Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

"Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κέντρα πρόληψης κατά των Ναρκωτικών"

Από την διαδικτυακή πύλη του Ρεθύμνου GOODnet.gr
27/06/09

Σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" βρίσκονται τα τελευταία χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, καθώς τα απαραίτητα και προβλεπόμενα χρήματα που επρόκειτο να δοθούν για τη στήριξή τους, δεν έφτασαν ποτέ από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, τα στελέχη του κέντρου πρόληψης του Ρεθύμνου σε συνέντευξη τύπου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Μανώλης Παπυράκης, η δουλειά αυτών των κέντρων είναι πολύ σημαντική καθώς "κάθε χρόνο στην Ελλάδα σημειώνονται 200 θάνατοι από την χρήση ναρκωτικών ουσιών". Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "οι επιπτώσεις από αυτό το πρόβλημα είναι τεράστιες, τόσο σε οικονομικό και οικογενειακό επίπεδο όσο και στην ευρύτερη κοινωνία".

Όπως αναφέρει ο κ. Παπυράκης, "η πολιτεία αυτή τη στιγμή και το υπουργείο δια του ΟΚΑΝΑ που στηρίζει αυτές τις μονάδες, χρωστάει 13 εκατομμύρια ευρώ στα κέντρα υγείας. Ενώ όλοι δέχονται την ύπαρξη του προβλήματος και την αναγκαιότητα αντιμετώπισης, δυστυχώς οι κρατικοί υπεύθυνοι που μπορούν να το αντιμετωπίσουν και να βοηθήσουν στηρίζοντας αυτές τις προσπάθειες είναι απόντες." Έδωσε έμφαση στο γεγονός πως παρότι τα κέντρα πρόληψης από το 2004 έως το 2007 από τα 64 έφτασαν τα 71, "δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για το αύριο." Στηρίζοντας απόλυτα την προσπάθεια του κέντρου πρόληψης του Ρεθύμνου, δήλωσε όπως έχουν αναφέρει και σε γραπτά τους τα μέλη του πως " δεν είναι μόνο η σημερινή μέρα που έχει μια συμβολική σημασία. Τα παιδιά αυτά κάνουν αγώνα σε καθημερινή βάση εναντίον αυτής της μάστιγας που αφορά όλο τον κόσμο".

Όπως τόνισε, "μέσα στα πλαίσια αυτά και προσκρούοντας στην αδιαφορία της πολιτείας, ένα σημαντικό στοιχείο που κανείς θα πρέπει να ποντάρει και να προσέξει είναι η σωστή ενημέρωση για την ευαισθητοποίηση του κόσμου". Επίσης, στοχοποίησε εκτός από τις παράνομες ουσίες και τις νόμιμες, καθώς όπως είπε "οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι δύο ειδών και μπορεί να πει κανείς ότι διαφορά όσο αφορά τις επιπτώσεις έχουν ελάχιστη, για να μην πει κανείς ότι οι νόμιμες ουσίες πολλές φορές έχουνε μεγαλύτερες παρενέργειες".
Για αυτό το σκοπό στις 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο "Σπίτι του Πολιτισμού", με θέμα "τι μετράει στη διασκέδαση" και κύρια ομιλήτρια την Επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μένη Μαλλιώρη. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, θα γίνει ενημέρωση για τις επιπτώσεις από τη χρήση του αλκοόλ και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο χρήστη άλλα και στην οικογένειά του.

Στη συνέχεια η διοικητικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης κ. Μαρία Ζαχαράκη, ανέλυσε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο Κέντρο του Ρεθύμνου, ξεκαθαρίζοντας πως "αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπισή του από τους αρμόδιους υπάρχει κίνδυνος το κέντρο να τεθεί εκτός λειτουργίας μετά από δυο μήνες." Όπως τόνισε, "το κέντρο του Ρεθύμνου λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια και ήδη έχει κάνει πολλή δουλειά και καταξιωθεί στην τοπική κοινότητα, για αυτό έχουμε και τη στήριξη των φορέων και της τοπικής κοινωνίας και αυτό μας βοηθά να ξεπερνούμε κάποιες δυσκολίες". Από την πλευρά της κατήγγειλε και αυτή την κρατική αδιαφορία, καθώς "από το 2007 ο ΟΚΑΝΑ παρά το ότι έχει υπογράψει σύμβαση με την οποία είναι υποχρεωμένος στην αρχή του εξαμήνου για τα τρία χρόνια αυτά να καταβάλει το ποσό του 50% του προϋπολογισμού, δυστυχώς δεν έχει καταβάλει σχεδόν τίποτα παρά μια μικρή προκαταβολή για το 2007."

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας "οφείλει στο κέντρο 200.00 ευρώ περίπου" και όπως δήλωσε η κ. Ζαχαράκη "είμαστε από τα λίγα κέντρα που μπορούμε να λειτουργούμε ακόμα και να κάνουμε κάποιες δράσεις, παρόλο που δεν είναι αυτές που θα θέλαμε και θα μπορούσαμε να κάνουμε". Το κέντρο πρόληψης του Ρεθύμνου είναι άριστα στελεχωμένο με τέσσερις ψυχολόγους, μια κοινωνική λειτουργό μια παιδαγωγό και τρεις διοικητικούς υπάλληλους, ενώ παράλληλα διαθέτει κινητή μονάδα πρόληψης και πάει όπου του ζητηθεί δωρεάν και ο καθένας μπορεί να ζητήσει βοήθεια.

Παράλληλα η κ. Ζαχαράκη ζήτησε την στήριξη όλων ώστε να συνεχίσει η λειτουργία των κέντρων καθώς όπως τόνισε " η πρόληψη είναι η ελπίδα μας ενώ η θεραπεία και η καταστολή είναι κάτι που μας δείχνει ότι κάπου έχουμε χάσει κάτι".

Όπως ανέφερε και η κ. Νίκη Μπογάνη, επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου, "η ανάγκη για την στήριξη των Κέντρων πρόληψης είναι μεγάλη και η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 του μηνός έχει και χαρακτήρα διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει τα κέντρα πρόληψης, γι' αυτό και θα συμμετέχει και το κέντρο Ρεθύμνου στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί σε πανελλήνιο επίπεδο από το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης". Όπως εξήγησε, για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης, το Κέντρο αποφάσισε να δώσει έμφαση στην πρόληψη της χρήσης νόμιμων εξαρτησιογόνων ουσιών, ώστε να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινότητα για το επίκαιρο ζήτημα της λελογισμένης κατανάλωσης αλκοόλ, επισημαίνοντας τους κίνδυνους και εστιάζοντας κυρίως στην έννοια της υπεύθυνης χρήσης.

Από την πλευρά του και ο κ. Γιώργος Καραβιώτης, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στην προσπάθεια των Κέντρων αυτών, κατηγορώντας για υποκρισία την πολιτεία που όπως ανέφερε δίνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση του κ. Θεοδόση Γαλεράκη, αντί να στηρίζει την επανένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία "απευθύνει μηνύματα σε άλλους να εφαρμόσουν την επανένταξη την οποία δεν εφαρμόζει η ίδια". Μάλιστα, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση και να βοηθήσει να δοθεί λύση σε αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως "τον διαβεβαιώνει ότι κανένας δεν θα τον κακολογήσει άλλα απεναντίας θα τον επαινέσουν γιατί θα δώσει εκεί που υπάρχει ανάγκη".

Όπως τόνισαν οι υπευθύνου του Κέντρου , "η στήριξη όλων είναι σημαντική καθώς η πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών είναι υπόθεση όλων μας."


ΛHΔA ΣIΣKOY

http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,25731,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια: