Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Περικοπές 2,66 δισ. στα ασφαλιστικά Ταμεία και την Υγεία



Hμερομηνία δημοσίευσης08-10-13


Περικοπές 2,66 δισ. στα ασφαλιστικά Ταμεία και την Υγεία

Χριστινα Κοψινη

Σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος γύρος περικοπών στις συντάξεις, βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας το οποίο, σύμφωνα και με το προσχέδιο του Κοινωνικού Προϋπολογισμού προβλέπει 2,66 δισ. ευρώ λιγότερα για τα ασφαλιστικά Ταμεία και την Υγεία. Με στόχο να αποφευχθεί ένα γενικευμένο «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις και να περιοριστούν οι όποιες μειώσεις στα επικουρικά Ταμεία που θα εμφανίσουν ελλείμματα καθώς και στο εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων, η έμφαση δίδεται στη εξασφάλιση πόρων από την εισφοροδιαφυγή.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποστολή σημειωμάτων πριν εκκινήσουν τα αναγκαστικά μέτρα των κατασχέσεων, ενώ μεγάλες προσδοκίες έχουν επενδυθεί σε ενέργειες όπως είναι η ενιαία αρχή είσπραξης των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ. Το υπουργείο αποσκοπεί να εξασφαλίσει εντός του 2014 ποσό ύψους 400 εκατ. ευρώ από τη βελτίωση των τρεχουσών εισφορών, 80 εκατ. ευρώ από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων και περίπου 600 εκατ. ευρώ από την καλύτερη απόδοση των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από τη λειτουργία του ΚΕΑΟ ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ, ενώ από τον ΟΓΑ (για την εξασφάλιση ληξιπρόθεσμων μέσω της παρακράτησης κοινοτικών επιδοτήσεων) ο πήχυς πέφτει αρκετά χαμηλά, στα 80 εκατ. ευρώ. Στις ελληνικές καλένδες μέσω μικρής χρονικής «παράτασης» οδηγείται και το μέτρο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014, λόγω του υψηλού κόστους, 1 δισ. ευρώ, που θα επιφέρει στα Ταμεία.

Επίσης για τον ΟΑΕΕ θα επιχειρηθεί, μεταξύ άλλων, διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης (π.χ. σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και σε άλλες κατηγορίες που σήμερα εξαιρούνται) σε συνδυασμό με τη δημιουργία μιας χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Μικρές εξοικονομήσεις θα υπάρξουν από το ΕΚΑΣ, το οποίο θα καταβάλλεται μετά το 65ο έτος.

Πακέτο μέτρων μελετάται για τη διευκόλυνση ένταξης ελεύθερων επαγγελματιών (από ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) στο νέο σύστημα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από τις τρέχουσες υποχρεώσεις των ασφαλισμένων. Τα μέτρα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά φαίνεται να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων.


Πάντως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, για το σύνολο των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, προβλέπεται βελτίωση σε σχέση με το 2013 «κυρίως λόγω της καλυτέρευσης των μακροοικονομικών δεικτών και της ανάληψης σειράς δράσεων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την ενίσχυση της συμμόρφωσης εργοδοτών και ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους» όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.


Αναδημοσίευση από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: