Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Και στα "Χανιώτικα Νέα" η συνέντευξη τύπου του Σωματείου μας στη Θεσσαλονίκη: "Μαθητές χρήστες παράνομων ουσιών"


ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 15,2%
Μαθητές χρήστες παράνομων ουσιών
Γράφει:  - 21 Νοεμβρίου 2013

Το 15,2% των μαθητών ηλικίας 15 – 19 ετών έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μία φορά στη ζωή του, ενώ το 9,8% από αυτούς έχει επαναλάβει τη χρήση τουλάχιστον τρεις φορές.

Η επισήμανση αυτή έγινε από εκπρόσωπους εργαζομένων σε Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες εν όψει και του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που αρχίζει στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης οι εργαζόμενοι ζήτησαν την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ψυχολόγος και ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Ανδρέας Τσούνης, η χρηματοδότηση προέρχεται από τα υπουργεία Εσωτερικών μέσω της ΚΕΔΕ και Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ βάσει πενταετούς προγραμματικής σύμβασης που λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου. Το ποσό της χρηματοδότησης είναι 10 εκατομμύρια ευρώ (από 5 εκατομμύρια σε κάθε φορέα), αλλά η ΚΕΔΕ δίνει μόνο 4,5 εκατομμύρια και ο ΟΚΑΝΑ κάνει παρακράτηση για τις δικές του ανάγκες, ενώ τον Αύγουστο η χρηματοδότηση περικόπηκε κατά 50%, πρόσθεσε ο κ Τσούνης.

«Η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης κρίνεται αναγκαία αν αναλογιστεί κανείς ότι το 15,2% των μαθητών ηλικίας 15 -19 ετών έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μια φορά στη ζωή του ενώ το 9,8% από αυτούς έχει επαναλάβει τη χρήση τουλάχιστον τρεις φορές. Αυτά τα ποσοστά προκύπτουν από την έρευνα του ΕΠΙΨΥ του 2011 και αφορούν την περίοδο προ της κρίσης. Στην επόμενη τετραετία που θα ξαναγίνει η έρευνα τα δούμε ποσοστά που δεν θα τα πιστεύουμε», πρόσθεσε ο κ Τσούνης επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι ενώ το 2007 η Ελλάδα ήταν τελευταία στην Ευρώπη σε αυτοκτονίες είναι πρώτη.

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 73 Κέντρα Πρόληψης (ένα σε κάθε νομό με εξαίρεση τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούν περισσότερα λόγω μεγαλύτερου πληθυσμού) στα οποία υπηρετούν 300 εργαζόμενοι. Οι δράσεις των Κέντρων Πρόληψης αφορούν την ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών, εφήβων και νέων για κάθε μορφής εξάρτησης (χρήση νόμιμων ή παράνομων ουσιών, τζόγος, διαδίκτυο κλπ) με στόχο την πρόληψη.
Στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο υπεύθυνος τομέα υγείας της ΔΗΜΑΡ Παύλος Παπαδόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκη της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” που πρόσκειται στο ΚΚΕ Μιχάλης Κωνσταντινίδης, τασσόμενοι υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.


Αναδημοσίευση από τα Χανιώτικα Νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια: