Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Δημοσίευμα "HelthView"

Κινητοποιήσεις στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ

04/02/2010

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση του τομέα πρόληψης και τις γενικότερες συνθήκες της δουλειάς τους. Προειδοποιούν μάλιστα και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν δεν λυθούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Πέμπτη, αναφέρουν οτι ο φετινός προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ ανέρχεται σε 27 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που «μόνο το κόστος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων υπολογίζεται σε περίπου 30 εκατομμύρια. «Οι δομές και τα Προγράμματα του ΟΚΑΝΑ οδηγούνται σε βαθύτερα αδιέξοδα. Ήδη συζητείται το κλείσιμο της Α΄ Μονάδας της Θεσσαλονίκης λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου και οικονομικής αδυναμίας επισκευής του. Ολόκληρη η Μονάδα της Κέρκυρας λειτούργησε τον Ιανουάριο με εθελοντές εργαζόμενους, γιατί κανείς δεν μπορούσε να πάρει απόφαση για τις ληγμένες συμβάσεις των εργαζομένων», αναφέρουν ενδεικτικά.
Οι εργαζόμενοι ζητούν μεταξύ άλλων:
Αύξηση του προϋπολογισμού για τον ΟΚΑΝΑ και χωρίς αύξηση(σημ Ιστολ.: μάλλον πρόκειται για τυπογραφικό λάθος!!) της χρηματοδότησης για τη καταπολέμηση των ναρκωτικών συνολικά.
Άμεση επίλυση του προβλήματος του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, ώστε να μετεξελιχθούν σε αυτοδιοικούμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, υπό την εποπτεία επιστημονικού φορέα, που θα ορίσει το Υπουργείο Υγείας.
Εξομοίωση των μισθών των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με τους μισθούς των υπόλοιπων εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ.
Επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ώστε να καλύπτονται πληρέστερα οι κοινωνικές ανάγκες.
Διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, με αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Άμεση κατάθεση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: