Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ


















"ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ";


Μια μέρα ντροπής… για την πρόληψη





ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ «ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ» ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2008


«Δεν είναι μέρα γιορτής, είναι μέρα ντροπής»: Με αυτά τα λόγια «υποδέχθηκαν» τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών) σε όλη τη χώρα, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργία.

Στα Γιάννενα, οι επτά εργαζόμενοι στον Συμβουλευτικό Σταθμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών έδωσαν χθες το παρών στον πεζόδρομο της οδού Μπότσαρη, έξω από τη Ζωσιμαία Δημόσια Βιβλιοθήκη, από τις 10 έως τη 1 το μεσημέρι, όπου μοίρασαν στους περαστικούς ενημερωτικά φυλλάδια αλλά και μικρά γλαστράκια με λουλούδια. Τα γλαστράκια είχαν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς το σύνθημα της διαμαρτυρίας ήταν: «Μην αφήνεις την πρόληψη να μαραθεί!».
Εκτός από τα φυλλάδια, ο Συμβουλευτικός Σταθμός αποφάσισε να ενημερώσει τον κόσμο για τα προβλήματα της πρόληψης και με μια συνέντευξη Τύπου. Τον ενημερωτικό αυτόν ρόλο ανέλαβε ο επιστημονικός υπεύθυνος Βασίλης Κούτρας.
Ο κ. Κούτρας κατηγόρησε την πολιτεία και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για «προκλητική αδιαφορία» εδώ και δύο χρόνια. Ο ΟΚΑΝΑ, μέσω του υπουργείου Υγείας, και το υπουργείο Εσωτερικών, όπως είπε ο κ. Κούτρας, έχουν σταματήσει να δίνουν χρήματα στα 71 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ εδώ και δύο χρόνια. «Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι έχει τα κονδύλια αλλά δεν τα εκταμιεύει, επειδή δεν τα εκταμιεύει ο ΟΚΑΝΑ» ανέφερε, αναδεικνύοντας την κοροϊδία εις βάρος των κέντρων πρόληψης.
Μία από τις συνέπειες της αδιαφορίας της πολιτείας είναι η διαρροή στελεχών. Με τα κέντρα πρόληψης να βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί, αρκετά στελέχη, με εκπαίδευση και εμπειρία χρόνων, ψάχνουν πιο σίγουρη δουλειά. Υπενθυμίζεται δε ότι η αδιαφορία της πολιτείας οδήγησε πριν από λίγους μήνες σε κλείσιμο το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.
Η πρόληψη από ό,τι φαίνεται, βάλλεται – και πολύ μάλιστα. Ο κ. Κούτρας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πρόληψη αφορά εμάς και τα παιδιά μας». Αναφέρθηκε δε και στην αξιολόγηση του δικτύου πρόληψης για τα ναρκωτικά που είχε γίνει το 2005 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ελληνικό δίκτυο αξιολογήθηκε πολύ θετικά. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κούτρας, χαρακτηρίστηκε παράδειγμα και για τα άλλα δίκτυα πρόληψης στην Ευρώπη. Δυστυχώς όμως η ποιότητα της πρόληψης στην Ελλάδα δυσαρέστησε… την πολιτεία.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ιωαννίνων αναφέρθηκε επίσης και στους εξαρτημένους που επισκέφθηκαν πέρσι τον σταθμό για να ζητήσουν βοήθεια. Οι περισσότεροι εξαρτημένοι ήταν κάτω των 26 χρόνων και ιδίως στις ηλικίες από 19 έως 22. «165 εξαρτημένοι ήρθαν στον σταθμό. Μόνο οι πέντε από αυτούς δεν ήταν εξαρτημένοι από την ηρωίνη» τόνισε. Η άνοδος της ηρωίνης προβληματίζει ιδιαίτερα τους φορείς της πρόληψης αλλά και τις θεραπευτικές κοινότητες. Ανησυχητικά δε φαίνεται να είναι τα στοιχεία όσον αφορά τα Γιάννενα. «Στην περιοχή μας, οι εξαρτημένοι πέφτουν στην ηρωίνη ενάμιση χρόνο πιο νωρίς από τον μέσο όρο σε άλλες περιοχές» τόνισε. Αυτό σημαίνει ότι οι Γιαννιώτες περνούν από τα μαλακά ναρκωτικά στα σκληρά πιο γρήγορα από ό,τι οι άλλοι. Ο κ. Κούτρας απέδωσε αυτό το γεγονός στην υψηλή διαθεσιμότητα της ηρωίνης στην περιοχή. Έμφαση έδωσε και στην αύξηση της χρήσης της κοκαΐνης, η οποία, όπως έχει γράψει πρόσφατα και ο «Η.Α.», δεν περιορίζεται πια στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα (λόγω του υψηλού κόστους αγοράς της). «Είναι μια ουσία-σκαλοπάτι προς την ηρωίνη» κατέληξε ο κ. Κούτρας.





Αρθρογράφοι : ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ (vaggeli@agon.gr)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.