Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Ψηφίσμα Υποστήριξης από ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου (Τοπικές Κινητοποιήσεις)

Α΄ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αγ. Ιωάννου 54 (Ρ.Ο.Δ.Α.) Ρόδος 14-5-2008
85100 ΡΟΔΟΣ
ΠΡΟΣ : α. Μ.Μ.Ε.
Β. Συλλόγους διδασκόντων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες, σε σχολεία της Δ/βαθμιας Εκπ/σης, με την συμμετοχή εκπαιδευτικών και υπό την επιστημονική καθοδήγηση των στελεχών του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΟΔΟΣ», δράσεις στα πλαίσια των προγραμμάτων πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της υγείας.
Τα «Κέντρα Πρόληψης» είναι τοπικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και της Aυτoδιoίκησης, που εφαρμόζουν «προγράμματα προαγωγής της υγείας και πρόληψης της χρήσης ουσιών» στην σχολική και την ευρύτερη κοινότητα και βεβαίως στον χώρο της οικογένειας. Έχουν την μορφή μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων κυρίως των Δήμων ή των Νομαρχιών και λειτουργούν με την επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ και την συγχρηματοδότηση 50% από τον ΟΚΑΝΑ και 50% από πόρους της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα προγράμματα πρόληψης των Κέντρων σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ομάδων στις οποίες απευθύνονται. Συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις με βασικό άξονα την εκπαίδευση σε κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες, οι οποίες λειτουργούν ως προληπτικοί παράγοντες στην ανάπτυξη επιβλαβών για το άτομο μορφών συμπεριφοράς, όπως η εξάρτηση.
Κύριο μεθοδολογικό εργαλείο αποτελεί η δουλειά σε ομάδες, η βιωματική και ενεργητική μάθηση, μέσα από συζήτηση, ασκήσεις προσωπικής ανάπτυξης, δημιουργική έκφραση, ασκήσεις αναπαραστάσεων (role playing), και η παροχή αντικειμενικής και κατάλληλης για κάθε ηλικιακή ομάδα ενημέρωσης.
Στη Ρόδο ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2000 το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΟΔΟΣ», με πολύ μεγάλη προσφορά στον τομέα της πρόληψης και της ψυχικής υγείας. Σε μία εποχή όμως που κυριαρχεί το κραυγαλέο και το προσχηματικό, το γεγονός ότι τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης και οι εκπαιδευόμενοι σ’ αυτό επέλεξαν συνειδητά να κάνουν ουσιαστική και αθόρυβη δουλεία, είχε σαν αποτέλεσμα να είναι ελάχιστα γνωστό το σημαντικό έργο της «ΔΙΟΔΟΥ».
Πράγματι, πλούσια και πολύπλευρη δράση ανέπτυξε η «ΔΙΟΔΟΣ» από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα που αφορά την εκπαιδευτική κοινότητα, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, την οικογένεια, γονείς εφήβους, τους γιατρούς, τους φορείς κοινωνικής μέριμνας, κλπ. Η δράση της «ΔΙΟΔΟΥ» επεκτάθηκε σε όλους τους Δήμους της περιοχής.
Μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγκροτήθηκαν περισσότερες από 22 ομάδες και εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 240 εκπαιδευτικοί. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ημερίδες και εκδηλώσεις του Κέντρου με μεγάλη πάντα επιτυχία.
Δυστυχώς, όλο αυτό το εγχείρημα, πρωτοπορία της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό χώρο, που ξεκίνησε από το πρόβλημα των ναρκωτικών. αλλά το ξεπερνά κατά πολύ, σήμερα βρίσκεται σε σημείο καμπής, αφού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, η συνεχιζόμενη αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για επαρκή χρηματοδότηση των 72 Κέντρων Πρόληψης και η μη καταβολή των οφειλομένων σε αυτά από τον ΟΚΑΝΑ– πάνω από 6 εκατ. € είναι το συνολικό χρέος προς τα Κέντρα - έχει οδηγήσει αυτές τις πολύ σημαντικές δομές προαγωγής της υγείας και πρόληψης της χρήσης ουσιών, σε οικονομικό αδιέξοδο και λειτουργική υποβάθμιση
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, οι εργαζόμενοι σε πολλά Κέντρα Πρόληψης δεν έχουν πληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες με συνέπεια να κυριαρχεί έντονα σε αυτούς το αίσθημα της εργασιακής ανασφάλειας και της απογοήτευσης ενώ παράλληλα πλήττεται σημαντικά η υλοποίηση του επιστημονικού τους έργου αλλά και γενικότερα η πλήρης εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης.
Το Δ.Σ. της Α' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους εργαζομένους στη "ΔΙΟΔΟ" και γνωρίζει το σημαντικό ρόλο του Κέντρου και τα προβλήματα. Άλλωστε συμμετέχει στη Διοίκηση της "ΔΙΟΔΟΥ" με εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας.
Με βάση τα ανωτέρω, το Δ.Σ. της Α' ΕΛΜΕΔ επισημαίνει τα εξής :
1ον) Θεωρούμε καίρια τη σημασία που έχει η πρόληψη στον τομέα της ψυχικής υγείας. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως νέα παιδιά, στις συνθήκες των σύγχρονων κοινωνιών της αποξένωσης, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμοστικότητας και ψυχικών διαταραχών, που οδηγούν στα ναρκωτικά ή τα ψυχοφάρμακα. Όμως η κοινωνία μας, βυθισμένη στο συντηρητισμό της, προσποιείται πως δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα.
2ον) Επισημαίνουμε τη σημαντική συμβολή της «ΔΙΟΔΟΥ» στον τομέα της αγωγής υγείας και της πρόληψης στη περιοχή μας. Ιδιαίτερα επιτυχής κρίνεται η συνεργασία της «ΔΙΟΔΟΥ» με την εκπαιδευτική κοινότητα. Αυτό αποδεικνύεται με την αδιάλειπτη όλα αυτά τα χρόνια κοινή δράση σε προγράμματα μεμονωμένων εκπαιδευτικών, αλλά και θεσμικών οργάνων της εκπαίδευσης, με τη «ΔΙΟΔΟ».
3ον) Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική, που επιχειρεί να επιβάλλει την υποβάθμιση ή την κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης, εφαρμόζοντας της δοκιμασμένες τεχνικές της υποχρηματοδότησης και της κατασυκοφάντησης του θεσμού.
Εκτός της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τη δραστική μείωση των δαπανών για σημαντικά κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία και η παιδεία, φαίνεται ότι φοβίζει του αρμοδίους η θεσμική αυτονομία των κέντρων πρόληψης, η αδυναμία τους να τα χειραγωγήσουν.
3ον) Καθοριστικές είναι οι ευθύνες για το μέλλον της "ΔΙΟΔΟΥ", του Δήμου Ροδίων και της Νομαρχίας Δωδεκανήσου, που αποτελούν τους βασικούς εταίρους και συνδιοικούν τη "ΔΙΟΔΟ". Ο Δήμος και η Νομαρχία οφείλουν να επιδείξουν την αυτονόητη ευαισθησία για το μείζον κοινωνικό αγαθό της πρόληψης και της ψυχικής υγείας. Η «ΔΙΟΔΟΣ» είναι δικό τους παιδί. Η πρόληψη δεν είναι μία άχρηστη πολυτέλεια.
4ον) Απαιτούμε τη γενναία και άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από την Κεντρική Διοίκηση. Η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ο Δήμος Ρόδου, η Νομαρχία Δωδεκανήσου, ως βασικοί εταίροι οφείλουν να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τη «ΔΙΟΔΟ».Να διεκδικήσουν τα απαραίτητα κονδύλια και την ουσιαστική αναβάθμιση της «ΔΙΟΔΟΥ».

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕΔ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Β. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΖΗΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: