Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Τα προβλήματα των Κέντρων λόγω υποχρηματοδότησης συνεχίζονται.

•Ενημέρωση από το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «Ορφέας»


«Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών»
•Τα προβλήματα των Κέντρων λόγω υποχρηματοδότησης συνεχίζονται.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» παρέθεσαν σχετική συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ». Επίσης, μέλη του Κέντρου βρέθηκαν στην Πλατεία Κομοτηνής για ενημέρωση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου και για διανομή έντυπου υλικού.

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Κέντρου Ορφέας Τσαούς Μουσταφά Μεμέτ Νετζιλά, ο γραμματέας πατήρ Αργύριος Καϊμακάκης, ο ταμίας Δημήτρης Κολτσίδας, τα μέλη Γιώργος Ιωαννίδης και Κώστας Κουτσογιάννης και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Γκάρο Εσαγιάν.

Τσαούς Μουσταφά Μεμέτ Νετζιλά,
Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Ν. Ροδόπης:
«Κάθε μέρα είναι μέρα κατά των ναρκωτικών»


Η κ. Τσαούς Μουσταφά Μεμέτ Νετζιλά ανέλαβε πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου τον Μάρτη του 2009. Μιλώντας τόνισε την πρόθεση του νέου Δ.Σ «να στηρίξει και να συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις του το έργο της πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών. Όπως γνωρίζετε όλοι σας το κέντρο πρόληψης λειτουργεί στο νομό μας δέκα συνεχόμενα έτη και βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης της λειτουργίας του για άλλα τρία από τον ΟΚΑΝΑ. Τα αποτελέσματα των δράσεων του φορέα μας είναι ενθαρρυντικά όπως αυτά καταγράφονται στο πλαίσιο της ερευνητικής αξιολόγησης του έργου στο μαθητικό πληθυσμό του νομού μας. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας με όσο το δυνατό περισσοτέρους φορείς του τόπου μας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία για φορέα μας στο βαθμό που πιστεύουμε ότι το έργο της πρόληψης είναι υπόθεση όλων. Σύνθημά μας για φέτος κάθε μέρα είναι Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει μόνο σήμερα να θυμόμαστε, την 26η Ιουνίου, την πρόληψη. Με την πρόληψη, όπως γνωρίζουμε, μειώνουνε τη χρήση και πιστεύουμε ότι το κόστος της πρόληψης είναι λιγότερο από τις κόστος της απεξάρτησης».

Δηλώσεις των
υπολοίπων μελών του Δ.Σ.


Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, οι οποίοι ανέλυσαν με την σειρά τους τις δράσεις του Κέντρου, ενώ παράλληλα μίλησαν για την επετειακή αυτή ημέρα. Πιο συγκεκριμένα ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου κ. Γκάρο Εσαγιάν, έδωσε έμφαση στη νέα συνεργασία που έχει τα τελευταία χρόνια το Κέντρο, που δεν είναι άλλη από τους Παιδικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στους οποίους γίνεται ενημέρωση κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών τόσο στους βρεφονηπιοκόμους, όσο και στους γονείς και τα παιδιά. Επίσης το κέντρο στηρίζει τις διαπολιτισμικές δράσεις, κυρίως σε ότι αφορά τον μειονοτικό πληθυσμό.
«Παράλληλα είμαστε πάντα στη διάθεση γονέων και ατόμων που ήδη βρίσκονται το πρόβλημα για να τους δώσουμε τις πρώτες οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους και με την ευκαιρία πάλι να επαναλάβω ότι ο φορέας μας ακόμη δεν είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο μιας ολικής παρέμβασης τους εξαρτημένους Η πρόληψη την οποία παρέχουμε παραμένει και είναι πρωτογενής πρόληψη».
Ο Γιώργος Ιωαννίδης, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης με αποτέλεσμα ορισμένα νʼ αναγκάζονται να κλείσουν. Αναφέρθηκε στη συνέχεια σʼ ένα ατυχές, όπως είπε, συμβάν. «Παρουσία του υπουργού Υγείας, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα εξέφρασαν την αγωνία τους για το παρόν και το μέλλον των Κέντρων. Η απάντηση του υπουργού στο πανό που έλεγε ότι «η υποχρηματοδότηση βλάπτει σοβαρά την πρόληψη» δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε την κυβέρνηση». Ανέφερε επίσης ότι η πρόληψη κοστίζει λιγότερο από την θεραπεία, μίλησε για χιλιάδες παιδιά που έχουν πρόβλημα εξάρτησης και περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα για απεξάρτηση. Έκανε λόγο για θέατρο μια και οι υποσχέσεις μένουν λόγια και σχολίασε την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζόμενων να κρατήσουν τα κέντρα, τα οποία πρέπει να στηρίξουν όλοι οι φορείς.
Από την μεριά του, ο ταμίας του Ορφέα κ. Δημήτρης Κολτσίδας απηύθυνε ένα κάλεσμα σε όλους τους φορείς να βοηθήσουν και νʼ ανταποκριθούν στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κέντρο Ορφέας. Ο κ. Κολτσίδας είπε ότι σαν συμβούλιο στηρίζουν το επιστημονικό προσωπικό και σαν ταμίας ζήτησε την οικονομική στήριξή τους.

Ο.Μ.
http://www.paratiritis-news.gr/article_1st_page.php?id=37:9442

Δεν υπάρχουν σχόλια: