Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Νέες Ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ




(Ξένη δημοσίευση) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΡΙΖΑ - Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντη με θέμα:Τα 72 Κέντρα Πρόληψης στη χώρα μας απαξιώνονται λόγω υποχρηματοδότησης.

Πηγή: ΑΠΕ 25/09/08-16:22
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς: -Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. -Εσωτερικών.

ΘΕΜΑ: Τα 72 Κέντρα Πρόληψης στη χώρα μας απαξιώνονται λόγω υποχρηματοδότησης.
Τα 72 Κέντρα Πρόληψης και Κοινωνικής παρέμβασης τα οποία δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις με στόχο τη μείωση της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Τα τελευταία 11 χρόνια, τα Κέντρα Πρόληψης χρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Υγείας μέσω του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ). Όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο και ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα χρηματοδότησης περίπου 10 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ. Επίσης η ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών που χρηματοδοτούν κατά 50% τα Κέντρα, αρνούνται τη χρηματοδότηση και την περαιτέρω συνεργασία, αν ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας δεν καταβάλλουν τα χρέη που έχουν μέχρι το 2007. Επακόλουθο όλων αυτών είναι, τα Κέντρα Πρόληψης να αδυνατούν πλέον να συνεχίσουν το έργο τους προς όφελος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και να οδηγούν στην εργασιακή ανασφάλεια τους εργαζόμενους σε αυτά. Το επιστημονικό προσωπικό των Κέντρων Πρόληψης έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους ανωτέρω φορείς, αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να σημειωθεί πως τα Κέντρα των Δήμων Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού και Αλίμου είναι σε επίσχεση εργασίας από τις 9 Σεπτεμβρίου 2008.
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την:
1. 'Αμεση εξόφληση των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και των χρεών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα Κέντρα Πρόληψης; 2. Συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών; 3. 'Αμεση ψήφιση νόμου που θα ορίζει σαφές και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ


http://www.express.gr/news/apeoz_(xenesoz_dhmosieyseis)/79791oz_2008092579791.php3


(Ξένη δημοσίευση)- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΡΙΖΑ- Ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Α.Φιλίνη με Θέμα: Στελέχωση και χρηματοδότηση των μονάδων πρόληψης και προαγωγής υγείας και αντιμετώπισης της χρήσης ουσιών και τοξικοεξάρτησης στη Ρόδο


ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ


ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς :
1. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Εσωτερικών
Θέμα: Στελέχωση και χρηματοδότηση των μονάδων πρόληψης και προαγωγής υγείας και αντιμετώπισης της χρήσης ουσιών και τοξικοεξάρτησης στη Ρόδο.
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας ΔΙΟΔΟΣ καταγγέλλουν εδώ και αρκετούς μήνες την πολιτική και τους χειρισμούς του ΟΚΑΝΑ όσον αφορά τη λειτουργία όλων των κέντρων (περί τα 75) της χώρας. Ως άμεσα εμπλεκόμενοι στον τομέα της πρόληψης, οι εργαζόμενοι του ΔΙΟΔΟΣ διαμαρτύρονται για τα λειτουργικά προβλήματα και την υποχρηματοδότηση του κέντρου. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του κέντρου καταγγέλλουν την απαξιωτική πολιτική του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, ο οποίος ως θεσμικός φορέας της πολιτείας έχει και την κύρια ευθύνη για τη χρηματοδότησή του, που ως αποτέλεσμα έχει την αδυναμία εκπόνησης στοιχειώδους προγραμματισμού δράσεων και παρεμβάσεων (σε σχολεία, κλπ) αλλά και τη μη ανταπόκριση στις ανάγκες των τοξικοεξαρτημένων που βρίσκονται σε λίστες αναμονής. Παρόμοια εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει και η Μονάδα Χορήγησης Υποκαταστάτων, όπου η υποστελέχωση και η υποχρηματόδοτηση γιγαντώνουν τα καθημερινά προβλήματα λειτουργίας. Ευθύνη για τα σημαντικά προβλήματα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι δύο μονάδες που λειτουργούν στη Ρόδο φέρει αφενός ο ΟΚΑΝΑ, που δεν έχει φροντίσει για την κάλυψη των εξόδων του κέντρου πρόληψης, και αφετέρου ο Δήμος Ροδίων και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, που συμμετέχουν με προγραμματική σύμβαση στη διοίκηση και την οικονομική στήριξη της λειτουργίας του Κέντρου και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Κυρίως, όμως, ευθύνη φέρει το Υπουργείο Υγείας, που δεν εξασφαλίζει τα απαιτούμενα κονδύλια για την επαρκή χρηματοδότηση των κέντρων της χώρας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Φωτεινόπουλος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επιτόπια επίσκεψή του στη Ρόδο ότι η πρόληψη αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Κατά τη συνάντησή του ωστόσο με τους αρμόδιους φορείς δεν προσκλήθηκαν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και τα Στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονταν σε 48ωρη πανελλαδική απεργία για τα λειτουργικά προβλήματα των κέντρων. Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και εγκατάλειψη των δημοσίων κέντρων που έχουν αναλάβει το θεραπευτικό έργο και την ψυχοκοινωνική στήριξη των χρηστών ψυχοδραστικών και τοξικών ουσιών -καθώς και των οικογενειών τους- δημιουργεί προβληματισμό ως προς την κάλυψη των υποχρεώσεων της πολιτείας αλλά και τις προθέσεις για παράδοση και του ευαίσθητου αυτού τομέα στην ανέλεγκτη ιδιωτική πρωτοβουλία. Με δεδομένο ότι η πρόληψη πρέπει να συνιστά κεντρική επιλογή στην εθνική πολιτική κατά των ναρκωτικών και να υποστηρίζεται με τους απαιτούμενους πόρους, Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 1. Προτίθενται να λάβουν και ποια συγκεκριμένα μέτρα για την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης ανά τη χώρα και ειδικότερα του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών και Προαγωγής της Υγείας ΔΙΟΔΟΣ και της Μονάδας Χορήγησης Υποκαταστάτων Ρόδου;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Άννα Φιλίνη
Θανάσης Λεβέντης
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=6877970

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό:
· Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα : Κινδυνεύει το θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης ΘΗΣΕΑΣ στην Καλλιθέα
.
Το ανοιχτό θεραπευτικό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1989, υπό την αιγίδα του δήμου Καλλιθέας, παρέχοντας δωρεάν πολύτιμες υπηρεσίες στους κατοίκους του δήμου.
Ειδικότερα, το ανωτέρω πρόγραμμα, το οποίο επιχορηγείται αποκλειστικά από το δήμο Καλλιθέας, με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων, στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό που προσφέρει τις υπηρεσίες του στους τομείς της ενημέρωσης, πρόληψης, κοινωνικής επανένταξης και θεραπευτικής αντιμετώπισης τόσο σε ατομικό, όσο και οικογενειακό ή και ομαδικό επίπεδο, σε χρήστες τοξικών ουσιών, σε χρήστες αλκοόλ, σε άτομα με τις λεγόμενες σύγχρονες εξαρτήσεις (τυχερά παιχνίδια, χρήση Internet κλπ), καθώς και στις οικογένειες και τους οικείους τους.
Δυστυχώς, το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, το οποίο όπως προκύπτει, προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και απολαμβάνει ευρύτατης αποδοχής στην τοπική κοινωνία, κινδυνεύει άμεσα με διακοπή της λειτουργίας του, αφού η πάρεδρος του αρμόδιου Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνείται την έγκριση της ετήσιας επιχορήγησής του από το Δήμο Καλλιθέας.
Το δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας, με ομόφωνο ψήφισμα εκφράζει τη βαθειά ανησυχία του για τη μη έγκριση της επιχορήγησης, ενώ ο επικεφαλής του προγράμματος κάνει λόγο για στραγγαλισμό μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής δραστηριότητας του δήμου.
Στις επανειλημμένες ερωτήσεις μας στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, έχουμε κατ' επανάληψη υπογραμμίσει την πολύτιμη προσφορά των κατά τόπους Κέντρων Πρόληψης στον τομέα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στη χώρα μας, καθώς και την ανάγκη της ουσιαστικής στήριξης και αναβάθμισης του θεσμού.
Με δεδομένο ότι η παρατηρούμενη εκ μέρους της Πολιτείας πολιτική απαξίωσης του θεσμού, οδηγεί τα ανωτέρω Κέντρα σε σταδιακή κατάρρευση,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
· Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εγκριθεί η επιχορήγηση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ από το δήμο Καλλιθέας και να μη διακοπεί η πρωτοποριακή δράση και η καινοτόμος κοινωνική προσφορά που αφορά εκατοντάδες συμπολίτες μας;
· Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την υλοποίηση των σχετικών δεσμεύσεων σχετικά με την απρόσκοπτη λειτουργία και την ομαλή χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης ;
24/9/2008
Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης



http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=6869997

Δεν υπάρχουν σχόλια: