Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

«Η πρόληψη είναι η αιχμή του δόρατος» ακούς να λένε οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στη χάραξη πολιτικής για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και στην διοικητική, οικονομική και επιστημονική ευθύνη λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Το δόρυ βέβαια τείνει να μείνει χωρίς αιχμή και να αποτελέσει απλό κοντάρι στο οποίο θα στηθεί η σημαία της καταστολής κάθε ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών. Το αεράκι της αδιαφορίας και της υποκρισίας δεν θα ανεμίζει μόνο τη σημαία αλλά θα δροσίζει και την αδιάφορη κοινωνία μας.
Οι δομές κοινωνικής πολιτικής και προστασίας, οι δομές υγείας και πρόνοιας, οι δομές αγωγής και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, μέρος των οποίων αποτελούν τα Κέντρα Πρόληψης, αποδομούνται και η Πολιτεία ως θεσμικός και ηθικός αυτουργός κάνει την οικτρή παραδοχή στο ναό της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, την βουλή των Ελλήνων, ότι «δεν είναι προτεραιότητα μας»!!!
Ποια είναι τότε η προτεραιότητα σας, κύριοι υπουργοί; Αν δεν είναι προτεραιότητα σας η προστασία των έφηβων – νέων από τη χρήση ουσιών, από την υιοθέτηση μιας γενικότερης παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς που σύμπτωμα της αποτελεί η χρήση ουσιών, τότε ποια είναι; Αν δεν αποτελεί προτεραιότητα σας η εκπαίδευση, η ενδυνάμωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των γονέων στο δύσκολο ρόλο της κοινωνικοποίησης των έφηβων νέων ώστε να τους μεταδώσουν εκείνες τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν τόσο απέναντι στη χρήση ουσιών όσο και απέναντι σε άλλες συνδεόμενες μορφές αποκλίνουσας συμπεριφοράς, τότε ποια είναι;
Τα Κέντρα Πρόληψης συνεχίζουν να φυτοζωούν. Το οικονομικό έλλειμμα των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ (9 οφειλές ΟΚΑΝΑ, 3,5 ΚΕΔΚΕ – ΥΠΕΣΔΑ), καταδεικνύει με αντικειμενικούς δείκτες ότι όντως δεν αποτελούν προτεραιότητα σας. Πείτε το κ. υπουργοί και στους χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικούς, στους χιλιάδες φαντάρους, στους χιλιάδες ιερείς, στους επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας, στους δημοσιογράφους, σε όλους όσους δέχονται τις υπηρεσίες των Κέντρων και φυσικά πέστε το στους έφηβους – νέους. Πέστε τους ότι είναι μαγκιά σας, δικαίωμα σας ως Πολιτεία να τους αφαιρείτε προγράμματα ψυχοκοινωνικής υγείας από το σχολείο τους, τις ομάδες εφήβων, στις οποίες δεν μαθαίνουν μόνο για τις ουσίες, μαθαίνουν να μοιράζονται, να συναισθάνονται, να διεκδικούν.
Τα Κέντρα Πρόληψης δεν έχουν αρμοδίους. Κανείς δε λογοδοτεί για την κατάσταση για την οποία έχουν περιέλθει, κανείς δεν αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος να τα κλείσει μαζικά. Όπως, όσα και εάν επιβιώσουν. Αναζητήστε χορηγούς θα μας πουν. Ποιους; Τις καπνοβιομηχανίες και εταιρείες αλκοολούχων ποτών για να κάνουν προγράμματα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους; Τα κέντρα Πρόληψης, μας είπαν, θα μπουν υπό τη θεσμική σκέπη ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, τύπου ιδρύματος Ωνάσειο για να μην εγγράφονται οι δαπάνες τους στο κρατικό προυπολογισμό!! Το Ωνάσειο κύριοι έχει και μια περιουσία, τα Κέντρα Πρόληψης ως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες τι έχουν;
Τα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και αυτοδιοίκησης δεν είναι πλέον ΟΚΑΝΑ, ενώ το αυτοδιοίκησης είναι και αυτό υπό αίρεση. Δεν είναι πλέον ΟΚΑΝΑ γιατί ο ΟΚΑΝΑ δεν τα χρηματοδοτεί ενώ έχει συμβατική υποχρέωση. Δεν είναι αυτοδιοίκηση γιατί το οργανό της, η ΚΕΔΚΕ αρνείται επίμονα να πάρει σαφή θέση στήριξης, τουλάχιστον οικονομικής των Κέντρων. Τουναντίον παρακρατεί στα ταμεία της το 50% της χρηματοδότησης των κέντρων, με την δικαιολογία ότι αφού δε βάζει ο ΟΚΑΝΑ δεν βάζουμε και εμείς για να τον πιέσουμε. Την τελευταία αυτή πρακτική επικροτεί και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, μάλιστα τη θεωρεί πλήρως επιτυχημένη.. Όσον αφορά βέβαια στην σύμβαση χρηματοδότησης των Κέντρων ανάμεσα σε ΚΕΔΚΕ – ΥΠΕΣΔΑ – ΥΥΚΑ – ΟΚΑΝΑ πενταετούς διάρκειας, έληξε το τέλος του 2007, πήρε εξάμηνη παράταση με αντικείμενο και μόνο τη τροποποίηση και ανανέωση της και τελικά έληξε αδόξως και αυτή η παράταση της αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν είχε πραγματικά πρόθεση ανανέωσης της.
Τα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι πλέον ΟΚΑΝΑ γιατί στις τριετείς συμβάσεις που συνάπτει ο ΟΚΑΝΑ με τα Κέντρα έχουν μπει εμβόλιμα νέες παράγραφοι με καταλυτικούς όρους νομικής απεμπόλησης της ευθύνης χρηματοδότησης και αποζημιώσεων.. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Στο άρθρο 2 της σύμβασης στην τελευταία παράγραφο, μετά τις παραγράφους στις οποίες αναφέρονται τα ποσά ανά έτος που καλείται να καταβάλλει ο ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης με την υπογραφή της σύμβασης, αναφέρετε: «με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στο 1ο άρθρο της παρούσας και υπό τη ρητή και κατηγορηματική αίρεση και τον καταλυτικό όρο, για όλα τα παραπάνω έτη, ότι τα εν λόγω ποσά θα έχουν καταβληθεί, σε κάθε περίπτωση και κάθε φορά, έγκαιρα και εις ολόκληρον στον ΟΚΑΝΑ μέσω του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού του, ο οποίος εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
Τα Κέντρα Πρόληψης δεν αποτελούν ευθύνη του ΟΚΑΝΑ, όπως μας διεμήνυσε ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, ενώ, σύμφωνα με το νόμο 2161/93, ο ΟΚΑΝΑ αποτελεί τον Εθνικό Συντονιστή Κατά των Ναρκωτικών και τον κύριο φορέα χάραξης της πολιτικής πρόληψης. Όσο για τη χρηματοδότηση των Κέντρων, όπως μας είπε, από τα 29,5 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία επιχορηγείται τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός, τα 28,5 αφορούν στη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, άρα πάλι οι εργαζόμενοι, αυτή τη φορά του ΟΚΑΝΑ, πιθανόν να ευθύνονται… Ποια είναι η δική σας ευθύνη κ. Πρόεδρε; Πιέσατε τον Υπουργό Υγείας να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς τον ΟΚΑΝΑ ώστε να καλυφθούν τα χρέη σας προς τα Κέντρα Πρόληψης; Αντ’ αυτού, βάζετε τα Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης να υπογράφουν συμβάσεις νομικά και ηθικά έκπτωτες που βάζουν λουκέτο στα Κέντρα. Και όχι μόνο αυτό κ. Πρόεδρε, αλλά συγχρόνως προκαλείται τους εκπροσώπους των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης, όταν αδυνατώντας να διαχειριστείτε μια κατάσταση επιτίθεστε φραστικά με προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Η προσωποποίηση της σύγκρουσης αποτελεί ψυχοκοινωνικό φαινόμενο προσπάθειας μείωσης της επιρροής μιας συλλογικότητας κ. Πρόεδρε. Αποτελεί μάλιστα προσβολή σ’ αυτή τη συλλογικότητα όταν η επίθεση αφορά σε εκπρόσωπο της. Απλοί κανόνες της δημοκρατίας μας κ. Πρόεδρε. Όπως και η πολιτική ευθιξία. Παραιτηθείτε κ. Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: