Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009


«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»

(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)

Διεύθυνση Γραμματείας: Κ. Π. Ν. Σάμου «Φάρος», Θ. Σοφούλη 261, 83100, Σάμος.

Τηλ.: 2273023443, 2273087070. ΦΑΞ: 2273023441.

prolipsiworkers@yahoo.gr

«Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών» με την Πρόληψη σε Ομηρία

Στις 26 Ιουνίου, «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών», η Πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Υγείας, πίσω από λεκτικά «πυροτεχνήματα» για «ευαισθησία», «νοικοκύρεμα» και «επιτυχίες», θα προσπαθήσει να κρύψει πρόχειρα την ενεργό αδιαφορία του για την Πρωτογενή Πρόληψη των Εξαρτήσεων καθώς και άλλων ψυχο-κοινωνικών δυσλειτουργιών. Θα επιχειρήσει να αποσιωπήσει το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, το οποίο προωθεί σε βάρος των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των τοπικών κοινωνιών!

Τρανή απόδειξη ότι τα 13 εκατομμύρια ευρώ, που οφείλονται στα 73 Κέντρα Πρόληψης της χώρας από Υπουργείο Υγείας και Ο.ΚΑ.ΝΑ. από το 2006 μέχρι σήμερα, δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, παρά τις υποσχέσεις.

Κάποιοι πραγματικά παράγουν έργο στον αγώνα για την πρόληψη των εξαρτήσεων και μάλιστα απλήρωτοι, χωρίς ένσημα, χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς εποπτεία, χωρίς πιστοποίηση των υπηρεσιών τους, τελευταία χωρίς συναδέλφους (καθώς το 35% περίπου των εργαζομένων αλλάζουν επάγγελμα, δεδομένων των συνθηκών). Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης. Από την άλλη, το Υπουργείο Υγείας και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ., απλοί θεατές στην προσπάθεια αυτή, προτιμούν να διοργανώνουν ακριβές ημερίδες-γκαλά, αντί να στηρίξουν τα Κέντρα Πρόληψης, που διαπλάθουν υπεύθυνους πολίτες και όχι «επικοινωνιακές φούσκες» λίγων ημερών.

Οι ιθύνοντες ας αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους: Πρώτα απ’ όλα, ενημερώνοντας τους πολίτες της χώρας πού και πώς «χάθηκαν» τα 13 εκατομμύρια ευρώ, που σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες προγραμματικές συμβάσεις, τους προ-εγκεκριμένους (από τον ΟΚΑΝΑ) επιστημονικούς και οικονομικούς προγραμματισμούς και τους ελεγμένους (πάλι από τον ΟΚΑΝΑ) οικονομικούς απολογισμούς των Κέντρων Πρόληψης έπρεπε να δίνονται σταθερά από το 2006 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Μέχρι να πουν την αλήθεια και να τιμήσουν τις υπογραφές τους, εμείς συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα μας. Άμεση, διεκδίκησή μας καθίσταται εκ των πραγμάτων η καταβολή των ογκωδών οφειλών Υπουργείου Υγείας-Ο.ΚΑ.ΝΑ. προς τα Κέντρα Πρόληψης, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ και η τήρηση εις το ακέραιο της νέας 5ετους προγραμματικής σύμβασης, που υπογράφτηκε μετά από πολλές πιέσεις. Αυτήν τη στιγμή, με εμάς και τα Κέντρα μας σε καθεστώς ομηρίας, δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα διάλογο με τους οφειλέτες, παρά μονάχα για την καταβολή των οφειλών τους. Την επόμενη της καταβολής των οφειλών, απαιτούμε να ξεκινήσει υπεύθυνος διάλογος σχετικά με την επίλυση του θεσμικού μας προβλήματος, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων και επί της βάσης επίσημης πρότασής μας για δίκτυο αυτοδιοικούμενων Ν.Π.Δ.Δ., υπό τη συνεπή επιστημονική εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ.


, τέλος, ότι δεν αρκεί μια μέρα ευχών και πομπωδών διακηρύξεων για να «σκεπαστεί» ένα πλαίσιο «εξαρτησιογόνο» και δυσμενές για την ψυχική υγεία των νέων, αλλά και όλων των ανθρώπων, που δημιουργούν η κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας, ένα δημόσιο σχολείο σε κρίση από πλευράς στόχων και περιεχομένου, η αφόρητη πίεση για επαγγελματική επιτυχία σε συνδυασμό με την πιθανότατη ανεργία, την εργασιακή ομηρία και την οικονομική κρίση, η έλλειψη δημιουργικών διεξόδων για τον ελεύθερο χρόνο, η διογκούμενη άρνηση του διαφορετικού και, πάνω από όλα, η κυρίαρχη πρόταση για μια κοινωνία που δεν θα βιώνει το αίσθημα της αλληλεγγύης. Δεν ξεχνιέται με «πάρτυ» λίγων ωρών το γεγονός πως εξ αιτίας της διόγκωσης όλων αυτών των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων αυξάνεται συνεχώς και η χρήση ναρκωτικών, ως σύμπτωμα-«κορυφή του παγόβουνου».

Για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων κάθε μέρα είναι κατά των ναρκωτικών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: