Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Follow-up Συνέντευξης Τύπου του Σωματείου μας στη Θεσσαλονίκη



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β. Τηλ.: 2265023590, 2273023443.
 Φαξ: 2265023590, 2273023441. Κινητά: 6936828341, 6976878867, 6978741064. Email: prolipsiworkers@gmail.com

Πέμπτη, 21/11/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Follow-up Συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Το μεσημέρι της Τετάρτης 20/11/2013, το Δ.Σ. και το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας παραχωρήσαμε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο υπεύθυνος Τομέα Υγείας της ΔΗΜΑΡ Παύλος Παπαδόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Επίσης, η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Χρύσα Παπαδέλη, και Εθελόντριες από «Ομάδα Ενεργών Πολιτών» του Κέντρου Πρόληψης «ΣΕΙΡΙΟΣ» Θεσσαλονίκης.

Κάλυψαν δημοσιογράφοι των ΜΜΕ: Αγγελιοφόρος, Ριζοσπάστης, Μακεδονία,  Αθηναϊκό Πρακτορείο, Τηλεόραση TV100.

Ο εκπρόσωπος του Δ.Σ., Ανδρέας Τσούνης, τόνισε την ανάγκη άμεσης ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, ΚΕΔΕ και ΟΚΑΝΑ, που λήγει σε ενάμιση μήνα, απειλώντας να αφήσει τις δομές και τις υπηρεσίες μας στον αέρα. Κάλεσε την ΚΕΔΕ, που διεξάγει το συνέδριό της στη Θεσσαλονίκη (21 και 22/11) να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, που οι ανάγκες τους αυξάνονται και στους εργαζομένους των Κέντρων Πρόληψης, που προσπαθούμε να τις καλύψουμε. Διαφορετικά η ΚΕΔΕ εκτίθεται για υποκριτική στάση ως προς την άσκηση κοινωνικής πολιτικής  και  την παροχή κοινωνικών αγαθών. Αναφέρθηκε, επίσης, στο προβληματικό και θολό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, τη μήτρα πολλών και σοβαρών προβλημάτων – ανάμεσα στα οποία και η μη απόδοση από τον ΟΚΑΝΑ των χρημάτων του Υπουργείου Υγείας. Τέλος, παρουσίασε τις δράσεις των Κέντρων Πρόληψης στον πληθυσμό, επιδημιολογικά στοιχεία για την εξάρτηση στον νεανικό πληθυσμό από το ΕΠΙΨΥ και τη σημασία λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης στο πλαίσιο της απειλητικής εξάπλωσης εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως προκύπτει και από την αύξηση των σχετικών αριθμών.

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, χαιρέτησε τους αγώνες και την πρωτοβουλία των εργαζομένων, υπογράμμισε ότι ένας σχεδιασμός στο πεδίο παρέμβασης στον χώρο της υγείας-εξάρτησης θα πρέπει να θέτει πρώτα την πρόληψη και μετά οτιδήποτε άλλο, ενώ αναφέρθηκε στο θεσμικό πρόβλημα των δομών και στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα Κέντρα Πρόληψης πρέπει να κατοχυρωθούν ως δημόσιες δομές, μετεξελισσόμενα σε 13 αυτοδιοίκητα ΝΠΔΔ, με αυξημένη τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε αυτά.

O υπεύθυνος Τομέα Υγείας της ΔΗΜΑΡ, Παύλος Παπαδόπουλος, τόνισε τη σημασία  υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης και αναφέρθηκε σε κατάθεση σχετικής τροπολογίας από την ΔΗΜΑΡ σε νομοσχέδια, δύο φορές μέσα σε ένα μήνα. Υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης στην ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υγείας του πληθυσμού και την υγιέστερη διαμόρφωση του προσωπικού χαρακτήρα ως στοιχείο του έργου που παρέχουν τα Κέντρα Πρόληψης.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, χαιρέτησε τους αγώνες των εργαζομένων και μίλησε για την ανάγκη μιας ενιαίας πολιτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες Πρόληψης-Απεξάρτησης-Επανένταξης. Αναφέρθηκε στον κοινωνικό αντίκτυπο του γεγονότος ότι τα Κέντρα Πρόληψης είναι από τις πρώτες δομές που υπέστησαν μεγάλες περικοπές χρηματοδότησης, αλλά και στις ενέργειες της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ζητήματα των Κέντρων Πρόληψης στο Δ.Σ. και την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ. Τέλος, ενημέρωσε ότι θα παρευρίσκεται στο συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου και δεσμεύτηκε να ξαναφέρει το θέμα της υπογραφής νέας Προγραμματικής Σύμβασης.

Η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Χρύσα Παπαδέλη, μίλησε για τον σπουδαίο ρόλο και τη συνεισφορά των Κέντρων Πρόληψης στην υγεία των νέων και των ενηλίκων, μέσα από τις συγκροτημένες παρεμβάσεις τους. Έθεσε την ανάγκη συνέχισης και κατοχύρωσης της στήριξης προγραμμάτων αγωγής υγείας από τα Κέντρα Πρόληψης.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: