Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Κάλυψη συνέντευξης τύπου του Σωματείου μας από τον "902"


24ωρη απεργία στα Κέντρα Πρόληψης στις 26 Ιούνη
Δημοσίευση: Τρί, 25/06/2013 - 19:01
Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης τηνΤετάρτη 26 Ιούνη, στην κατ' ευφημισμό Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, κόντρα στη «σοβαρή ή ανάλαφρη, επίσημη ή "εναλλακτική" βόλτα της απ' τα κοινωνικά, ψυχικά και πνευματικά συντρίμμια, που σκορπίζουν στη χώρα οι πολιτικές των μνημονίων». Είναι άλλη μια απάντηση στην ακραία υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των δομών, στη συρρίκνωση της πρόληψης, που απειλείται σκόπιμα με εξαφάνιση.
Απο την συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
Μνημόνια και οικονομική κρίση χρησιμοποιούνται ως «γκάζι επιτάχυνσης» για την υλοποίηση προειλημμένων αποφάσεων που μετρούν χρόνια πίσω και αποσκοπούν στην αποδόμηση του συστήματος Υγείας και των παροχών κοινωνικής φροντίδας, στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων, στη συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, στο κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, βάζοντας από την κύρια είσοδο τους ιδιώτες στο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης.
 «Στον αέρα» η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης
Στα όρια της βιωσιμότητας είναι τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) και οι εργαζόμενοι σ' αυτά, καθώς όπως κατήγγειλε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το Σωματείο Εργαζομένων στα ΚΠ η λειτουργία τους είναι στον αέρα. Η διαδικασία ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία τους, η οποία μεριμνά για τη ρύθμιση και τήρηση μιας σειράς σημαντικών ζητημάτων σε θεσμικό, επιστημονικό, οικονομικό επίπεδο, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει παρά τις έντονες πιέσεις των εργαζομένων. Η ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση (2009 - 2013) εκπνέει σύντομα.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει από το 2010 μέχρι σήμερα στα Κέντρα περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ οφείλει τουλάχιστον 6.500.000 ευρώ. «Τονίζουμε σε όλους τους τόνους πως τα χρήματα αυτά η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχει λάβει από το υπουργείο Υγείας αποκλειστικά για τις ανάγκες των ΚΠ και δεν τα έχει αποδώσει, χωρίς να γνωρίζουμε πού βρίσκονται», τόνισαν οι εργαζόμενοι.
Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν εκπρόσωποι των 340 εργαζομένων στο «18 ΑΝΩ» (οι οποίοι ακόμη δεν έχουν πάρει απάντηση για το ποιο θα είναι το μέλλον των 32 δομών και των θεραπευόμενων μετά το κλείσιμο του ΨΝΑ το 2015), στον ΟΚΑΝΑ (που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αναλώσιμα και φαρμακευτικά υλικά, κάνοντας επικίνδυνη την κατάσταση για όσους παρακολουθούν τα προγράμματα υποκατάστασης), στο ΚΕΘΕΑ (που δεν ξέρουν αν θα υπάρχουν αύριο τα «στεγνά» προγράμματα αν συγχωνευτούν με τον ΟΚΑΝΑ), εκφράζοντας την απόφασή τους να συντονίσουν τα βήματά τους στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν πρόληψη και απεξάρτηση, ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.
Ο Αλέκος Περράκης, εκ μέρους της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι «θέλουν τη νεολαία να είναι αποκοιμισμένη κι ένα σημαντικό όπλο για να το πετύχουν είναι τα ναρκωτικά που απειλούν τις ζωές των εργαζομένων. Προσπαθούν να βγάλουν κι από τη μύγα ξίγκι, ακόμη κι απ' αυτό το αποσπασματικό κομμάτι που αφορά τις εξαρτήσεις, θέλουν να το διαλύσουν για να υπάρξει κερδοφορία. Κινούνται στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Για το ΠΑΜΕ και το πρόβλημα των ναρκωτικών περνάει μέσα από τα σωματεία. Ο αγώνας, για να είναι πετυχημένος, απαιτείται να είναι μαζικός, συντονισμένος και με σωστό προσανατολισμό. Ποιον συμφέρει να υπάρχει και να γιγαντώνεται το πρόβλημα των ναρκωτικών; Τα μεγάλα μονοπώλια και ο αγώνας πρέπει να στρέφεται εναντίον τους».
Κεντρικά σχεδιασμένη αντιναρκωτική πολιτική
«Η μόνη σωστή θέση, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, για κεντρικά σχεδιασμένη αντιναρκωτική πολιτική με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, δεν έχει καμία σχέση με τον ενιαίο φορέα τον οποίο σχεδιάζουν να δημιουργήσουν», επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στους Οργανισμού, τα Κέντρα Πρόληψης και Απεξάρτησης και καλούν τους εργαζόμενους να αναδείξουν τον «κίνδυνο να μας καταργήσουν - συγχωνεύσουν - απολύσουν, τη διάλυση της δημόσιας απεξάρτησης».
Να «στηριχτούμε στους πραγματικούς μας συμμάχους, τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, τους αγωνιστικούς ριζοσπαστικούς φορείς του λαϊκού κινήματος. Πρώτα απ' όλα στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στους απεξαρτημένους και στα μέλη των προγραμμάτων».
Επίσης καλούν σε συγκρότηση πλατιάς απεργιακής επιτροπής, στην απόφαση σύσκεψης σε κάθε περιοχή που υπάρχουν τμήματα του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, με Λαϊκές Επιτροπές και άλλους μαζικούς φορείς, με τη στήριξη της απεργιακής επιτροπής, συντονισμό με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων που κλείνουν και τα ταξικά συνδικάτα και άλλους φορείς προκήρυξη στάση εργασίας και μεγάλη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας σε 2 βδομάδες.
Να μείνει ζωντανό το δικαίωμα των ανθρώπων να αλλάξουν ζωή
Με αφορμή τα δημοσιεύματα για συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον κάθε σενάριο για συγχωνεύσεις ή και περιορισμό του προσωπικού στον τομέα της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης πλήττει τους ήδη αποδυναμωμένους οργανισμούς θεραπείας, οι οποίοι, αντιμετωπίζοντας δραστικές περικοπές, ελλείψεις προσωπικού, γραφειοκρατία και τη γενικότερη αβεβαιότητα για το μέλλον, λειτουργούν στα όριά τους», αναδεικνύοντας την ανάγκη για «εθνικό σχεδιασμό, νέα στρατηγική και ενίσχυση των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της χρήσης και την αντιμετώπιση του προβλήματος που ολοένα οξύνεται».
Και καταλήγει: «Μέσα σε συνθήκες τέτοιας οικονομικής ύφεσης κάθε περαιτέρω καθυστέρηση ή αμφισβήτηση του νόμου μέσω σεναρίων συγχώνευσης φορέων ή αποδυνάμωσής τους, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο για τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους, αλλά και για την ελληνική κοινωνία. Όσο οι οργανισμοί απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης αποδυναμώνονται τόσο αυξάνεται το κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τους πολίτες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι φορείς θεραπείας χρειάζονται ενίσχυση, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το δικαίωμα και η ελπίδα των ανθρώπων να αλλάξουν ζωή».

Αναδημοσίευση από το portal του 902

Δεν υπάρχουν σχόλια: