Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Δημοσίευμα "Νέων"

Τα νέα της Υγείας

ΟΚΑΝΑ: εξαγγέλουν κινητοποίησεις οι εργαζόμενοι

Δημοσίευση: 4-2-2010

Επιμέλεια: Μάρθα Καϊτανίδη, mkaitanidi@dolnet.gr

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμούς Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση. Είναι ενδεικτικό πως προϋπολογισμός του 2010 ορίζει επιχορήγηση 27 εκ. ευρώ, την στιγμή που το πρόβλημα της «λίστας αναμονής» έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως μονάχα το κόστος της μισθοδοσίας του Οργανισμού ανέρχεται ετησίως στα 29 με 30 εκ. ευρώ
Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι διεκδικούν:
* Αύξηση του Προϋπολογισμού των 27 εκ. ευρώ για τον ΟΚΑΝΑ χωρίς «μεταφορές» κονδυλίων από τον κωδικό χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης. Αύξηση της χρηματοδότησης για τη καταπολέμηση των ναρκωτικών συνολικά.
* Άμεση επίλυση του προβλήματος του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, στην βάση της πρότασης των εργαζομένων για μετεξέλιξη των 72 Κέντρων Πρόληψης της χώρας σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία επιστημονικού φορέα, που θα ορίσει το Υπουργείο Υγείας.
* Εξομοίωση των μισθών των εργαζομένων στα Κέντρων Πρόληψης με τους μισθούς των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ. Ενιαίο αναβαθμισμένο μισθολόγιο. Αξιοπρεπείς μισθοί για όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες του χώρου.

* Επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ώστε να καλύπτονται πληρέστερα οι κοινωνικές ανάγκες – παλιές και νέες.
* Διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, με αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Διασφάλιση του δικαιώματος σε δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους και όλες. Όχι στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες «υπεργολάβους» της υγείας.
*Παρεμπόδιση της συρρίκνωσης του ήδη ισχνού πλαισίου κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας. Κατοχύρωση ενός κοινωνικά δίκαιου, φιλεργατικού ασφαλιστικού συστήματος και του δικαιώματος όλων σε αξιοπρεπή εργασία, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, υγιή καθημερινό βίο.
* Άμεση κατάθεση ουσιαστικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με πραγματική και ισότιμη αναβάθμιση και των τριών πυλώνων δράσης (Πρόληψη - Υποκατάσταση και Θεραπεία - Κοινωνική Επανένταξη), με στόχο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημόσιας υγείας σε περίοδο γενικευμένης κρίσης και όχι την διαχείριση της κοινωνικής κατακραυγής. * Άμεση επίλυση του προβλήματος της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ.
Σημειώνεται, πως οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει 4ωρηστάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 10/2 και ώρα 11:00 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: