Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Δημοσίευμα Ελευθεροτυπίας

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
ΟΚΑΝΑ: στάση εργασίας για τον οικονομικό στραγγαλισμό
Με κύρια αιτήματα την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού για τον ΟΚΑΝΑ -ο οποίος φέτος υπολείπεται της μισθοδοσίας-, την επίλυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των 71 Κέντρων Πρόληψης, αλλά και την άμεση εκπόνηση ουσιαστικού εθνικού σχεδίου δράσης, οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ προχωρούν σε στάση εργασίας στις 10 Φεβρουαρίου συμμετέχοντας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.
«Οι πολιτικές επιλογές διάλυσης τού ούτως ή άλλως χωλού κοινωνικού κράτους κλιμακώθηκαν την τελευταία τριετία» σημειώνουν οι εργαζόμενοι που διαπιστώνουν επιπλέον ότι ο οργανισμός βρίσκεται επί τετράμηνο στον αυτόματο πιλότο σε μια πολύχρονη πορεία απαξίωσής του, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται αποφάσεις για χρονίζοντα προβλήματα.
Νέες μονάδες υποκατάστασης που λειτουργούν σε κοντέινερ με εργαζόμενους «μίας χρήσης» αλλά και Κέντρα Πρόληψης υπό έξωση, χωρίς ηλεκτρικό και τηλέφωνο, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα, αναφέρουν.
Ηδη συζητείται το κλείσιμο της Α' Μονάδας Υποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου και αδυναμίας επισκευής του, ενώ η Μονάδα της Κέρκυρας λειτούργησε τον Ιανουάριο με εθελοντές εργαζόμενους γιατί κανείς δεν μπορούσε να πάρει απόφαση για τους εργαζόμενους- λάστιχα, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν στις 31/12/2009.
Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης δηλώνουν «Οχι στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες υπεργολάβους της υγείας» και απαιτούν τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων, με αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών κατά της εξάρτησης.
Ν.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: