Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Από την συνέντευξη των Ιωαννίνων: "Το Υπουργείο Υγείας υποβαθμίζει τα Κέντρα Πρόληψης Ναρκωτικών"!


xρωστάει 13 εκατομμύρια ευρώ

Συντάκτης: Αλέξανδρος Θεμελής Τρίτη, 23 Ιούνιος 2009 14:42 | Ειδήσεις - Ρεπορτάζ

Το Υπουργείο Υγείας υποβαθμίζει τα Κέντρα Πρόληψης Ναρκωτικών

Στο «σκοτάδι» έγινε χθες, στα γραφεία του Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Νομού Ιωαννίνων, η συνέντευξη τύπου του προέδρου και της αντιπροέδρου του Σωματείου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ κ. Τίμου Στραβοπόδη και κα. Άννας Παπαγιάννη, αφού ο δήμος έχει αφήσει απλήρωτους του λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το προεδρείο του Σωματείου έκανε λόγο για απαξίωση του έργου τους από το υπουργείο Υγείας τονίζοντας ότι οφείλονται συνολικά 13 εκατομμύρια ευρώ από το 2006, ενώ υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόληψη στην μείωση του αριθμού των χρηστών ναρκωτικών.

Χωρίς ρεύμα τα γραφεία του ΣΣΚΝΙ

Τα μέλη του προεδρείο του Σωματείου φιλοξενήθηκαν στα γραφεία του Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Νομού Ιωαννίνων τα οποία βρίσκονται στον τρίτο όροφο του Καμπέρειου και λειτουργούν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα αφού ο Δήμος ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πληρωμή του χρωστάει στη ΔΕΗ σχεδόν 8.000 ευρώ, όπως μας δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος του ΣΣΚΝΙ κ. Στέφανος Τζιμογιάννης όσο και ο επιστημονικός υπεύθυνος κ. Βασίλης Κούτρας.

Ο κ. Τζιμογιάννης τόνισε πως έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς ωστόσο να λάβει καμία πειστική απάντηση με αποτέλεσμα οι συσσωρευμένοι απλήρωτοι λογαριασμοί να οδηγήσουν τη ΔΕΗ στη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Μείωση 9% στους χρήστες ναρκωτικών

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα μας 73 Κέντρα Πρόληψης που απασχολούν σχεδόν 330 εργαζόμενους και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αστικά κέντρα και αγροτικές περιοχές κάνοντας διάφορες παρεμβάσεις - ενημερώσεις σε σχολεία, γονείς, εργασιακούς χώρους και διοργανώνοντας σεμινάρια σε στρατόπεδα και σε εκπαιδευτικούς.

Η αναγκαιότητα της πρόληψης σε όλους τους τομείς είτε αυτοί αφορούν στη δημόσια ασφάλεια είτε στον τομέα της υγείας είτε σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο είναι σημαντική.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για τη μείωση των χρηστών ναρκωτικών καθώς η έγκυρη ενημέρωση για το τι ακριβώς εστί ναρκωτικά αποτρέπει σε σημαντικό βαθμό πολλούς, νεαρούς σε ηλικία κυρίως, να εθιστούν σε αυτά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας αναφέρει στην ετήσια έκθεση του ότι το η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα από το 1998 μέχρι και το 2004 έχει συμβάλει στη μείωση της χρήσης κατά 9% σε άτομα από 18 έως 24 ετών και 3.9% στον πληθυσμό από 12 έως 64 ετών καταδεικνύοντας το έργο που επιτελούν τα Κέντρα Πρόληψης στη χώρα μας.

Ο κ. Βασίλης Κούτρας, πρόσθεσε επίσης ότι και μετά το 2004 ο αριθμός των χρηστών μειώνεται, χάρη και στη συστηματική δουλειά των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

Ελλιπής χρηματοδότηση

Παρά λοιπόν την ουσιαστική συμβολή των Κέντρων αυτών στην καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, που στέκονται εμπόδιο στην προσπάθειά τους να ενημερώσουν τον κόσμο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Η αντιπρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων κα. Άννα Παπαγιάννη, η οποία είναι επιστημονική υπεύθυνος στο κέντρο πρόληψης του νομού Θεσπρωτίας τόνισε ότι, όσο αφορά στο νομό της, τα μισά και πλέον στελέχη του κέντρου έχουν φύγει λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης.

«Ο ΟΚΑΝΑ -είπε- πιέζει για νέες προσλήψεις χωρίς όμως να μας εγγυάται την, από μέρος του, καταβολή των απαιτούμενων χρημάτων για να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι προσλήψεις».

Για την χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης είναι υπεύθυνο το υπουργείο Υγείας το οποίο υποχρεούται να καταβάλει το 50% των χρημάτων ενώ το άλλο 50% χρηματοδοτείται από την τοπική αυτοδιοίκηση, το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ.

Ο κ. Στραβοπόδης τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φύγει τουλάχιστον 75 εργαζόμενοι πανελληνίως και αυτό κυρίως λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης από μέρους του υπουργείου Υγείας.

«Από το 2006 μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ χρωστάνε 13 εκατομμύρια ευρώ στα κέντρα πρόληψης. Χρωστάνε εισφορές στο ΙΚΑ εδώ και 13 μήνες. Πολλοί συνάδελφοι είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, ενώ ακόμα και τα πάγια έξοδα, φως, νερό, τηλέφωνο και γενικά οι οφειλές προς τρίτους δεν έχουν τακτοποιηθεί για πολύ καιρό», είπε για να προσθέσει ότι τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και το ΥΠ.ΕΣ αλλά και η ΚΕΔΚΕ μέχρι το 2008 είχαν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους.

Το πρώτο 5μηνο του 2009 αποφασίστηκε να σταματήσουν και αυτοί όμως να πληρώνουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας και σαν μοχλό πίεσης στον υπουργό Υγείας ώστε να αναλάβει και αυτός τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα στην εξόφληση των οφειλομένων.

Η στάση αυτή βρήκε αντίθετους τους εργαζομένους οι οποίοι πρότειναν να βρεθεί μια διαφορετική μέθοδος πίεσης προς τον υπουργό για να μην σταματήσει εντελώς η χρηματοδότηση των κέντρων.

«Υπουργοί, υφυπουργοί και άλλοι πολλοί με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών θα προσπαθήσουν να χρυσώσουν το χάπι κάνοντας δηλώσεις και μιλώντας για παροχή δήθεν δημόσιας και δωρεάν ψυχοκινητικής υγείας στους πολίτες. Η πολιτική τους όμως δε θα περάσει. Περιμένουν τα κέντρα πρόληψης να κλείσουν και να πέσουν κάτω σαν ώριμο φρούτο. Τα στελέχη των κέντρων πρόληψης όμως, τα οποία καταθέτουν την ψυχή τους καθημερινά, θα αντισταθούν και δεν θα τα αφήσουν να κλείσουν», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων για να κατηγορήσει στη συνέχεια τον κ. Αβραμόπουλο για φαρισαϊκή, όπως πολύ χαρακτηριστικά επισήμανε, στάση απέναντι τους καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες τους και κάνοντας λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Από τον Άννα στον Καϊάφα

Η ιστορία με την χρηματοδότηση είναι λιγάκι μπερδεμένη πάντως καθώς τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και αυτό της Υγείας υποστηρίζει ότι τα χρήματα έχουν δοθεί στον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείρισή τους.

Τα στελέχη των κέντρων πρόληψης κατηγορούν τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Γεώργιο Φωτεινόπουλο ότι με τη στάση του απαξιώνει τους εργαζόμενους στα κέντρα αυτά λέγοντας πως δεν έχει καμία ευθύνη για τα Κέντρα Πρόληψης και χρηματοδοτώντας άλλες μορφές αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών όπως την θεραπεία και την επανένταξη, αφήνοντας στο έλεός της την πρόληψη.

Η απάντηση από μεριάς ΟΚΑΝΑ είναι ότι όλα αυτά αποτελούν ψεύδη και ότι τα χρήματα από το υπουργείο δεν έχουν έρθει ακόμα στα ταμεία του.

Δεν στείλαμε στοιχεία στην Ευρώπη

Για πρώτη φορά φέτος η Ελλάδα, μέσω των κέντρων πρόληψης ναρκωτικών, δεν έστειλε επίσημα στοιχεία στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο το οποίο καταγράφει και αξιολογεί την πρόοδο των κρατών στον τομέα της αντιμετώπισης της χρήσης ναρκωτικών.

Αυτό έγινε, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΣΚΝΙ κ. Στέφανος Τζιμογιάννης, όχι γιατί δεν ήθελε το Σωματείο να συμμετάσχει φοβούμενο τα αποτελέσματα, μιας και αυτά είναι πολύ θετικά, αλλά για να μην καπηλευτεί η προσπάθεια που έχουν καταβάλει τα κέντρα πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας και να προβληθεί το όλο αυτό εγχείρημα ως μια δική τους επιτυχία.

http://www.neoiagones.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8834:-13---&catid=14:2009-05-17-13-43-13&Itemid=41

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 24.06.2009

Τρία χρόνια χωρίς τις εισφορές του ΟΚΑΝΑ

Υπολειτουργούν τα Κέντρα Πρόληψης Ναρκωτικών...

Εκστρατεία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι

PEΠOPTAZ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

• Σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν, παρά το αδιαμφισβήτητα σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρουν, τα κέντρα Πρόληψης ναρκωτικών τόσο στην Ήπειρο, όσο και σε ολόκληρη την χώρα.
Βασική αιτία για την κατάσταση αυτή, που οδηγεί τις κατά τόπους δομές σε υπολειτουργία λόγω διαρροής των στελεχών τους και αδυναμίας τους να ανταποκριθούν συχνά, ακόμη και σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν καταβληθεί από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ οι προγραμματισμένες μέσω 5ετών συμβάσεων εισφορές τους προς τα Κέντρα. Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα, να «παγώσει» κάθε πρόγραμμα υποστήριξης και επιμόρφωσης –κατάρτισης νέων και παλαιότερων στελεχών, σε μια εποχή μάλιστα που η χρήση ουσιών αυξάνει και παράλληλα αυξάνουν και οι ανάγκες πρόληψης και στήριξης των χρηστών.
Αυτά τόνισαν χθες σε συνέντευξη τύπου, εκπρόσωποι του πανελληνίου σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και μέλη της διοίκησης του Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, στα πλαίσια διεξαγωγής αυτές τις ημέρες μιας μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης για την κατάσταση στα Κέντρα, που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών η οποία γιορτάζεται την ερχόμενη Παρασκευή.
Αρχικά η ψυχολόγος κ. Άννα Κουμπογιάννη, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα, αναφερόμενη στις δράσεις και τα προγράμματα που αυτά υλοποιούν, χαρακτήρισε αξιόλογο το έργο των δομών και αναρωτήθηκε για το ποιος είναι υπεύθυνος τελικά για την λειτουργία τους, αν δεν είναι ο ΟΚΑΝΑ. «Η καλύτερη αξιολόγηση για μας και το έργο μας είναι ο τρόπος με τον οποίο μας αγκαλιάζει η τοπική κοινότητα, φορείς και πολίτες», τόνισε με έμφαση η κ. Κουμπογιάννη.
Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Τίμος Στραβοπόδης, πρόεδρος του πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διαρροή στελεχών από τα Κέντρα τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας του καθεστώτος αβεβαιότητας μέσα στο οποίο εργάζονται. Το 35% περίπου των εργαζομένων αναγκάζονται να αλλάξουν επάγγελμα λόγω της ανασφάλειας που βιώνουν και της συνεχιζόμενης αδιαφορίας της Πολιτείας για την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών Πρόληψης, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στραβοπόδης τόνισε πως από τα τέλη του 2006 και μέχρι σήμερα, τα οφέλη του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης έχουν ανέλθει στο ποσό των 13 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη τους να μένουν απλήρωτα για μήνες και πολλά από αυτά να αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ και να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα.
«Θα αντισταθούμε μέχρις εσχάτων», προανήγγειλε ο Πρόεδρος των εργαζομένων, ενώ παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα προς τον Υπουργό Υγείας να δει τα Κέντρα Πρόληψης ως δομές υγείας που παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και να τους φερθεί ανάλογα.
Ο κ. Βασίλης Κούτρας, αναπλ. καθηγητής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός διευθυντής του Σ.Σ.Κ.Ν.Ν. Ιωαννίνων με την σειρά του, αφού επισήμανε πως τα προβλήματα χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης προηγούνται της παρούσας οικονομικής κρίσης, τόνισε πως το πρόβλημα έχει να κάνει συνολικά με την κοινωνική πολιτική της χώρας μας και αναρωτήθηκε αν η πρόληψη είναι τελικά προτεραιότητα.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συμβουλευτικού Σταθμού Ιωαννίνων κ. Στέφανος Τζιμογιάννης έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής και εθνικού σχεδιασμού όσον αφορά την πρόληψη στον τομέα καταπολέμησης των ναρκωτικών, το αποτέλεσμα της οποίας είναι, όπως είπε, τα Κέντρα Πρόληψης σήμερα να υπολειτουργούν.
Ο κ. Τζιμογιάννης σημείωσε επίσης ότι την ηγεσία του ΟΚΑΝΑ διακρίνει μια χαρακτηριστική αδιαφορία σχετικά με την λειτουργία των Κέντρων και διαβεβαίωσε πως ο Συμβουλευτικός Σταθμός Ιωαννίνων θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στις δομές πρόληψης.


Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών ζητούν επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των δομών με πρόβλεψη πάγιας και επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και διασφάλιση τις επαρκούς στελέχωσης και της επιστημονικής εκπαίδευσης των στελεχών τους, σε αντιστοιχία με τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως τονίστηκε χθες από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών, προκειμένου αυτοί να προωθήσουν τις διεκδικήσεις τους, δεν θα αποστείλουν φέτος στοιχεία σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων για την επίσημη ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά. Αντί αυτού, θα παρουσιάσουν το επιστημονικό τους έργο σε διημερίδα που θα διεξαχθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στην Αθήνα. Παράλληλα, έχουν εκδώσει και αφίσα διαμαρτυρίας που θα αναρτηθεί σε κάθε σημείο της χώρας όπου υπάρχει Κέντρο Πρόληψης.

http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=11&pid=5049

Δεν υπάρχουν σχόλια: