Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Η "Μακεδονία" για τη συνέντευξη τύπου του Σωματείου μας στη Θεσσαλονίκη: "Απειλή λουκέτου για τα 73 κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων"


Απειλή λουκέτου για τα 73 κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων

Στην κατηγορία: Ρεπορτάζ
Ημερομηνία: 21/11/2013
Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία των 73 κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τέσσερα στο νομό Θεσσαλονίκης.


Της Νικολέττας Μπούκα

Στο τέλος Δεκεμβρίου λήγει η προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται κάθε πέντε χρόνια από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, μέσω της ΚΕΔΕ και του ΟΚΑΝΑ αντίστοιχα, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την υπογραφή νέας σύμβασης.

Συνεπώς, είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στα κέντρα πρόληψης και χιλιάδες συμπολίτες μας να μείνουν χωρίς τις αναγκαίες υπηρεσίες που παρέχουν εντελώς δωρεάν τα κέντρα αυτά και μάλιστα σε μία δύσκολη εποχή που η μάχη κατά των εξαρτήσεων κάθε μορφής είναι μάχη πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα στις εφηβικές ηλικίες.

“Σε ενάμιση μήνα από σήμερα τα κέντρα πρόληψης μπορεί να μην υπάρχουν. Η κοινωνική πολιτική εγκαταλείπεται. Εδώ και μήνες προσπαθούμε να υπογραφεί η νέα σύμβαση, αλλά όλοι κωλυσιεργούν. Πρώτα καθυστερούσε ο ΟΚΑΝΑ και τώρα η ΚΕΔΕ. Εάν δεν μπουν οι υπογραφές και από τις δύο πλευρές, δεν θα μπορέσει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν τα κέντρα πρόληψης”, τόνισε ο ψυχολόγος, ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ανδρέας Τσούμης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες στον χώρο του κέντρου πρόληψης του δήμου Θεσσαλονίκης “Σείριος”, ενόψει του σημερινού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην πόλη. Παρόντες ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο βουλευτής της ΔΗ.ΜΑΡ. Παύλος Παπαδόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι από το 2011 η χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης μειώθηκε κατά 50% και πλέον είναι στα 9,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αυξήθηκαν τα αιτήματα
Παρά την αδιαφορία της πολιτείας για το μέλλον των κέντρων πρόληψης, η αξιολόγησή τους είναι θετική εδώ και χρόνια, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αυξήθηκαν κατά 11% οι ωφελούμενοι από τις υπηρεσίες και τις δράσεις τους, τις οποίες παρέχουν 400 εργαζόμενοι πανελλαδικά. Επίσης, το 2011 είχαμε αύξηση 30% των αιτημάτων για υπηρεσίες πρόληψης σε σύγκριση με το 2010 και το 2009, ενώ κάθε χρόνο συμμετέχει στα προγράμματα το 2% καθηγητών και δασκάλων.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής για το 2011 καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία την ύπαρξη των κέντρων πρόληψης. Κι αυτό, διότι το 15,2% των ελλήνων εφήβων ηλικίας 15-19 ετών έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους κι απ’ αυτούς το 9,8% έχει επαναλάβει τη χρήση άλλες τρεις φορές. Επίσης, η χρήση παράνομων ουσιών στις ηλικίες 13 και 14 ετών αγγίζει το 2%.

Για την αναγκαιότητα της λειτουργίας των κέντρων πρόληψης μίλησε η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Χρύσα Παπαδέλη, η οποία πρόσφατα τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

“Αν δεν υπάρχουν τα κέντρα πρόληψης, η κοινωνία θα χάσει ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, μία πολύτιμη κοινωνική υπηρεσία. Η πρόληψη είναι αναγκαία σε όλα τα επίπεδα, ουσίες, παχυσαρκία, ανασφάλεια. Διδάσκουν στους εφήβους πώς να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να ξαναφτιάξουν τη σχέση με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, πώς να βγουν από την απομόνωσή τους”, τόνισε η κ. Παπαδέλη.

Τη δική τους εμπειρία κατέθεσαν η πολιτική μηχανικός Νίκη Αγιακάτσικα και η πρώην τραπεζικός Μαριγώ Λάμπου, οι οποίες ήρθαν κοντά στα κέντρα πρόληψης, όταν τα παιδιά τους ήταν στο δημοτικό. Η αρχή έγινε με την πρόσκληση μιας ψυχολόγου του κέντρου “Σείριος” στο σχολείο. Στη συνέχεια έφτιαξαν την ομάδα συμβουλευτικής γονέων “Φτιάξε το αύριο” με τη στήριξη του κέντρου “Σείριος” κι έμαθαν να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ακούν και να αφουγκράζονται τα παιδιά τους. Σταδιακά η ομάδα εξελίχθηκε κι μετατράπηκε σε ομάδα ενεργών πολιτών με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου για τους κινδύνους των εξαρτήσεων και της απομόνωσης των εφήβων στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.



Αναδημοσίευση από την Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: