Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ Μ. ΤΣΟΥΓΚΑΣ:"100.000 μελλοθάνατοι χρήστες, οι οποίοι θα μείνουν ανυπεράσπιστοι, αν κλείσουν τα Κ.Π." (συνέχεια ΜΜΕ)ΑΥΓΗ

Βενιζέλος Β.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/06/2009

....

"Θα αποπληρωθούν τα Κέντρα Πρόληψης"

Την άμεση καταβολή των χρεών του υπουργείου Υγείας προς τα πολύπαθα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε χθες ο Δημ. Αβραμόπουλος και προσδιόρισε την ερχόμενη Δευτέρα ως την ημέρα καταβολής των χρεωστουμένων.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του υπουργού Υγείας στην ημερίδα του ΟΚΑΝΑ, εργαζόμενοι από τα Κέντρα Πρόληψης, με τη συμμετοχή του δημάρχου Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη, σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας για τη δραματική υποχρηματοδότηση του θεσμού. Άνδρες της ασφαλείας του Δημ. Αβραμόπουλου επεχείρησαν να παρεμποδίσουν τους εργαζόμενους, αλλά ο υπουργός Υγείας παρενέβη αμέσως προκειμένου να τους επιτραπεί να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους.

Στην ημερίδα του ΟΚΑΝΑ παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας, ο βουλευτής της Ν.Δ. και αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά Παν. Μελάς, ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος, η βουλευτής του ΛΑΟΣ Δημ. Αράπογλου και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαρ. Πουλόπουλος.


http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=470474

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Από τα 14 τα δοκιμάζουν

Εκτυπώσιμη σελίδα

Από την εφηβική ηλικία αρχίζουν να κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών οι έφηβοι στη Θεσσαλονίκη. Την πρωτιά στις προτιμήσεις τους κατέχει το χασίς, με ποσοστό 46%, και ακολουθεί η ηρωίνη, με ποσοστό 44%.

Της Νικολέτας Μπούκα

Σχεδόν 4 στους 10 παραδέχονται ότι έχουν κάνει χρήση με ένεση, ενώ το 51% έχει συλληφθεί, το 27% έχει καταδικαστεί και το 2% έχει φυλακιστεί.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ “Ανάδυση” για εφήβους και νέους έως 21 ετών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Το πρόγραμμα λειτουργεί από το 2001 και παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπείας και μεταθεραπευτικής φροντίδας τόσο στους χρήστες όσο και στα μέλη των οικογενειών τους.

Κατά τη διάρκεια του 2008, τις υπηρεσίες του προγράμματος δέχτηκαν 64 έφηβοι και 177 γονείς και αδέρφια. Το 64% ήταν αγόρια και το 36% κορίτσια, εκ των οποίων το 40% δήλωσε ότι προέρχεται από οικογένεια χωρισμένων γονέων. Το 93% ήταν Έλληνες και το 7% αλλοδαποί.

Το 37% των ατόμων που προσήλθαν στο πρόγραμμα ήταν μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές, το 24% άνεργοι και το 22% είχε σταθερή απασχόληση. Το 20% ανέφερε ότι συγκατοικεί με χρήστες ναρκωτικών και αλκοόλ και το 22% δήλωσε ότι είναι περιστασιακοί χρήστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος για το 2008, ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης είναι τα 14,3 έτη, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας προσέλευσης στο πρόγραμμα -κατά μέσο όρο πέντε χρόνια μετά την έναρξη της χρήσης- είναι τα 19,2 έτη.

Το 22% των εφήβων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν άτομα που είχαν έρθει παλαιότερα και επέστρεψαν για να λάβουν εκ νέου βοήθεια, ενώ για το 58% των ατόμων πηγή παραπομπής τους στο πρόγραμμα ήταν η οικογένεια, για το 20% ο ίδιος ο χρήστης και για το 7% οι δικαστικοί επιμελητές ανηλίκων.

“Δυστυχώς, παρατηρούμε αύξηση της προσέλευσης των νέων που κάνουν χρήση χασίς, έστω και περιστασιακή. Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε μείωση της ενέσιμης χρήσης ηρωίνης, κάτι που ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση χρήσης άλλων ναρκωτικών ουσιών, όπως χαπιών έκσταση και κοκαΐνης”, εξηγεί στη “Μ” ο υπεύθυνος του προγράμματος “Ανάδυση”, Δημήτρης Θεοδωρίδης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
Στο μεταξύ, στο μήνυμά του για τη σημερινή μέρα ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιεερώνυμος Β’ επισημαίνει ότι “απέναντι στη μάστιγα της ουσιοεξάρτησης, που κατατρώγει τα σωθικά της νεολαίας μας, δεν ταιριάζει εφησυχασμός και αδιαφορία, αλλά ούτε μοιρολατρική διάθεση και απογοήτευση. Εκείνο που δικαιωματικά απαιτούν οι νέοι είναι να ασχοληθούμε υπεύθυνα μαζί τους, να τους πάρουμε στα σοβαρά”.


Καρκινοβατούν τα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ

“Είμαστε απλήρωτοι επί οκτώ μήνες. Τα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, όπου εργαζόμαστε, ασφυκτιούν οικονομικά. Δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε το ενοίκιο ή τους λογαριασμούς νερού και ρεύματος. Χρωστάμε παντού, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας”.
Με τα λόγια αυτά ο Ανδρέας Τσούνης, οργανωτικός γραμματέας του Πανελλαδικού Σωματείου Στελεχών Πρόληψης περιέγραψε, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει οι 330 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα 73 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οδεύουν προς λουκέτο, καθώς το υπουργείο Υγείας, μέσω του ΟΚΑΝΑ, αρνείται να καταβάλει το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστά στα κέντρα.

Για 100.000 μελλοθάνατους χρήστες, οι οποίοι θα μείνουν ανυπεράσπιστοι, αν κλείσουν τα κέντρα πρόληψης, μίλησε ο αντιπρόεδρος (Σ.Σ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ) του κέντρου πρόληψης “ΗΛΙΟΣ (Σ.Σ. :ΣΕΙΡΙΟΣ)” Ματθαίος Τσούγκας.
“Ανάχωμα” για τα ναρκωτικά χαρακτήρισε τα κέντρα πρόληψης η πρόεδρος του δ.σ. του κέντρου πρόληψης “Ελπίδα” Μαρία Παυλίδου. Όπως είπε,
“η έλλειψη χρηματοδότησης από τον ΟΚΑΝΑ προκαλεί ασφυξία και υποβαθμίζει τα κέντρα. Θέλουν να τα κλείσουν χωρίς να πάρουν το πολιτικό κόστος”.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Συκεών και αντιπρόεδρος της “Πυξίδας” Δημήτρης Απατσίδης είπε ότι “οι κύριοι χρηματοδότες των κέντρων πρόληψης είναι ο ΟΚΑΝΑ και η ΚΕΔΚΕ, αλλά μόνο η τελευταία είναι συνεπής. Εάν δεν εξοφληθούν τα χρέη, ο θεσμός θα σβήσει, αφήνοντας μεγάλο κενό στην κοινωνία”.Χανιά

Επισκέψεις Μ. Σκουλάκη σε δομές καταπολέμησης ναρκωτικών
26/06/09


Τη μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ και το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Χανίων, επισκέφθηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, με την ιδιότητα και του μέλους της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής κατά των Εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σκουλάκης ανέφερε πως "το πρόβλημα των ναρκωτικών μας αφορά όλους, αγγίζει κάθε γωνιά της κοινωνίας μας - αλλά κυρίως τη νέα γενιά - και μας επιβάλλει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν συνιστά πρόβλημα μονάχα της διπλανής πόρτας, απαιτώντας την ενεργοποίηση και τη συνδρομή όλων μας για την αντιμετώπιση του".

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στα Χανιά ο κ. Σκουλάκης, τόνισε πως, "σήμερα εξυπηρετούνται σε αυτό 200 άτομα» ωστόσο προσέθεσε πως «υπάρχουν άλλα 200 άτομα που περιμένουν στη λίστα αναμονής για ένταξη στο πρόγραμμα, την ίδια ώρα που πανελλαδικά η λίστα έχει ξεπεράσει τα 5.500 άτομα". Ο κ. Σκουλάκης τόνισε την ανάγκη, να εξαλειφθεί η λίστα της "ντροπής", όπως την χαρακτήρισε.

Για τα Κέντρα Πρόληψης, ο κ. Σκουλάκης τόνισε πως "είναι αδιανόητο στις μέρες μας, όπου η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αναγνωρίζεται ως ένα σοβαρό και πολυσύνθετο κοινωνικό πρόβλημα να οδηγούνται ουσιαστικά σε κλείσιμο τα 72 Κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και το Κ.Π. Χανίων". Όπως είπε τα κέντρα αυτά επιτελούν σημαντικό και κρίσιμο κοινωνικό έργο, το οποίο αναγνωρίζεται όχι μόνο από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και από εκθέσεις αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως "το έργο των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ως μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις με επιτυχή αποτελέσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρεται ως παράδειγμα υλοποίησης μιας πραγματικής και ουσιαστικής στρατηγικής για τη δημόσια υγεία".

Ο κ. Σκουλάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά και παρουσίασε τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν, τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου δράσης κατά των ναρκωτικών, το οποίο θα στηρίζεται στη συνεχή εκπαίδευση, στην αξιολόγηση και τη διαφάνεια των παρεχομένων υπηρεσιών, την επέκταση των δομών πρόληψης και θεραπείας σε κάθε νομό και την ενίσχυση αυτών που λειτουργούν σήμερα.

http://www.goodnet.gr/index.php?id=6,25721,0,0,1,0

Αθήνα 9,84

Στον αγώνα κατά των ναρκωτικών

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η Παρασκευή και σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

«Χαρείτε τη ζωή και την ελευθερία αρνηθείτε κάθε εξάρτηση. Η σημερινή ημέρα, προσθέτει, είναι αφορμή για προβληματισμό και αυτοκριτική ως αναφορά την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα που δείχνουμε ως πρόσωπα ως θεσμοί και ως κοινωνία», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Την απόλυτη στήριξη του ΚΚΕ, στα Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών, εξέφρασε η γγ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα και υποστήριξε ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα τον τόπο, δεν έχουν καμία διάθεση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ετοιμάζουν ιδιώτες γιατρούς που θα συνταγογραφούν ναρκωτικά, γιατί και τα υποκατάστατα είναι ναρκωτικά, ενώ την ίδια ώρα αφήνουν τα κέντρα πρόληψης να υπολειτουργούν, χωρίς χρηματοδότηση και με απλήρωτους ή κακοπληρωμένους εργαζόμενους, συμπλήρωσε η κυρία Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στο Κέντρο Πρόληψης

« Διέξοδος» που απειλείται με κλείσιμο.

Η γγ του ΚΚΕ κάλεσε σωματεία, κοινωνικές οργανώσεις και φορείς, να ασχοληθούν με το πρόβλημα των ναρκωτικών, τονίζοντας ότι και αυτό το κίνημα πρέπει να αναπτυχθεί με βάση τη γειτονιά και το χώρο δουλειάς, και τα βέλη να πέφτουν κάθε φορά στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Εξάλλου από τις 10 και μισή, στο Θησείο, η Βάσια Τριφύλλη, πρόεδρος του Κέντρου πρόληψης της Εξάρτησης και αγωγής Υγείας του Δήμου Αθηναίων « Αθηνά- Υγεία» και στελέχη των τεσσάρων κέντρων πρόληψης θα πραγματοποιήσουν καμπάνια πληροφόρησης με διανομή εντύπων. Σύνθημα της εκδήλωσης «ΠΡΟΛΗΨΗ: Το κλειδί για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις». Στις 12 την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων. Χορηγός επικοινωνίας ο ΑΘΗΝΑ 984


Ακόμη από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, στην αίθουσα του μετρό στο Σύνταγμα και στην πλατεία Ομονοίας, το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ διοργανώνει ανάλογες εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια ενώ παρέχει κάθε ενημέρωση με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα.

Φωτογραφικό υλικό από τη δράση της στην καταπολέμηση των ναρκωτικών και τις υποθέσεις που έχει αποκαλύψει παρουσιάζει η Υπ.Ε.Ε. με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών.

Η διαδικτυακή έκθεση λειτουργεί σε ξεχωριστή ηλεκτρονική σελίδα στον τόπο της Υπ.Ε.Ε., www.ypee.gr.

http://www.athina984.gr/node/55898

" Τηλεόραση χωρίς σύνορα"

Και η κατάσταση στην Ελλάδα...

Περί τις 5.000 εξαρτημένοι χρήστες περιμένουν να ανοίξει μια θέση για αυτούς στα προγράμματα υποκατάστατων του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Τα προγράμματα αδυνατούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση λόγω των ανεπαρκών δομών, ενώ στις λίστες προστίθενται διαρκώς ενδιαφερόμενοι. Αυτά αναφέρθηκαν χθες από τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Γ. Φωτεινόπουλο και τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, κατά τη διάρκεια ημερίδας για τα ναρκωτικά.

Οι λίστες αναμονής είναι μηδενικές σε περιφερειακές μονάδες του ΟΚΑΝΑ, όπως στο Αγρίνιο και στην Πέτρα Ολύμπου, δήλωσε ο κ. Φωτεινόπουλος προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα λειτουργήσουν δύο επιπλέον μονάδες στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Μυτιλήνη. Ο κ. Φωτεινόπουλος έθεσε ως στόχο για το 2010 τον μηδενισμό της λίστας αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων.

Προχθές, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς προανήγγειλε χθες στο Κοινοβούλιο τη χορήγηση υποκατάστατων και από γιατρούς εκτός του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών. Τα υποκατάστατα θα είναι δυνατόν να συνταγογραφούνται από νοσοκομειακούς ή ιδιώτες γιατρούς, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΟΚΑΝΑ ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί σε ένα μήνα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότηση που μαστίζει τον ΟΚΑΝΑ. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν εκπρόσωποι του Σωματείου Στελεχών στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και Αυτοδιοίκησης, επισήμαναν για ακόμα μια φορά πως το υπουργείο Υγείας, μέσω του ΟΚΑΝΑ, χρωστάει από το 2006 13.000.000 ευρώ στα εβδομήντα τρία Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Ως αποτέλεσμα, η πλειονότητα των κέντρων να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και το 35% του προσωπικού να φυλλορροεί, μετά από μήνες χωρίς καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στην ίδια κατάσταση είναι και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, που απ' το 2001 λειτουργεί ως χώρος υποστήριξης εξαρτημένων, αρχικώς με τη στήριξη του ΟΚΑΝΑ, όπου και δύο χρόνια δεν λαμβάνει χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση. Χθες, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ερωτώμενος σχετικά με τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα δοθούν τα χρήματα που απαιτούνται.

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), υποστηρίζει ότι απάντηση στα ναρκωτικά αποτελεί η ενίσχυση της πρωτογενούς πρόληψης, η αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης και αποκατάστασης.
http://www.tvxs.gr/v15089

Ημέρα τση Ζάκυθος – Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθου
www.imerazante.gr

26.06.2009 Ειδήσεις
“Φυτοζωούν” τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών


Στις δράσεις που υλοποιεί το κέντρο πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών “Στοργή”, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους οι δομές πρόληψης, κυρίως λόγω της υποχρηματοδότησής από το υπουργείο υγείας και τον ΟΚΑΝΑ, αναφέρθηκε με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο υπεύθυνος προγραμμάτων του τοπικού κέντρου, Τιμόθεος Στραβοπόδης.
Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, στάθηκε σε αρκετά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι το κέντρο δεν αποκλείεται να κινηθεί ακόμη και νομικά, κατά όσων έχουν οφειλές, αναφέροντας ως πρώτο οφειλέτη το δήμο Ζακυνθίων που χρωστά τις εισφορές έξι χρόνων (15.000€ το χρόνο).

Ως πρόεδρος του πανελλαδικού σωματείου εργαζομένων στα κέντρα, ο κ. Στραβοπόδης, κατηγόρησε το υπουργείο υγείας και τον ΟΚΑΝΑ για φαρισαϊκή συμπεριφορά, αφού η εικόνα που παρουσιάζουν για την πρόληψη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σε κομματική σύσκεψη πριν 6 μήνες ανακοίνωνε την αναγκαιότητα παύσης της λειτουργίας των κέντρων, την ίδια ώρα που ο υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διαβεβαίωνε ότι “όλα βαίνουν καλώς”.
Τόνισε ότι η πρόληψη συντηρείται από τις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου εσωτερικών, της ΚΕΔΚΕ και των κατά τόπους φορέων, αφού το υγείας και ο ΟΚΑΝΑ, οφείλουν από το 2006 ως σήμερα 13 εκατ. ευρώ. Εξήγησε δε, ότι οι χρηματοδοτήσεις για την πρόληψη καταβάλονται κατά 50% από τους πρώτους φορείς και τα υπόλοιπα από τους δεύτερους.
“Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε απλήρωτους μισθούς για πάνω από 6 μήνες, απλήρωτο ΙΚΑ για πάνω από 18, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με τα ενοίκια και τα λειτουργικά έξοδα”, είπε, προσθέτοντας ότι ακολουθείται πολιτική μη χρηματοδότησης συνολικά της πρόληψης, αφού ενδεχόμενο κλείσιμο των κέντρων, έχει πολιτικό κόστος.
Σημείωσε πως στην Αχαΐα, οι τοπικοί φορείς δεσμεύτηκαν για τη λειτουργία του εκεί κέντρου ανεξάρτητα από τις προθέσεις του υπουργείου, καλώντας τις τοπικές αρχές να δείξουν ανάλογη ευαισθησία. Όπως εξήγησε, από τους 17 φορείς που συμπεριλαμβάνονται στους ενισχυτές του κέντρου, συνεπείς είναι η νομαρχία, η μητρόπολη, η ΤΕΔΚ, ο ιατρικός σύλλογος, το επιμελητήριο και ο δήμος Λαγανά. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι ΟΤΑ (εκτός του Ελατίων), δείχνουν ασυνέπεια.
Ιδιαίτερα για τον μητροπολιτικό δήμο, ανέφερε πως δεν αποκλείεται να υπάρξει νομική διεκδίκηση των χρεών του. “Στη Ζάκυνθο βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Το ταμείο μας είναι άδειο”, δήλωσε.
Σχετικά με την εικόνα για τη διάδοση των ναρκωτικών τοπικά, επεσήμανε πως πέρα της πρόληψης, ρόλο παίζει και η καταστολή. Μίλησε για πρόβλημα κρίσης και διαχείρισης των θεσμών, κάτι που το συνέδεσε με τις παραβατικές συμπεριφορές.
“Δεν λέει τίποτα η σημερινή συνεδρίαση του ΤΟΣΠΑ, για την οποία έλαβα πρόσκληση και δεν θα παρευρεθώ. Στη διαδικασία, ό,τι ειπωθεί, πρέπει να γίνει. Ποιος όμως θα το κάνει αυτό όταν δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους ως δήμος;”, αναρωτήθηκε, ανακοινώνοντας πως έχει καταθέσει πρόταση το συγκεκριμένο όργανο, για δημιουργία μονάδας υποκατάστατων.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, εκτίμησε ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των χρηστών με ταυτόχρονη ψυχολογική στήριξή τους και θα μειωθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας.
Στα γενικότερα προβλήματα, πρόσθεσε την υπολειτουργία του ερευνητικού κέντρου τεκμηρίωσης και έρευνας για τα ναρκωτικά και στη μη λειτουργία του κέντρου εκπαίδευσης στελεχών, με αποτέλεσμα από 400 να έχουν μειωθεί κατά 75.
Στις δράσεις που έχει υλοποιήσει η “΄Στοργή”, ο υπεύθυνος υλοποίησης των προγραμμάτων της, αναφέρθηκε σε μια παρεμβάσεις στα σχολεία, από τα νηπιαγωγεία ως τα γυμνάσια. Σημείωσε ότι ενημερώθηκαν πάνω από 600 παιδιά, ενώ βοήθεια δόθηκε σε γονείς και εκπαιδευτικούς, είτε μέσω των προγραμμάτων, είτε μεμονωμένα όταν αυτό ζητείτο από τους ιδίους. Μίλησε για ξεχωριστές παρεμβάσεις ανά ηλικία και για αιτήματα από σχολεία που συνεχώς αυξάνονται, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα αφορούν στην αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων.
Επίσης, τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 500 ραντεβού για ζητήματα ψυχικής υγείας, συμπεριφοράς στην οικογένεια και στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και του περιβάλλοντος χρηστών ουσιών, με σκοπό την ένταξη των τελευταίων σε προγράμματα απεξάρτησης.

sbetsis@imerazante.gr

http://www.imerazante.gr/imera/news/detail.php?ID=17311

δείτε και παρακάτω προβολή από εφημερίδες της Κεφαλονιάς:

http://www.anexarttitos.gr/article.asp?Aid=6398

http://lamianews.blogspot.com/2009/06/blog-post_4126.html

ΑΛΛΑ ΚΑΙ BLOGS

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/06/blog-post_2547.html

http://blogathinaios.blogspot.com/2009/06/blog-post_22.html

http://agonistikiparemvasi.blogspot.com/2009/06/blog-post_6038.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: