Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Εκφραση διαμαρτυρίας για την παύση χρηματοδότησης με κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου πρόληψης "Αριάδνη" Νομού Θεσπρωτίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΕΡ : 03 / 07 / 2008
ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡ. ΠΡΩΤ: 563
ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΙΕΥΘ : ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ 1 & 8ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
46 100 - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΠΡΟΣ : ΟΠΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
ΤΗΛ : 26650 27381 – 23787 – 26107 FAX : 26650 23849 e-mail : tedknthe@otenet.gr


ΘΕΜΑ : «Εκφραση διαμαρτυρίας για την παύση χρηματοδότησης με κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου πρόληψης κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών ‘’Αριάδνη ‘’ Νομού Θεσπρωτίας»

ΣΧΕΤ : Η με αριθμό 37 / 2008 απόφαση του Δ.Σ της ΤΕΔΚ Ν. Θεσπρωτίας.
------------------…-----------------
Το πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί στην εποχή μας ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, μια παγκόσμια μάστιγα , που απειλεί ολοένα και περισσότερους νέους χωρίς διακρίσεις. Είναι μια κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις και καθοριστικές επιπτώσεις και σε εθνικό επίπεδο.
Είναι ένα φαινόμενο που αφορά τόσο το άτομο όσο και την κοινωνία. Αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Από το 1995 άρχισαν την λειτουργία τους τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών .
Η Πρωτογενής Πρόληψη απευθύνεται σε υγιή κυρίως πληθυσμό και έχει ως σκοπό, όχι μόνο την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και την προαγωγή της ψυχικής υγείας γενικότερα.
Η αποτελεσματικότητα των Κέντρων Πρόληψης στη χώρα μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ το έργο τους εχει χαρακτηριστεί ως πρωτοποριακό, άρτια οργανωμένο, επιστημονικά έγκυρο και παραγωγικό.
Παρόλα αυτά, τα Κέντρα Πρόληψης βρίσκονται σήμερα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χρονικό σημείο όπου απειλείται ακόμη και η βιωσιμότητά τους. Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή εξαθλίωση πολλά Κέντρα, τα οποία δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν πλέον βασικές λειτουργικές δαπάνες, ενώ σε άλλα υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι για μήνες

Το Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών «ΑΡΙΑΔΝΗ» λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη του 1999. Σκοπός του Κέντρου είναι η εφαρμογή προγραμμάτων πρωτοβάθμιας πρόληψης Απευθύνεται στην ευρεία κοινότητα και η περιοχή δράσης του Κ.Π. είναι ο Νομός Θεσπρωτίας, ο οποίος συγκεντρώνει αρκετούς παράγοντες κινδύνου , όπως η γειτνίαση με την Αλβανία, η διακίνηση εμπορευμάτων μέσω λιμανιού, η πληθυσμιακή υπερμεγένθυσή του στην διάρκεια των θερινών μηνών καθώς και η έλλειψη υποστηρικτικών δομών για νέους.

Στο τρέχον διάστημα το Κέντρο βρίσκεται στο τέλος της τρίτης τριετίας Για την πρώτη και δεύτερη τριετία (1999-2002,200-2005) το έργο του έχει αξιολογηθεί από τον ΟΚΑΝΑ θετικά αφού υλοποιήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες δράσεις του καθώς και πρόσθετες οι οποίες προέκυπταν από τα αιτήματα της κοινότητας.

Δυστυχώς αυτή την χρονική περίοδο το Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ» όπως και τα περισσότερα Κ.Π. στην Ελλάδα, απειλείται να αναστείλει τις δραστηριότητες του λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από την πολιτεία. Συγκεκριμένα σε ότι αφορά το Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ» θα είχε ήδη κλείσει αν οι τοπικοί φορείς (Μητρόπολη, Δήμος Ηγουμενίτσας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) δεν το υποστήριζαν οικονομικά τους τελευταίους 4 μήνες. Επίσης είναι σημαντικό να πούμε ότι και άλλοι Δήμοι όπως : ο Δήμος Παραμυθιάς, ο Δήμος Αχέροντα, ο Δήμος Σαγιάδας, ο Δήμος Παραποτάμου ,ο Δήμος Φιλιατών υποσχέθηκαν την οικονομική υποστήριξή τους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Θεσπρωτίας που πάντα στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει θεσμικά και οικονομικά το Κ.Π Αριάδνη , προσβλέπει και εχει ανάγκη τις προγραμματισμένες δράσεις του Κέντρου Πρόληψης σε Τοπικό επίπεδο , ως τον πλέον απαραίτητο και κοινωνικά αποτελεσματικό φορέα στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών και στην ψυχολογική και ψυχική υποστήριξη των εξαρτημένων ατόμων .
Το έργο του Κ.Π Αριάδνη αξιολογείται θετικά όχι μόνο από τον ΟΚΑΝΑ αλλά κυρίως από την ίδια την τοπική μας κοινωνία και τις οικογένειες που βιώνουν το πρόβλημα σε τοπικό και προσωπικό επίπεδο .

Για τους παραπάνω λόγους ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ την διαμαρτυρία μας για την παύση χρηματοδότησης με κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Αριάδνη του Νομού Θεσπρωτίας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΖΗΤΟΥΜΕ την συνέχιση της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης [ και ειδικότερα του Κέντρου Πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών ( ναρκωτικών κλπ ) « ΑΡΙΑΔΝΗ » του Νομού Θεσπρωτίας ] , αφού τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία και της Αυτοδιοίκησης στην προστασία των τοπικών κοινωνιών από την μάστιγα των ναρκωτικών που εχει άμεσα και ορατά αποτελέσματα στην στήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλλά και στην ενημέρωση και πρόληψη της χρήσης των νέων ανθρώπων που είναι και οι περισσότερο επιρρεπείς στην χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών .
Με εκτίμηση
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Τ.Ε.Δ.Κ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΙΤΟΥΛΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ .
2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
3. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
4. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
5. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
6. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
7. ΠΡΟΕΔΡΟ Ο.ΚΑ.ΝΑ
8. ΠΡΟΕΔΡΟ Κ.Ε.Δ.Κ.Ε
9. ΠΡΟΕΔΡΟ Ε.Ν.Α.Ε
10. Μ.Μ.Ε Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: