Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Συνέντευξη σε εφημερίδα της Λάρισας

Κική Τσιάτα Κοινωνιολόγος, στέλεχος Πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης ν. Λάρισας
«Δουλεύουμε με τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση»

Το Κέντρο Πρόληψης ν. Λάρισας συνεχίζει τον αγώνα του, όπως και τα υπόλοιπα Κέντρα Πρόληψης στη χώρα, για να επιλυθεί το θεσμικό τους πρόβλημα, με πρόβλεψη πάγιας και επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα συνεχίζει τη δουλειά του που δεν είναι άλλη από την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας με τη διενέργεια σεμιναρίων σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ φέτος κάνει ένα άνοιγμα στην Τριτοβάθμια σχεδιάζοντας συνεργασία με το ΤΕΙ Λάρισας. «Αγαπάμε πολύ τη δουλειά μας, μας δίνει κουράγιο η αγάπη και η αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας και προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα» λέει στην «Κ» η κ. Κική Τσιάτα, στέλεχος Πρόληψης.
Πέρσι τέτοιον καιρό οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης της χώρας βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις. Άλλαξαν καθόλου τα πράγματα, διορθώθηκαν τα προβλήματα;Τα προβλήματα παραμένουν. Αγωνιζόμαστε καθημερινά γι’ αυτά. Το χρέος στα Κέντρα είναι περίπου στα δέκα εκατομμύρια. Βέβαια, την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε από την υπουργό Υγείας ένα κονδύλι 2 εκ. για τα παλιά χρέη των Κέντρων Πρόληψης και ένα κονδύλι 1,6 εκ για χρέη προς το ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά) που κάνει τα στατιστικά και ένα μέρος από αυτά είναι για την τρίτη δόση του 2009. Είναι αισιόδοξο ότι με το που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση δείχνει τη διάθεση να γίνουν βήματα. Εμείς όμως συνεχίζουμε τον αγώνα και στη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα θα συζητήσουμε πώς θα δράσουμε από δω και πέρα. Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα. Θέλουμε να υπάρξει κωδικός για τα Κέντρα και στο υπουργείο Υγείας, γιατί η χρηματοδότηση είναι κατά το ήμισυ από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω ΚΕΔΚΕ όπου υπάρχει κωδικός και κατά το ήμισυ από το υπουργείο Υγείας μέσω ΟΚΑΝΑ όπου δεν υπάρχει κωδικός και γι’ αυτό δεν παίρναμε τα χρήματα τόσα χρόνια, από το 2006.
Εξαρτιόταν από την καλή πρόθεση του ΟΚΑΝΑ;Ναι, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε αυτή η καλή πρόθεση διότι τα χρήματα ο ΟΚΑΝΑ τα αξιοποιούσε για οτιδήποτε άλλο εκτός από την Πρόληψη.
Δεν αναγνώριζε τη σημασία της Πρόληψης;Η σημασία της Πρόληψης είναι αναγνωρισμένη από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι έλεγαν καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Δεν ξέρω τι έκανε ο ΟΚΑΝΑ. Προφανώς υπήρχαν άλλες… προτεραιότητες.
Παρόλα αυτά η δουλειά των Κέντρων Πρόληψης έχει αναγνωριστεί από την κοινωνία. Φάνηκε πολύ έντονα όταν βρισκόμασταν σε κινητοποιήσεις και σε ένα απόγευμα μαζεύτηκαν χίλιες υπογραφές. Φάνηκε από την ανταπόκριση που είχε η θεατρική μας ομάδα. Φαίνεται από την ανταπόκριση που έχουν τα προγράμματά μας και τα αιτήματα που έχουμε καθημερινά στο Κέντρο γι’ ακόμη περισσότερα. Το προσωπικό είναι λίγο και καταβάλλουμε τιτάνιες προσπάθειες. Είμαστε τέσσερα άτομα σ’ ένα τεράστιο νομό με πολλές ανάγκες. Αγαπάμε πολύ τη δουλειά μας, μας δίνει κουράγιο η αγάπη του κόσμου και προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα.
Τι κάνετε αυτό τον καιρό;Έγιναν ήδη δύο σεμινάρια, ετοιμαζόμαστε για ένα τρίτο στις 5-6 & 7 Νοεμβρίου και ξεκίνησαν τρεις ομάδες γονέων στο Καλοχώρι, το Ομορφοχώρι και τη Γιάννουλη, ενώ σχεδιάζουμε μια συνεργασία για πρώτη φορά με το ΤΕΙ Λάρισας. Το πρώτο σεμινάριο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας με τίτλο «Γίνομαι διαμεσολαβητής του εαυτού μου, διαχειρίζομαι τις συγκρούσεις» πραγματοποιήθηκε αρχές Οκτωβρίου, εκπαιδεύτηκαν είκοσι εκπαιδευτικοί και αφορά μαθητές ηλικίας 15-18 ετών σε ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΤΕΕ με σκοπό να τους βοηθήσει να αποκτήσουν δεξιότητες διαχείρισης των συγκρούσεων. Το δεύτερο έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, εκπαιδεύτηκαν 16 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι και αφορά νήπια και παιδιά δημοτικού με τίτλο «Δημιουργώντας μια τάξη που ακούει, νοιάζεται, συνεργάζεται». Αυτό που έχουμε μπροστά μας έχει τίτλο «Ξέρω τι ζητάω» και αφορά εφήβους σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Γενικότερα η φιλοσοφία των προγραμμάτων μας είναι η απόκτηση ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία. Νομίζουμε πως αν μιλάμε στον άλλον επικοινωνούμε κιόλας. Δεν είναι έτσι.
Κι αυτό γιατί είναι πρόληψη; Εμείς δουλεύουμε με τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στη χρήση ή στη διατάραξη της ψυχικής υγείας. Αυτές οι αιτίες ποιες είναι; Η έλλειψη επικοινωνίας, αυτοεκτίμησης, να μη μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να τα διαχειριστούμε με έναν δημιουργικό τρόπο, να μάθουμε να λέμε όχι στους συνομηλίκους μας. Όταν δεν τα έχεις αυτά μπορείς να γίνεις εύκολο θύμα για χρήση και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: