Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

CNN: «Η λιτότητα σκοτώνει την υγεία στην Ελλάδα

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

CNN: «Η λιτότητα σκοτώνει την υγεία στην Ελλάδα


«Αν η λιτότητα ήταν κλινική δοκιμή θα την είχαν σταματήσει», υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το CNN, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν καταστροφικές συνέπειες στα συστήματα υγείας, αυξάνοντας τα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών, καθώς και την διάδοση ασθενειών. Το αμερικανικό δίκτυο επιμένει ότι τα βάσανα των Ελλήνων δεν είναι αναπόφευκτα, αφού «η ιστορία δείχνει ότι η ανάπτυξη έχει πάντα καλύτερα αποτελέσματα από την λιτότητα».

«Ως ειδικοί στον τομέα της υγείας», αναφέρουν οι συντάκτες, «παρακολουθούμε σοκαρισμένοι την καταστροφή σε αργή κίνηση να προκαλείται από τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, ενώ οι πολιτικοί συνεχίζουν να αγνοούν τις αποδείξεις των καταστροφικών συνεπειών. Ηλιτότητα σχεδιάστηκε για να συρρικνωθούν τα χρέη. Τώρα, τρία χρόνια αφότου ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, οι αποδείξεις είναι μπροστά στα μάτια μας: η αυστηρή, δίχως διάκριση λιτότητα δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά του προβλήματος και οι επιπτώσεις της στους ανθρώπους είναι συντριπτικές».

«Στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Βρετανία και αλλού στην Ευρώπη, σημειώθηκαν πάνω από 10.000 πρόσθετες αυτοκτονίες σε σχέση με την περίοδο 2007-2010, ένας αριθμός που είναι πάνω από τις ιστορικές τάσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να συγκεντρώνονται στις οικονομίες με τις χειρότερες επιδόσεις» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι συντάκτες ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι αυτοκτονίες και η κατάθλιψη δεν είναι αναπόφευκτες επιπτώσεις της ύφεσης, αφού οι χώρες που έκαναν περικοπές στους προϋπολογισμούς της υγείας και της πρόνοιας είχαν σαφώς χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της υγείας από ότι τα κράτη που επέλεξαν την ανάπτυξη αντί της λιτότητας.

«Η Ελλάδα για παράδειγμα, είναι εν μέσω μιας καταστροφής στον τομέα της δημόσιας υγείας» σημειώνει το CNN, αναφερόμενο στις περικοπές των δαπανών για την υγεία, που έφθασαν το 40%, περικοπές που γίνονται «όχι με το νυστέρι, αλλά με το χασαπομάχαιρο», όπως σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα.

Δεν είναι συμπτωματική η αύξηση των κρουσμάτων AIDS και η επιδημία ελονοσίας, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν διάφοροι «μύθοι» που χρησιμοποιούνται συνήθως ως εναλλακτικές εξηγήσεις για τα καταστροφικές επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της υγείας, κυρίως τρεις, τους οποίους και αντικρούουν οι συντάκτες:

Ο πρώτος μύθος: «Το σύστημα υγείας της Ελλάδας είναι υπερβολικό και ανεπαρκές». Ωστόσο υπάρχουν μόνο 5 νοσοκομειακά κρεβάτια ανά 1000 άτομα στην Ελλάδα, έναντι των 8 ανά 1000 άτομα στην Γερμανία.

Ο δεύτερος μύθος: «Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες». Αλλά το 2011 ο μέσος Έλληνας πολίτης δούλεψε 2038 ώρες ετησίως- 600 ώρες περισσότερες από τον μέσο Γερμανό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο τρίτος μύθος: «Τα χρήματα διάσωσης της Ευρώπης, σπαταλούνται». Αλλά τα χρήματα των πακέτων διάσωσης δεν προορίζονται για την στήριξη του ελληνικού συστήματος υγείας, αντιθέτως επιστρέφει σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες στην Γερμανία, την Γαλλία και την Βρετανία.

ethnos.gr


Αναδημοσίευση από το http://neakeratsiniou.blogspot.gr/2013/10/cnn.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: