Παρασκευή, 9 Μαΐου 2008

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Γρ. Ψαριανού (ΣΥΡΙΖΑ) για τα Κ.Π. ΟΚΑΝΑΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Θέμα: Λειτουργία Κέντρων Πρόληψης

Κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα τα 72 Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης της χώρας, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Τα τελευταία 2 χρόνια ο ΟΚΑΝΑ υποχρηματοδοτεί τα Κέντρα Πρόληψης (συνολικό χρέος 7.000.000 Ευρώ), ενώ η παράταση της ληγμένης πενταετούς προγραμματικής σύμβασης με την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών λήγει τον Μάιο του 2008.
Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή εξαθλίωση πολλά Κέντρα που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν βασικές λειτουργικές δαπάνες, ενώ από τις 11 Μαρτίου έχει σταματήσει ουσιαστικά τη λειτουργία του το πρώτο Κέντρο Πρόληψης (αυτό της Δυτικής Αθήνας) ενώ στο ΚΠ Δωδεκανήσου (Κως) πολλοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες.
Η πρόσφατη εκταμίευση του ποσού των 2 εκ. ευρώ για την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης επαρκεί για να καλύψει ένα πολύ μικρό μέρος από τις συσσωρευμένες οφειλές, ενώ δυσχεραίνεται και η ανανέωση της σύμβασης από την πλευρά της ΚΕΔΚΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών.
Επιπλέον πριν από 2 χρόνια έκλεισε ο επίσημος φορέας συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ για την εκπαίδευση, ενώ πριν από 3 μήνες ανεστάλη η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, το οποίο αξιολογούσε και καταδείκνυε την αποτελεσματικότητα του έργου στην πρόληψη. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού υγείας κ. Κωνσταντόπουλου για μελλοντική αλλά όχι καθορισμένη αξιολόγηση του έργου πρόληψης στη βάση κόστους-οφέλους.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1) Θα χρηματοδοτηθεί άμεσα ο ΟΚΑΝΑ προκειμένου να καλυφθούν όλες οι οφειλές του στα Κέντρα Πρόληψης και να μην τεθεί σε κίνδυνο η σύμβαση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
2) Ποια είναι η πολιτική βούληση για την πρόληψη στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών;

Ο ερωτών βουλευτής


Γρηγόρης Ψαριανός
(Σ.Σ. Θα συζητηθεί στη Βουλή την Πέμπτη 15 Μάη το πρωί)

1 σχόλιο:

ergazomenos είπε...

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος:
αγώνας, αγώνας, αγώνας!!!