Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Follow-up Συνέντευξης Τύπου Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης (25/06, Ε.Κ.Α.)


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεύθυνση Γραμματείας: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β. Τηλ.: 2265023590, 2102409015, 2273023443.
Φαξ: 2265072771, 2273023441. Κινητά: 6945833231, 6936828341, 6978741064.  Email: prolipsiworkers@yahoo.gr

Τρίτη, 25/06/2013

                                                                                                                             
FOLLOW-UP ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Την Τρίτη, 25 Ιουνίου,  το Δ.Σ. του Σωματείου μας παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας. Παρευρέθηκαν το Μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, Αλέκος Περράκης, το Μέλος της Αυτόνομης Παρέμβασης ΕΚΑ, Στάθης Τραχανατζής, συνάδελφοι εργαζόμενοι του 18 ΑΝΩ, του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ.
Από πλευράς μας τονίστηκαν τα εξής:
- Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, μάλιστα στο όριο της βιωσιμότητάς τους, λόγω συστηματικής μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντί τους.
- Δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, η οποία μεριμνά για την ρύθμιση και τήρηση μιας σειράς σημαντικών ζητημάτων σε επίπεδο  θεσμικό, επιστημονικό, επιχειρησιακό και οικονομικό. Παρ’ όλες τις συνεχείς παρεμβάσεις του Σωματείου μας, οι συναρμόδιοι (Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, ΚΕΔΕ, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑΑ) δεν έχουν δείξει εμπράκτως, στις θεσμικές διαδικασίες, πρόθεση εκκίνησης της διαδικασίας. Η ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση (2009-2013) εκπνέει σύντομα, καθιστώντας ορατό, πλέον, τον κίνδυνο να μείνουν τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας «στον αέρα».
- Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει περί τα 23.000.000€, από τους Κ.Α.Π. και από το 2010 έως σήμερα (Ιούνιος 2013). Η δε Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, οφείλει –σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας βάσει των επίσημων εγγράφων εκταμίευσης του Υπουργείου Υγείας- τουλάχιστον 6.500.000€. Τονίστηκε πως τα χρήματα αυτά έχουν αποδοθεί από το Υπουργείο Υγείας στον ΟΚΑΝΑ, αποκλειστικά για τις ανάγκες των Κέντρων Πρόληψης. Ο συνδυασμός των δύο έχει ως αποτέλεσμα την οριακή οικονομική κατάσταση πολλών Κέντρων Πρόληψης, ως μη όφειλε. Σημειώσαμε πως η ίδια η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ είχε παραδεχθεί σε θεσμική διαδικασία, πέρυσι, πως υπήρχαν αδιάθετα ποσά προς τα Κέντρα Πρόληψης, αν και τα υπολόγιζε σε 2.000.000€.
- Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο γεγονός πως, παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης καταφέρνουν να ανταποκρίνονται -ακροβατώντας στο όριο του εφικτού και στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς στήριξη θεσμική, οικονομική κ.ά.-στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες εν μέσω όξυνσης της κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Μια ματιά στην τελευταία Ετήσια Έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ (δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2013, αφορά στοιχεία του 2011 και βρίσκεται στο http://www.ektepn.gr/Documents/PDF/ETHSIA_EKUESH_2011.pdf) πείθει για του λόγου ταληθές. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν τα εξής συγκριτικά αποτελέσματα:
1). Διπλασιασμό σχεδόν του αριθμού μαθητών Α΄θμιας Εκπαίδευσης, που προσεγγίστηκαν (από 7.802 το σχολ. έτος 2009-2010 σε 13.683 το σχολ. έτος 2010-2011).
2). Υπερδιπλασιασμό του αριθμού μαθητών Β΄θμιας Εκπαίδευσης, που προσεγγίστηκαν (από 15.877 το σχολ. έτος 2009-2010 σε 37.243 το σχολ. έτος 2010-2011).
3). Διπλασιασμό σχεδόν του αριθμού παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης σε γονείς (από 4.037 το 2010 σε 7.344 το 2011).
4). Αύξηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και υποστηρικτικών συναντήσεων για εκπαιδευτικούς Α΄θμιας  Εκπαίδευσης (από 1.383 το 2010 σε 1.770 το 2011).
- Αναφέρθηκε, ακόμη, πως παρά τις προσπάθειες των 400 εργαζομένων πανελλαδικά, τεράστιος αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της Περιφ. Ενότητας Πειραιά, όπου δεν λειτουργεί καν Κέντρο Πρόληψης παρότι αριθμεί σχεδόν 500.000 κατοίκους. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης του ήδη υπάρχοντος προσωπικού με νέους, μόνιμους εργαζομένους και η αποτελεσματική δικτύωση των Κέντρων Πρόληψης με το 18 ΑΝΩ, το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ – δικτύωση, που καμία σχέση δεν έχει με την προωθούμενη σεναριολογία περί συγχωνεύσεων/απολύσεων.

- Τέλος, επισημάνθηκε πως όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των Κέντρων Πρόληψης – είτε ευθέως είτε με εμβόλιμη μια μεταβατική φάση «πολτοποίησης» όλων των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η κεντρική σημασία του κοινού αγώνα εργαζομένων 18 ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, Κέντρων Πρόληψης για την επιβίωση όλων των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης, που οργανώνεται μέσα από εβδομαδιαίες συναντήσεις και έχει καρποφορήσει μέχρι στιγμής και μεταξύ άλλων, σειρά κοινών παρεμβάσεων στην ΕΡΤ, καθώς και κοινή κινητοποίηση εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης και εργαζομένων ΟΚΑΝΑ στις 26 Ιούνη, στο Υπουργείο Υγείας.

Η Όλγα Βαμβακούρη, εργαζόμενη του ΟΚΑΝΑ, είπε πως μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ ακολουθούν και οι δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης. Ανέφερε, ακόμη, πως πρόσφατα ζητήθηκε από τον ΟΚΑΝΑ να στείλει στο Υπουργείο Υγείας -και μάλιστα εντός μικρού χρονικού διαστήματος- ορισμένα έγγραφα, που συνήθως ζητούνταν προς το τέλος του έτους. Για λόγους μη δυνατότητας αποστολής εγγράφων, όπως είπε, ενδέχεται να μην καταβληθούν από το Υπουργείο Υγείας χρήματα στον ΟΚΑΝΑ για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, αν και, τόνισε, από τον Αύγουστο ούτως ή άλλως τα χρήματα δεν θα φτάνουν για να λειτουργήσει ο ΟΚΑΝΑ.

Οι Δημήτρης Υφαντής και Ηρακλής Γκότσης, εργαζόμενοι του 18 ΑΝΩ, δήλωσαν την συμπαράστασή τους στους αγώνες μας, εστίασαν στην ιδιαίτερη σημασία της Πρόληψης και της δικτύωσης μεταξύ των εργαζομένων, ώστε να καλυφθούν τα θεσμικά κενά – προτάθηκε, μάλιστα, η πρωτοβουλία συνεργασίας με την ΟΛΜΕ, που το Σωματείο μας έχει ξεκινήσει, να «ανοίξει» περισσότερο. Και οι δύο εστίασαν στην κεντρικότητα του κοινού, ενιαίου αγώνα των εργαζομένων όλων των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης.

Ο Δημήτρης Γιαννάτος, εργαζόμενος του ΚΕΘΕΑ, συμπαραστάθηκε στους αγώνες μας και τόνισε πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες όλων των εργαζομένων στην αντιμετώπιση της εξάρτησης για το σταμάτημα της αποψίλωσης και την αποτροπή κάθε σχεδίου ιδιωτικοποίησης των δομών. Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι δομές του ΚΕΘΕΑ και την αλληλεξάρτηση αυτών με τα προβλήματα στις υπόλοιπες δομές, που δημιουργούν αίτημα κοινής δράσης. Συνέδεσε τους αγώνες, που δίνονται με επίκεντρο την ΕΡΤ, με τους δικούς μας και αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνδεσης των αγώνων μας με τους αγώνες μεγαλύτερων εργασιακών και κοινωνικών ομάδων.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Αλέκος Περράκης, τόνισε την διπλή κίνηση επίθεσης στις συνειδήσεις της κοινωνίας, μέσω των ναρκωτικών, και εκμετάλλευσης της διαδικασίας αυτής, μέσω της ιδιωτικοποίησης κάθε υπηρεσίας, που θα παρέχει υπηρεσίες Πρόληψης και Απεξάρτησης. Δήλωσε την υποστήριξη του ΠΑΜΕ στο έργο και στους αγώνες μας, όπως και την πρόθεσή τους να αναπτυχθούν περαιτέρω οι προωθηθούν πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ για ένα μέτωπο ενάντια στο κοινωνικό πρόβλημα της εξάρτησης.

Ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης ΕΚΑ, Στάθης Τραχανατζής, δήλωσε την συμπαράστασή του τους αγώνες μας. Τόνισε την αξία των παρεμβάσεων πρόληψης και, γενικά, αντιμετώπισης της εξάρτησης, όπως και την πρόθεσή του να προωθηθούν συνεργασίες του ΕΚΑ με τους εργαζομένους σε όλες τις δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης ενάντια στο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δυστυχώς το ΕΚΑ έχει μείνει κάπως πίσω» στο θέμα της ανάδειξης των σχετικών με την εξάρτηση προβλημάτων, όπως αυτά συνδέονται με το γενικό κοινωνικό πεδίο και το πεδίο της εργασίας.


Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: