Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010


Περιμένουν 6 χρόνια στη λίστα του ΟΚΑΝΑ!
Ο Οργανισμός κινδυνεύει να βάλει λουκέτο εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων

Της Ελένης Πετροπούλου

Τουλάχιστον 5.200 χρήστες ναρκωτικών βρίσκονται σε λίστα αναμονής προκειμένου να ενταχθούν σε θεραπεία απεξάρτησης. Μάλιστα, ο μέσος χρόνος αναμονής για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) έχει φθάσει πλέον τα... 6 χρόνια!

Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, καθώς και το ορατό πλέον ενδεχόμενο να ανασταλεί η ανάπτυξή του, αντιμετωπίζει ο ΟΚΑΝΑ. Μετά την περικοπή ύψους 10% στα αρχικά κονδύλια, ο κρατικός προϋπολογισμός για τον Οργανισμό προβλέπει τελικά 24,3 εκατ. ευρώ για το 2010, τη στιγμή που οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του ΟΚΑΝΑ φθάνουν τα 32,5 εκατ. ευρώ και τα χρέη του προς τρίτους τα 16 εκατ. ευρώ!

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ Γ. Κακλαμάνης, υπογραμμίζοντας ότι «αποδομείται ο χώρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των χρηστών ναρκωτικών, επιταχύνεται η απαξίωση του ΟΚΑΝΑ, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιτραπεί σε ιδιώτες κερδοσκόπους να εισβάλουν στο χώρο».

Αναστολή
Είναι χαρακτηριστικό, είπε, το γεγονός ότι συζητείται ήδη η αναστολή της λειτουργίας της Α' μονάδας της Θεσσαλονίκης (αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 1.000 χρήστες στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε λίστα), λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου και οικονομικής αδυναμίας για την επισκευή του, ενώ ολόκληρη η μονάδα της Κέρκυρας λειτούργησε τον Ιανουάριο με εθελοντές εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Από την πλευρά του, ο Γ. Λεχουρίτης, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι ζήτησε να κατατεθεί ένα ουσιαστικό εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά, να υπάρξει ισότιμη, αναβαθμισμένη αντιμετώπιση της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης, καθώς και να μετεξελιχθούν τα Κέντρα Πρόληψης σε αυτοδιοικούμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: