Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

«Η πρόληψη θα φέρει αποτελέσματα» , λένε στην Κύπρο...

Από την εφημερίδα "Σημερινή"

Φουγάρα και τεκέδες τα σχολεία

05/11/2009 ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Το τσιγάρο κυριαρχεί στις προτιμήσεις των μαθητών.

Το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα ναρκωτικά μπήκαν στη ζωή των μαθητών
Δέκα μαθητές ενεπλάκησαν σε υποθέσεις ναρκωτικών μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2009. Άφθονη κατανάλωση μπίρας και κρασιού στα σχολεία.
ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Αυξημένη χρήση εισπνεόμενων ουσιών»

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2009 καταγράφηκαν 10 υποθέσεις ναρκωτικών στις οποίες ενέχονταν μαθητές. Οι οκτώ εμπλεκόμενοι μαθητές ήταν Κύπριοι και οι άλλοι δυο, επίσης μαθητές, ήταν Ελλαδίτες, μάλιστα ο ένας φοιτά σε νυχτερινό σχολείο. Το 2008 οι υποθέσεις ήταν 16 στις οποίες ενέχονταν συνολικά 18 άτομα (15 Κύπριοι μαθητές και τρεις αλλοδαποί). Η πλειοψηφία των υποθέσεων τόσο κατά τη διάρκεια του 2008 όσο και του 2009 στις οποίες ενέχονταν μαθητές αφορούσαν υποθέσεις κάνναβης.

Όσον αφορά στις κατασχέσεις το 2009 κατασχέθηκαν 14,2 γραμμαρία κάνναβη, 13 γραμμάρια ρητίνη κάνναβης, 11 γραμμάρια κοκαΐνη και τρεις κάψουλες αμφεταμίνης. Το 2008 κατασχέθηκαν 210 γραμμάρια κάνναβης, 16 γραμμάρια ρητίνης κάνναβης και 54 γραμμάρια κοκαΐνης.
Τα εν λόγω στοιχεία κατατέθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα όπου συζητήθηκε ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών για την προστασία των μαθητών στα σχολεία και το κάπνισμα σε συνδυασμό με τα ναρκωτικά και τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Ο Διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών Φίλιππος Βρόντος ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι το 2008 και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2009 παραπέμφθηκαν στα κέντρα πρόληψης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Περσέας στη Λευκωσία και Προμηθέας στη Λεμεσό συνολικά 11 μαθητές. Η παραπομπή έγινε μέσω του προγράμματος Fred goes net που αφορά την έγκαιρη παρέμβαση για νεαρούς χρήστες ηλικίας 14 - 24 ετών. Οι χρήστες αυτοί έχουν συλληφθεί ως συνέπεια της χρήσης ή της κατοχής παράνομων ουσιών εξάρτησης στοχεύοντας στον απεγκλωβισμό τους από τις παράνομες ουσίες εξάρτησης. Με βάση τις πρόνοιες του προγράμματος, τα άτομα που παραπέμπονται στα κέντρα πρόληψης μετά την πάροδο 15 ημερών και αφού εξασφαλίσουν το σχετικό πιστοποιητικό δεν παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη.

Το ρίχνουν στην μπίρα και το αλκοόλ

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι με βάση στατιστικές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα μεγάλο ποσοστό κακοποιήσεων οφείλεται στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και δη ναρκωτικών, ενώ ένα στα τέσσερα δυστυχήματα οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ακόμα ότι το 80% των μαθητών προβαίνει σε ευρεία κατανάλωση μπίρας και το 73 - 74% σε κατανάλωση κρασιού.
Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, η Σούλα Ιωάννου ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ετοιμάστηκαν πέντε δράσεις κατά του καπνίσματος στα σχολεία, αλλά εξήγησε ότι κανένα πρόγραμμα αγωγής υγείας δεν μπορεί να τεκμηριώσει με αποτελεσματικό τρόπο τη μείωση του καπνίσματος. Η εκπρόσωπος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Τώνια Παγιάτα είπε ότι λαμβάνονται μέτρα μείωσης της βλάβης, δηλαδή μείωσης των οδικών δυστυχημάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ.

«Η πρόληψη θα φέρει αποτελέσματα»

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων Πρίαμος Ιωαννίδης δήλωσε ότι η πρόληψη είναι εκείνη που θα φέρει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των νόμιμων και παράνομων ουσιών εξάρτησης στα σχολεία. Όπως είπε, θα πρέπει να ληφθούν πρακτικά μέτρα όπως είναι οι ενημερωτικές συναντήσεις μεταξύ γονιών με σκοπό την ανάλυση του θεσμού της οικογένειας, ενώ πρότεινε όπως οι εφημερίες στα σχολεία πραγματοποιούνται από μαθητές και όχι μόνο καθηγητές.
Με βάση μελέτες τον τελευταίο μήνα κάπνισαν τσιγάρο ένας στους τέσσερις μαθητές ηλικίας 15 - 16 ετών, ενώ δυο στους τρεις έκαναν χρήση αλκοόλ. Τα χαμηλότερα ποσοστά στην κατανάλωση αλκοόλης καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα για μαθητές στην επαρχία Λευκωσίας. Ωστόσο, ο Τάσος Μητσόπουλος επισήμανε ότι παρατηρείται αύξηση στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών και στη χρήση ηρεμιστικών χαπιών.

http://www.sigmalive.com/simerini/news/health/208615

Δεν υπάρχουν σχόλια: