις δύο αυτές μεταρρυθμίσεις επιτυγχάνουμε οικονομίες κλίμακας όσο αφορά τη διαχείριση των θεραπευτικών προγραμμάτων και απελευθερώνουμε οικονομικούς πόρους για την πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη.»-
Το μόνο που έχουμε καταλάβει, μέχρι σήμερα, είναι τις οικονομίες κλίμακας όπως λένε, που αφορούν την περικοπή κονδυλίων από την πρόληψη. Δεν ξέρουμε που πήγαν οι οικονομίες που κάνανε, αλλά όπως μαθαίνουμε έγιναν αυξήσεις στο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ καθώς και 700 περίπου προσλήψεις προσωπικού που ο θεός ξέρει με τι ασχολείται!!!! Μήπως πρόκειται για ψήφους και κουκιά κάθε βουλευτή;
«Βασική παραδοχή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει στους πολίτες της δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες, που ως στόχο έχουν την καταπολέμηση του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης. Με την ίδια λογική, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει με ‘ενιαίο τρόπο’ τα εργασιακά δικαιώματα του ανθρώπινου δυναμικού που αγωνίζεται καθημερινά στο χώρο των ναρκωτικών.» -Τι είπατε; Εργασιακά δικαιώματα; Καταλάβαμε καλά; Γιατί εμείς άλλα πληροφορούμαστε, για εργαζόμενους που έχουν μήνες απλήρωτοι κ.λ.π.«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελείται από 15 δράσεις με συγκεκριμένη στόχευση και ορίζοντα υλοποίησης. Η διετής του διάρκεια εγγυάται την ύπαρξη δεσμευτικών στόχων και την άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών εξασφαλίζει με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί τη βιωσιμότητα των δημόσιων υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.Συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία πλέγματος δημόσιων υπηρεσιών που κατοχυρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη, διακρίνονται για την ποιότητα και τον προληπτικό τους χαρακτήρα, επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας, καθιστούν το ανθρώπινο δυναμικό που προσφέρει στον αγώνα κατά των ναρκωτικών περήφανο για το έργο του.»-
Το παραπάνω κείμενο το παραθέτουμε για να δείτε τι ωραία τα γράφουν. Στο φιλολογικό τους ύφος δεν πιάνονται!
«Άξονες Υλοποίησης ΠΡΟΛΗΨΗ1. Εθνικό Κέντρο Απεξάρτησης 2. Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης3. Εκστρατεία Πρόληψης4. Εθνικός Δικτυακός Tόπος για τα Ναρκωτικά5. Street Work6. Ερευνητικά Εκπαιδευτικά ΠρογράμματαΘΕΡΑΠΕΙΑ7. Πρόγραμμα Θεραπείας ΕΣΥ8. Ενίσχυση Στεγνών Προγραμμάτων9. Κέντρα Σωματικής Αποτοξίνωσης10. Ανάπτυξη Κοινωνικής ΕπιχειρηματικότηταςΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ11. Χάρτα Δικαιωμάτων 12. Πρόγραμμα Καλλιέργειας Βιολογικών Προϊόντων13. Προγράμματα Κατάρτισης14. Συνήγορος Ανθρωπιάς15. Ειδικές Ρυθμίσεις για Επαγγελματική Επανένταξη»
-Να εντείνουμε την προσοχή στην προτεινόμενη πολιτική για την ΠΡΟΛΗΨΗ. Διαβάζουμε:«Η μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ στον αρμόδιο όργανο της πολιτείας για την παραγωγή επιστημονικής γνώσης, την εφαρμογή σύγχρονης πολιτικής πρόληψης και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών και των πρώην εξαρτημένων ατόμων. Οφέλη: Ένας ευέλικτος εθνικός φορέας αφοσιωμένος στο έργο την πρόληψης, της έρευνας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής επανένταξης»
- Βλέπετε, στα χαρτιά πάλι τονίζετε η πρόληψη!
«Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης. Η διασύνδεση των Κέντρων Πρόληψης σε ένα Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης και Ενημέρωση για τις τοπικές κοινωνίες, την ελληνική οικογένεια και τους χρήστες.
Νέες παρεμβάσεις Μονιμοποίηση εργαζομένων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών σταδιακή ένταξή τους στο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΕΣΥ.
Οργανική, ηλεκτρονική και λειτουργική διασύνδεση των κέντρων πρόληψης.
Ενιαία εικόνα και ταυτότητα και ριζική αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών.
Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Αμύνης για θεσμοθέτηση και σταθερή πρόσβαση στα σχολεία και τα στρατόπεδα της χώρας.Ενιαίο ενημερωτικό υλικό που θα εκφράζει την Εθνική Στρατηγική Πρόληψης.»-Νέες παρεμβάσεις λέγανε και σας υπενθυμίζουμε ότι το κείμενο κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2007!«Θεμελιώνουμε την πρώτη γραμμή της μάχης κατά των ναρκωτικών.Το πρώτο σημείο επαφής του χρήστη, της οικογένειας και των νέων με το δημόσιο σύστημα αντιμετώπισης των εξαρτησιογόνων ουσιών. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση από το Εθνικό Κέντρο Απεξάρτησης ενιαίας και ετήσιας εκστρατείας πρόληψης»
Δεν θα σας κουράσουμε άλλο, ο νοών νοείτω.Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το 2007-2009.
Κάντε τη σύγκριση την φιλολογίας των παραπάνω και του πραγματικού έργου ενός Κέντρου, του δικού μας δηλαδή «ΑΡΙΑΔΝΗ»
Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» 2007-2008
ΥΛΟΠΟΙΉΘΗΚΑΝ:4 Σεμινάρια Νηπιαγωγών2 Σεμινάριο Δασκάλων3 Σεμινάρια Συμβουλευτικής γονέων15 και πλέον ομάδες μαθητών δημοτικού3 Σεμινάρια Φοιτητών2 Σεμινάρια εκπαιδευτικών Β/βάθμιας εκπαίδευσηςενημερωτικές παρεμβάσεις σε μαθητές Γυμνασίου σε όλα τα Γυμνάσια του Δήμου ΗγουμενίτσαςΕνημερωτικές παρεμβάσεις σε μαθητές της Α΄ Λυκείου στα 2 Λύκεια ΗγουμενίτσαςΘεατρικό εργαστήρι μαθητών δημοτικούΟμάδες δημιουργικής απασχόλησης μαθητών δημοτικούΈκδοση μαθητικής εφημερίδας Ποιητικά εργαστήρια κ.α πολλά που χρειάζεται το Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ, να δώσει στη δημοσιότητα.Β’ Εθνικό Σχέδιο δράσης 2008-2012«Κεφάλαιο 2οΣτρατηγικός σχεδιασμόςΟΡΑΜΑΤο όραμα που κατευθύνει την ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου δράσης είναι η θεμελίωση εθνικής και βιώσιμης πολιτικής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και η εξασφάλιση της ενεργητικής συμμετοχής της κοινωνίας για την υλοποίηση της.»Αυτό το όραμα, πως το υλοποιεί η Πολιτεία; Αφήνοντας τα Κέντρα Πρόληψης χωρίς χρηματοδότηση; Δηλαδή αυτούς τους φορείς που τα τελευταία χρόνια λειτουργίας τους έχουν καταφέρει με τα ελάχιστα, ακόμη και της εξασφάλιση της ενεργής συμμετοχής της κοινότητας με τα δίκτυα εθελοντών!
«ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Η αποστολή του Σχεδίου Δράσης είναι η οικοδόμηση μιας πολύπλευρης και ολοκληρωμένης πολιτικής για την δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου και ολιστικού συστήματος πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.»-
Ας θυμηθούμε την ρήση του λαού: από το τάξιμο δεν έπαθε κανείς τίποτα από το δόσιμο παθαίνεις!
«ΑΞΙΕΣ Από την καταστολή στην πρόληψη Από την αποσπασματικότητας στην συνέργειαΑ πό την παθητική διαχείριση στην παραγωγική διαχείριση των πόρων Από τον γιγαντισμό στην ευελιξία Από το στιγματισμό στην επανένταξη»-Εμείς το μεταφράζουμε σε: ΑΠΑΞΙΕΣ Από την πρόληψη στην καταστολή αυτής!Από την συνεργασία στην συνεργεία και συντεχνία! Από τον γιγαντισμό στο υπερ-γιγαντισμό και την γραφειοκρατία! Από την χρηματοδότηση των Κ.Π. στην απεξάρτηση από αυτά! Φτάνουν αυτά;«ΣΤΟΧΟΙ Η καθολική εξασφάλιση του δικαιώματος στη θεραπεία και η εξαφάνιση της λίστας αναμονήςΗ εύκολη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες πρόληψης και ενημέρωσηςΗ εξασφάλιση επιπλέον οικονομικών πόρων για προληπτική πολιτική, μέσα από την οργανωτική αναδιάταξη του συστήματος.»Τι να σχολιάσουμε στους στόχους; Μήπως το γεγονός ότι μπαίνει πρώτα η θεραπεία και μετά η πρόληψη; Αντιεπιστημονικό! Μήπως το ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια για την πρόληψη; Υποσχέσεις! Αντιφάσεις!Σήμερα το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΑΝΑ χρωστάει στην πρόληψη αρκετά εκατομμύρια ευρώ και αδυνατεί (ή δεν θέλει) να βρει τους ήδη προϋπολογισμένους πόρους!
Σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών ενώ έχει δεσμευμένα ποσά για τα Κ.Π. δεν προχωράει στην χρηματοδότηση τους, πιέζοντας έτσι τον ΟΚΑΝΑ, ώστε να ξεχρεώσει πρώτος.
Πάνω χέρι – κάτω χέρι ποιος το παραπάνω χέρι;
Οι εργαζόμενοι τελικά τρώνε το ξύλο.Κοροϊδεύει η πολιτεία τους πάντες. Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον.
Οι δομές κοινωνικής πολιτικής και προστασίας, οι δομές υγείας και πρόνοιας, οι δομές αγωγής και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, μέρος των οποίων αποτελούν τα Κέντρα Πρόληψης, αποδομούνται και η Πολιτεία ως θεσμικός και ηθικός αυτουργός κάνει την οικτρή παραδοχή στο ναό της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, την βουλή των Ελλήνων, ότι «δεν είναι προτεραιότητα μας»!!!Ποια είναι τότε η προτεραιότητα σας, κύριοι υπουργοί; Αν δεν είναι προτεραιότητα σας η προστασία των έφηβων – νέων από τη χρήση ουσιών, από την υιοθέτηση μιας γενικότερης παρεκλίνουσας συμπεριφοράς που σύμπτωμα της αποτελεί η χρήση ουσιών, τότε ποια είναι;
Αν δεν αποτελεί προτεραιότητα σας η εκπαίδευση, η ενδυνάμωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των γονέων στο δύσκολο ρόλο της κοινωνικοποίησης των έφηβων νέων, ώστε να τους μεταδώσουν εκείνες τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, που θα τους θωρακίσουν τόσο απέναντι στη χρήση ουσιών, όσο και απέναντι σε άλλες συνδεόμενες μορφές αποκλίνουσας συμπεριφοράς, τότε ποια είναι; Τα Κέντρα Πρόληψης δεν έχουν αρμοδίους. Κανείς δε λογοδοτεί για την κατάσταση για την οποία έχουν περιέλθει, κανείς δεν αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος να τα κλείσει μαζικά.
Γιατί όλοι θεατρινίζουν σε βάρος του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των νέωνΘα κλείσουμε όμως, λόγω χώρου, με τα τοπικά μας δεδομένα και ευτράπελα.
Να θυμίσουμε τον ενθουσιασμό, τη συγκίνηση και τη χαρά που προκάλεσε η ίδρυση στο Νομό μας του Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ και τις προσδοκίες που καλλιέργησε στον Θεσπρωτικό λαό.
Παραθέτουμε από το καταστατικό της ίδρυσης το άρθρο 15 – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:Οι φορείς του Νομού Θεσπρωτίας οι οποίοι θα συμμετέχουν στην ίδρυση του Κέντρου , είναι οι παρακάτω και δεσμεύονται να το χρηματοδοτήσουν με τα παραπλεύρως αναγραφόμενα ποσά ανά έτος :1.Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας : 2.000.000 δρχ2.Δήμος Ηγουμενίτσας : 8.200.000 δρχ3.Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας , Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης:300.000 δρχ4.Δήμος Παραμυθιάς : 3.000.000 δρχ5.Δήμος Φιλιατών: 200.000 δρχ6.Δήμος Παραποτάμου: 200.000 δρχ7.Δήμος Αχέροντα: 500.000 δρχ8.Ιατρικός Σύλλογος Ν. Θεσπρωτίας : 100.000 δρχ9.Δικηγορικός Σύλλογος Ν.Θεσπρωτίας: 200.000 δρχ10.Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Θεσπρωτίας : 100.000 δρχ11.Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν. Θεσπρωτίας : 100.000 δρχ12.ΤΕΙ Ηπείρου - Παράρτημα Ηγουμενίτσας : 100.000 δρχ13.ΤΕΔΚ Ν. Θεσπρωτίας : 1.000.000 δρχ14.Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Ν. Θεσπρωτίας : 400.000 δ ρχ15.ΕΛΜΕ Ν. Θεσπρωτίας : 100.000 δρχ16.Ερυθρός Σταυρός - Τμήμα Θεσπρωτίας : 100.000 δρχ17.Φιλοπρόοδος Όμιλος Ηγουμενίτσας: 100.000 δρχ18.Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσπρωτίας: 100.000 δρχ19.Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ηγουμενίτσας: 100.000 δρχ20.Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Φιλιατών: 100.000 δρχΣΥΝΟΛΟ ΕΤΟΥΣ 17.000.000 δρχ
Αντιλαμβάνεστε πως με τα 17 εκατομμύρια τότε δρχ, είχε προϋπολογιστεί να γίνουν «θαύματα» στον τομέα Πρόληψης. Ασφαλώς τα «θαύματα» έγιναν.Τ α χρήματα όμως δεν δόθηκαν, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, γιατί όπως αποδείχθηκε, οι εκπρόσωποι των φορέων αυτών, ήταν … απλά πολιτικάντηδες!
Το φιλότιμο όμως των εργαζομένων έκανε το γνωστό Ελληνικό θαύμα, όπως το παραθέσαμε παραπάνω.
Σήμερα το δικό μας Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ, είναι από τα πρώτα που ετοιμάζουν να κλείσουν.
Γιατί;
Διαπιστώστε το μόνοι σας από τον παρακάτω πίνακα, στον οποίο εμφανίζονται τα χρέη των φορέων στο Κ.Π. ΑΡΙΑΔΝΗ:
1. Δήμος Ηγουμενίτσας : 49.200.000 δρχ2. Δήμος Παραμυθιάς : 27.000.000 δρχ3. Δήμος Φιλιατών: 1.800.000 δρχ4. Δήμος Παραποτάμου: 1.800.000 δρχ5. Δήμος Αχέροντα 500.000 δρχ6. Ιατρικός Σύλλογος Ν. Θεσπρωτίας : 900.000 δρχ7. Δικηγορικός Σύλλογος Ν.Θεσπρωτίας: 1.800.000 δρχ8. Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Θεσπρωτίας : 900.000 δρχ9. Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν. Θεσπρωτίας : 900.000 δρχ10. ΤΕΙ Ηπείρου - Παράρτημα Ηγουμενίτσας : 900.000 δρχ11. ΤΕΔΚ Ν. Θεσπρωτίας : 9.000.000 δρχ12. Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Ν. Θεσπρωτίας : 3.600.000 δρχ13. ΕΛΜΕ Ν. Θεσπρωτίας : 900.000 δρχ14. Ερυθρός Σταυρός - Τμήμα Θεσπρωτίας : 900.000 δρχ15. Φιλοπρόοδος Όμιλος Ηγουμενίτσας: 900.000 δρχ16. Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσπρωτίας: 900.000 δρχ17. Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ηγουμενίτσας: 900.000 δρχ18. Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Φιλιατών: 900.000 δρχ
Να διευκρινίσουμε σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προς αποφυγή παρεξηγήσεων τα εξής:1. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας εξοφλεί κάθε χρόνο το χρέος της.Προς τιμήν της.Προσθέτουμε πως ο Νομάρχης Βασίλης Γιόγιακας δεσμεύτηκε να ενισχύει έκτακτα το Κ.Π. με 5000 ΕΥΡΩ!2. Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας προβληματίστηκε με το περιεχόμενο της έρευνας και δεσμεύτηκε, παρά την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου, σύντομα να δώσει λύση στο πρόβλημα, στο μέρος που αφορά το Δήμο του.Σαν Πρόεδρος της ΤΕΔΚ θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στη πρώτη συνεδρίαση της Δ.Ε. 3. Η Ι. Μητρόπολη ανταποκρινόμενη στο πρόβλημα του Κ.Π. κατέβαλε ολόκληρο το χρέος της, πριν λίγους μήνες. 4. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αλέξ. Πάσχος δήλωσε πως αγνοούσε το θέμα και δεσμεύτηκε να το συζήτηση στη πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ.5. Ο Δήμος Σαγιάδας, αν και δεν είναι μέλος Ιδρυτικό, ενίσχυσε το Κ.Π. με το ποσό των 2000 ΕΥΡΩ.6. Υπόσχεση έχει δώσει και η Διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. και αναμένεται να την υλοποιήσει με ενίσχυση του Κ.Π. με 5000 ΕΥΡΩ.
Το πρόβλημα είναι Πανελλαδικό.Αν η Κυβέρνηση ή ο Υπουργός Υγείας σκέφτονται να κλείσει τα Κ.Π. οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό.Διαφορετικά ο Πρωθυπουργός ας αναλάβει την ευθύνη και την πρωτοβουλία να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Λύση που και τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Κ.Π. θα εξασφαλίσει και τους εργαζόμενους να απελευθερώσει από την εργασιακή ομηρία των «συμβάσεων» εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: