Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Τα ... "μαγικά" στην απεξάρτηση είναι ορισμένες φορές και επικίνδυνα!

Η μέθοδος ταχείας απεξάρτησης από ναρκωτικά με τη χορήγηση ναλτρεξόνης απαγορεύεται να εφαρμόζεται σε ιδιωτικές κλινικές, επιτρέπεται μόνο σε δημόσια νοσοκομεία, που διαθέτουν μονάδα εντατικής θεραπείας και ειδικά προγράμματα αποτοξίνωσης.

Η κλινική «Αγιος Νικόλαος» στον Πειραιά δεν είναι δημόσιο νοσοκομείο. Ιδιωτική κλινική είναι. Εφαρμόζει όμως ανενόχλητα επί 17 συναπτά έτη την ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη αυτή μέθοδο.

Δύο φορές ζήτησε άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Υγείας, δύο φορές εισέπραξε αρνητικές απαντήσεις μετά και από σχετικές γνωμοδοτήσεις του ΟΚΑΝΑ. Ούτε αυτές την εμπόδισαν να συνεχίσει να διαφημίζει τη μέθοδο τόσο από φυλλάδια όσο και από την τηλεόραση. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η «πελατεία» μεγάλωνε, η μέθοδος φάνταζε ελκυστική για τους χρήστες. Χορήγηση ανταγωνιστών ηρωίνης σε κατάσταση ύπνωσης. Δηλαδή, σε κοιμίζουν, σου χορηγούν ναλτρεξόνη, ξυπνάς και «καθάρισες».

Φάνηκε πολύ εύκολο στον Κώστα Σταυριανάκη από τη Ρόδο. Χρήστης από τα 17, κατέληξε να είναι τακτικός πελάτης στον «Αγιο Νικόλαο». Εξι φορές διάβηκε την πόρτα της κλινικής. Συνολικά κατέβαλε 16.290 ευρώ. Τι πήρε; Τα έξοδα της μεταφοράς του φερέτρου του στη Ρόδο, αφού την έκτη φορά βγήκε νεκρός από τη μέθοδο.

Στο μεταξύ η κλινική απέκτησε νομικό μανδύα: Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, λέει, με τη βαρύγδουπη επωνυμία «Μέριμνα ζωής κατά της εξάρτησης». Ανεγράφη μάλιστα και στα μητρώα των Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

«Δράση πολλαπλών κατασταλτικών»

Πώς πέθανε ο Κώστας; Η ιατροδικαστική έκθεση είναι καταπέλτης: «Οφείλεται σε καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια συνεπεία καταστολής του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος από τη συνεργιστική δράση πολλαπλών κατασταλτικών ουσιών».

Τι ακριβώς έγινε; Ο άτυχος Κώστας λίγο πριν μπει στην κλινική πήρε μια τελευταία δόση. Στην κλινική του χορήγησαν επιπλέον ένα σχήμα «γενικής αναισθησίας-καταστολής, που περιλάμβανε τα εξής: προποφόλη (γενικό αναισθητικό), διαζεπάμη, αλπραζολάμη (υπνωτικά), που προφανώς αποτελούν μέρος της μεθόδου αποτοξίνωσης» διαπιστώνει ο ιατροδικαστής. Ενα κοκτέιλ θανάτου, δηλαδή, σε ένα άτομο που λίγες ώρες πριν είχε κάνει χρήση ηρωίνης. Το γράφει η ιατροδικαστική έκθεση: «η κατασταλτική δράση αυτών των φαρμάκων και η κατασταλτική δράση των οπιούχων είναι συνεργιστική και θεωρείται εξόχως επικίνδυνη».

Αλλά ποια ιατροδικαστική έκθεση; Οχι βέβαια της επιβεβλημένης από το νόμο αμέσως μετά τον θάνατο. Η κλινική δεν έστειλε ποτέ τη σορό για νεκροψία αντίθετα την έστειλε προς ενταφιασμό στη Ρόδο, με τη γενική γνωμάτευση θανάτου «καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια». Η γνωμάτευση του ιατροδικαστή στην οποία αναφερόμαστε έφτασε στην εισαγγελία Ρόδου στις 29/1/2010. Για να γίνει, χρειάστηκε να διαταχθεί η εκταφή μετά από δημοσίευμα της «Κ.Ε.» στις 11/10/2009. Ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος με εισαγγελική εντολή έκανε την νεκροψία-νεκροτομή στις 16/10/2009. Κι όλα ήρθαν στο φως. «Ευτυχώς που τον ταρίχευσαν», αλλιώς δεν θα βρίσκαμε τίποτε» μας είπε παράγοντας της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Ο Κώστας έχει χαθεί. Και τώρα ξέρουμε τι έγινε! Δεν ήταν που «στέρεψε το καντήλι του», όπως είπε ο υπεύθυνος της κλινικής στη μητέρα του. Ποιος έφταιγε; Μα και βέβαια ο χρήστης: «Η επιλογή του ασθενούς και της μητρός του για την υποστήριξη της κλινικής μας στο πρόβλημά τους φαίνεται και από την επιλογή για τη νοσηλεία του επί αρκετά χρόνια, όμως ο ασθενής δεν ακολουθούσε τις οδηγίες» αναφέρει η κλινική προς τη Νομαρχία Πειραιώς.

Δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις, δηλαδή. Τέτοια προσέγγιση σε έναν εξαρτημένο χρήστη...

Ο γιατρός και ιδιοκτήτης της κλινικής στην ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαμε μαζί του αρνήθηκε να απαντήσει επί της ουσίας, μόνο επισήμανε: «Εμείς κάνουμε κάποιες πράξεις για να βοηθήσουμε τα παιδιά. Δεν γνωρίζω τίποτε για τα υπνωτικά και τη συνέργεια με την ηρωίνη, που λέτε, πρέπει να ενημερωθώ. Τι εφαρμόζουμε το γνωρίζει το υπουργείο Υγείας, δεν είχαμε καμία ενόχληση».

«Ακόμη διαφημίζεται»

Στη Ρόδο συναντήσαμε τη μητέρα του Κώστα, Μαίρη Παπαχατζή, που μας είπε: «Εάν δεν υπήρχε η ιατροδικαστική έκθεση, όλα θα είχαν μείνει στο σκοτάδι. Γι' αυτό απέφυγαν τη νεκροψία στην Αθήνα. Τώρα ξέρω, τώρα θα αγωνιστώ για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Φώναζα στη γιατρό Α.Μ. "χάνω το παιδί μου" κι απαντούσε συνεχώς ότι όλα θα πάνε καλά. Ομως έβλεπα, σύγκρινα με τις προηγούμενες φορές. Ο Κώστας έβγαινε ξημερώματα χαρούμενος και το μεσημέρι επιστρέφαμε Ρόδο. Παλέψαμε τα ναρκωτικά με τη ζωή μας, χάνοντας παιδί και περιουσία. Καταφύγαμε στη μέθοδο, γιατί δεν άντεχε τον πόνο των στερητικών. Δεν γνωρίζαμε όμως ότι απαγορευόταν να γίνεται σε ιδιωτική κλινική. Ακόμη διαφημίζεται. Την προηγούμενη Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή ένα παιδί έλεγε πόσο καλά ένιωθε μετά την αποτοξίνωση στον "Αγιο Νικόλαο". Ποιος θα σώσει αυτό το παιδί; Θέλω να ελπίζω η Δικαιοσύνη».

Η ψυχίατρος Μένη Μαλλιόρη, που είναι και η νέα πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, αγωνίζεται από το 2005 με προσφυγή στη Δικαιοσύνη αλλά και με επιστολές στους πρώην υπουργούς Υγείας Δ. Αβραμόπουλο και Ν. Κακλαμάνη να σταματήσει η κλινική να εφαρμόζει την αμφιλεγόμενη μέθοδο. Σήμερα μας λέει: «Η ολιγωρία των φορέων είναι δεδομένη. Δυστυχώς ήταν φυσικό επόμενο να προκληθεί αυτός ο θάνατος. Χρόνια κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Ηταν έγκλημα αυτή η ανοχή».

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει τώρα το υπουργείο Υγείας. Η οικογένεια είναι αποφασισμένη και ο ποινικολόγος Γ. Παπαδογιαννάκης, που ανέλαβε την υπόθεση, εντός των προσεχών ημερών θα υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Πειραιώς για ανθρωποκτονία από δόλο, απάτη λόγω του ότι διαφημίζουν τη μέθοδο ως ασφαλή και παράβαση του νόμου 2.161/1993. Προσδιορίζει ότι ανάλογες μέθοδοι εφαρμόζονται μόνο σε δημόσια νοσοκομεία.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Γιατι κόπτεται σημερα η κ.Μαλλιωρη για τους ιδιώτες οταν τόσα χρονια προωθουσε το παροχή υπηρεσιων υγείας προς τα εκει. Γιατι πλασαρε την μεθαθόνη ως τη λυση για όλα τα προβλήματα, οταν γνωριζουμε πως η συντήρηση βαζει το προβλημα στη ακρη δεν το λύνει. Γιατι θέλουν μια νεολαια εξαρτώμενη απο τα κρατκα ναρκωτικα. Γιατι σήμερα ανακινουνται ζητηματα με ιδιώτες και αποπροσανατολίζεται ο κόσμος απο τα πραγματικά προβλήματα που είναι η έλλειψη χρημάτων για το προσωπικό των κ.πρόληψης, η ποιότητα της δουλειας μας στις μονάδες (βλέπε ανάληψη 40 περιστατικών, αδιαφορία διευθ.)Ασ κοιτάξουμε πρώτα το σπίτι μας τι γίνεται στο σπιτι μας και μετά στου γείτονα