Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Στα ύψη τα ναρκωτικά, ΣΤΟΝ «πάτο» τα Κέντρα Πρόληψης

cebdceb1cf81cebacf89cf84ceb9cebaceac

Στον «πάτο» τα Κέντρα Πρόληψης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα
Κλαίρη Κάβουρα
Μέσα σε κλίμα απογοήτευσης και προβληματισμού, γιορτάστηκε φέτος η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, αφού η λειτουργία των κέντρων πρόληψης απαξιώνεται συστηματικά από την πολιτεία, καθώς τα κέντρα υποχρηματοδοτούνται, τη στιγμή που 5.000 χρήστες ανά τη χώρα, περιμένουν να ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ
Οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης έχουν να πληρωθούν 7 μήνες, το ηλεκτρικό ρεύμα και το τηλέφωνο έχει διακοπεί σε 7 κέντρα της χώρας, ενώ η πολιτεία εξαγγέλλει γενικόλογα και εθνικά σχέδια δράσης χωρίς εθνικούς προϋπολογισμούς, χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς σαφή στόχευση στην πρόληψη, ανέφεραν από τον ΟΚΑΝΑ, στη συνάντηση τους την Παρασκευή με τους εμπλεκόμενους φορείς, δίνοντας μια εικόνα της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί.
«Με τη ευκαιρία της σημερινής ημέρας ο Υπουργός Υγείας αντί να αναφερθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών θα ήταν καλύτερα να αναφέρει την ημερομηνία καταβολής 13 εκατ. Ευρώ, που οφείλει στα κέντρα πρόληψης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Χίου, κα Φρυδά.
Με κύριο στόχο του την πρόληψη, ο ΟΚΑΝΑ Χίου ζήτησε την συνεργασία και συμπαράσταση όλων των φορέων, αφού το πρόβλημα είναι μεγάλο, κάτι που βρήκε σύμφωνους όλους τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση.
«Το προλαμβάνεις καλύτερο του θεραπεύειν», είναι αυτό που τόνισε και ο κ. Κεβόπουλος, τονίζοντας ότι σε ένα σοβαρό κράτος θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλά στην αντζέντα του το θέμα πρόληψη, με στρατηγική και ολοκληρωμένη δράση.
Την εξασφάλιση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου και τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης με σταθερή χρηματοδότηση, 3ετείς προγραμματισμούς ζητάει επίσης ο ΟΚΑΝΑ, γιατί όπως αναφέρουν η πρόληψη είναι μακρόχρονη ιστορία, «Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός ειδικού κωδικού που απευθείας το Κράτος θα χρηματοδοτούσε τα κέντρα πρόληψης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13 εκατ που έχουν χαθεί στο δρόμο. Το Υπουργείο Υγείας λέει ότι τα έχει δώσει, το ΟΚΑΝΑ λέει ότι δεν τα έχει παραλάβει.. Για μας κάθε μέρα είναι μέρα κατά των ναρκωτικών», κατέληξε ο κ. Ψαρούδης.

http://www.dimokratiki.org/?p=9770

1 σχόλιο:

Toxiko Xwtiko είπε...

Λάθος τίτλος δημοσιεύματος. Δεν είναι "στα ύψη τα ναρκωτικά" είναι σαν να αναφέρεται σε αύξηση της τιμής της βενζίνης. Είναι "Στα ύψη με τα ναρκωτικά",από το υπουργείο κοινωνικής ανευθυνότητας...