Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Να τι γνωρίζει και τι υποστηρίζει ο κ. Βιρβιδάκης


«Λουκέτο» στα Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών;


14.08.08

Την έντονη αγωνία αλλά και ανησυχία της αυτοδιοίκησης για το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης κατά των ναρκωτικών, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος ως μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ συμμετέχει και στο Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ. Ο λόγος είναι πως μέχρι τώρα το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή του για την καταβολή 5,5 εκ ευρώ ποσό που είναι η συμμετοχή του στη σχετική προγραμματική σύμβαση με την ΚΕΔΚΕ. Μάλιστα όπως δήλωσε ο κ.Βιρβιδάκης «την προηγούμενη εβδομάδα το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ συνεδρίασε δύο φορές μετά και από δικό μου αίτημα για να εξετάσουμε τον προϋπολογισμό του 2009. Εκεί διαπιστώσαμε ότι προβλέπεται πως όλα τα χρήματα του 2008 για τα Κέντρα πρόληψης, θα δοθούν το 2009. Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, αφού ήδη το υπ.Υγείας μέχρι τις 31/12/2007 χρωστά 5,5 εκατομ ευρώ. Εάν ως ΚΕΔΚΕ δεχθούμε πως το 2009 θα δοθούν μόνο οι παλαιές οφειλές και δεν θα δοθούν τα χρήματα του 2008, τότε βαδίζουμε στη διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων».Και μπορεί μετά από την παρέμβαση του κ.Βιρβιδάκη να τροποποιήθηκε ο προϋπολογισμός, όμως το θέμα της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς η ΚΕΔΚΕ έχει αποφασίσει να μην καταβάλει τη συμμετοχή της στην προγραμματική σύμβαση και να μην ανανεώσει τη σύμβαση που έχει λήξει, εάν το υπουργείο Υγείας δεν καταβάλλει τα χρήματα που οφείλει.
Ήδη ο κ. Βιρβιδάκης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Απ. Κακλαμάνη ζητώντας συνάντηση καθώς, όπως είπε ο Δήμαρχος Χανίων «φοβάμαι πως τα Κέντρα Πρόληψης χωρίς τη χρηματοδότηση την οποία πρέπει να έχουν, κινδυνεύουν σε μαρασμό και σε κλείσιμο. Για μένα το θέμα είναι επείγον και πολύ σοβαρό και από τη στιγμή που το υπ.Υγείας δεν δίνει τα 5,5 εκατομ που χρωστά και μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα φως για να δώσει τα χρήματα του 2008, ενώ η ΚΕΔΚΕ, έχει τα χρήματα και περιμένει τη χρηματοδότηση του υπ.Υγείας για να βάλει και το δικό της ποσό, φοβάμαι πως το θέμα θα καταλήξει σε διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων πρόληψης».
Κέντρα Πρόληψης
Τα Κέντρα Πρόληψης ξεκίνησαν να λειτουργούν περίπου το 1995 και εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης, βασισμένα στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας, και επιδιώκουν την ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό την ενεργοποίησή τους στον αγώνα της πρόληψης. Τα προγράμματα που αναπτύσσουν τα Κέντρα Πρόληψης απευθύνονται: Σε γονείς, μαθητές και εφήβους, στρατευμένους, αθλητικούς συλλόγους και ομάδες, επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόβλημα (εκπαιδευτικούς, προπονητές, αστυνομικούς, επαγγελματίες υγείας, ιερείς, στρατιωτικούς, κ.ά.),ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μειονοτικές ομάδες, φυλακισμένους, κ.ά.). Οι στόχοι τους, ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθύνονται και τη διάρκεια της παρέμβασης, είναι: Η ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες και συμπεριφορές που να αντιστέκονται στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών. Η συμβουλευτική και υποστήριξη της οικογένειας, με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας. Η ευαισθητοποίηση καθηγητών και δασκάλων σε θέματα πρόληψης, η ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου και η ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών–μαθητών. Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα υπάρχοντα θεραπευτικά προγράμματα. Η πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας.
Η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης γίνεται βάση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, της ΚΕΔΚΕ, του ΟΚΑΝΑ και της εταιρείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά το κόστος λειτουργίας το μοιράζοντο 50-50 το υπ.Υγείας και η ΚΕΔΚΕ, αλλά ενώ οι Δήμοι κατέβαλαν κανονικά το μερίδιο που τους αντιστοιχεί, το υπ.Υγείας έφθασε να οφείλει μέχρι τις 31/12/2007 περίπου 5,5 εκατομ ευρώ. Επιπλέον η σχετική σύμβαση έληξε τον Ιούνιο και με απόφαση της ΚΕΔΚΕ παρατάθηκε για τρεις μήνες (μέχρι τις 30/9) αλλά σε περίπτωση που το υπ.Υγείας δεν εξοφλήσει τις οφειλές του, τότε η σύμβαση δεν πρόκειται να ανανεωθεί και τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται σε κλείσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: