Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ο "Ριζοσπάστης" για τη συνέντευξη τύπου του Σωματείου μας στη Θεσσαλονίκη: "Κραυγή αγωνίας για τα Κέντρα Πρόληψης"


Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013

Κραυγή αγωνίας για τα Κέντρα Πρόληψης
Την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ζητούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, κατήγγειλαν ότι η τρέχουσα προγραμματική σύμβαση λήγει το Δεκέμβρη και ακόμη δεν έχει υπογραφεί η επέκτασή της, καθώς η ΚΕΔΕ κωλυσιεργεί ζητώντας νέα περικοπή της χρηματοδότησης. Σημειώνουμε ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από τα υπουργεία Εσωτερικών μέσω της ΚΕΔΕ και Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ. Ηδη από την προηγούμενη χρονιά η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης έχει περικοπεί περίπου κατά 50%.
Σήμερα σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 73 Κέντρα Πρόληψης όπου απασχολούνται συνολικά 400 εργαζόμενοι. Ο κίνδυνος να πάψει η λειτουργία τους είναι ορατός και οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι δραματικές για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως για την κοινωνία. Και αυτό γιατί η δράση των Κέντρων Πρόληψης αφορά την ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών, εφήβων και νέων για κάθε μορφής εξάρτηση (χρήση νόμιμων ή παράνομων ουσιών, τζόγος, διαδίκτυο κλπ.) με στόχο την πρόληψη.
Προκειμένου να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα των Κέντρων Πρόληψης, παρουσιάστηκαν στοιχεία της τελευταίας επιδημιολογικής μελέτης που ανακοινώθηκε το 2011 και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το 15,2% των μαθητών ηλικίας 15-19 ετών έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μια φορά στη ζωή του, ενώ το 9,8% από αυτούς έχει επαναλάβει τη χρήση τουλάχιστον τρεις φορές. «Αυτά τα ποσοστά αφορούν την περίοδο προ κρίσης. Στην επόμενη έρευνα θα δούμε ποσοστά που δεν θα τα πιστεύουμε» σημείωσε ο Α. Τσούνης, ψυχολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν επίσης την απαξίωση των Κέντρων Πρόληψης και επανέλαβαν τη θέση τους για την ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής ενάντια σε κάθε εξάρτηση, με θεμέλιο την πρόληψη.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι κομμάτων. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων και παρουσίασε συνοπτικά την πρόταση του ΚΚΕ για κεντρικά σχεδιασμένη αντιναρκωτική πολιτική με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης.

Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: