Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Άρθρο στην εφημερίδα "ΑΥΓΗ" για την "Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών": "Μέρα ήταν και πέρασε"

Μέρα ήταν και πέρασε



Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, χθες, με κάποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις, αλλά και με λογύδρια, φιέστες και προσπάθειες αυτοπροβολής. Άνθρωποι που είχαν κάτι να πουν, άλλοι που ήθελαν να πουν, κάποιοι που νόμιζαν πως έπρεπε να πουν.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών, αυτή «η ξενόφερτη μόδα που δεν μπορεί να ακουμπήσει την ελληνική κοινωνία», όπως έλεγαν κάποτε, γιγαντώνεται. Στην αδιαφορία της πολιτείας για έναν ουσιαστικό εθνικό σχεδιασμό, στην αδυναμία των φορέων για έναν αποτελεσματικό συντονισμό, στη συρρίκνωση των προϋπολογισμών τους, στις ελλείψεις των θεραπευτικών μονάδων και στις συνθήκες που ευνοούν τη διάδοση των ουσιών (οι άστεγοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι και οι περιθωριοποιημένοι αποτελούν ευκολότερα θύματα), ήρθαν να προστεθούν και τα νέα, φτηνά συνθετικά ναρκωτικά. Μπορούν να παρασκευαστούν ακόμα και στο σπίτι, από προϊόντα οικιακής χρήσης. Μια μεγάλη απειλή, αν ληφθεί υπόψη ότι ο χρήστης δεν θεωρεί τον εαυτό του εξαρτημένο!
Είναι κοινή παραδοχή ότι χρειάζεται στρατηγική αντιμετώπισης σε όλα τα επίπεδα, στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην επανένταξη, στη μείωση βλάβης. Χρειάζεται δικτύωση και συνεργασία όλων των φορέων και όχι συρρίκνωση μέσω συγχωνεύσεων. Χρειάζεται εκπαίδευση, σωστή ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Έχει συμβεί να αντιμετωπίζεται ο χρήστης σαν «ένας άλλος» και ο έμπορος με... ευαισθησία. Σε μια περίπτωση, ένα ολόκληρο χωριό συμπαραστάθηκε και υποστήριξε ένα «βαποράκι», όχι επειδή πίστευε στην αθωότητα του, αλλά επειδή ήταν συγχωριανός, φίλος, κουμπάρος, συγγενής.
Η Δικαιοσύνη ας εξαντλεί την αυστηρότητά της στον έμπορο και στον διακινητή και όχι στον εξαρτημένο χρήστη. Το αποτελεσματικό μέτρο, βέβαια, δεν είναι η όποια καταστολή, αλλά η πρόληψη. Σε όσες χώρες εφαρμόστηκε, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.
Η παγκόσμια ημέρα υποκρισίας, όπως τη χαρακτήρισε το σωματείο εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, πέρασε. Οι μολυσματικές ασθένειες, τα ψυχικά ράκη, τα οικογενειακά στίγματα παραμένουν. Δυστυχώς, τα ναρκωτικά διακινούνται πιο γρήγορα από τις διστακτικές έως νωχελικές κινήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, απείρως γρηγορότερα από τον ρυθμό ομιλίας των κάθε λογής ρητόρων.
Ύστερα από έναν χρόνο θα ακούσουμε και πάλι αρκετά. Ίσως και νωρίτερα. Προεκλογικά θα βγουν στο μπαλκόνι πολιτικοί με βαρύγδουπες εκφράσεις και με παλιές, επαναδιατυπωμένες υποσχέσεις. Θα είναι εκείνοι που τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν κάτι, αλλά αδιαφόρησαν. Θα είναι οι άνθρωποι που, για να μην αντικρίσουν το πρόβλημα, έχωσαν το κεφάλι στην άμμο.

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: