Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Ρεπορτάζ από Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με ενδιαφέρον.




Με λουκέτο κινδυενύει το Κέντρο Πρόσληψης «Δίοδος», εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας να το ενισχύσει οικονομικά. Το θέμα απασχόλησε εκτενώς το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, στην προχθεσινοβραδινή του συνεδρίαση και όπως είπε ο δήμαρχος Χατζής Χατζηευθυμίου ενδεχομένως να κλείσει και η Μονάδα Απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στη Ρόδο.

Ο κ. Χατζηευθυμίου τον περασμένο μήνα έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας, τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας, Παιδείας, Αμυνας, Εργασίας, Δικαιοσύνης και τους προέρους του ΟΚΑΝΑ, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, με την οποία ζητά τη χρηματοδότηση των δομών αυτών. Απάντηση όμως δεν έλαβε και όπως ανακοίνωσε προχθές ο δήμαρχος, πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία αντιμετώπισης των ανθρώπων οι οποίοι έχουν εξάρτηση από τα ναρκωτικά.

«Εχουν πάψει να θεωρούνται ως άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται κάποια βοήθεια, ειδική από τον ΟΚΑΝΑ και θεωρούνται ασθενείς. ΓιΆ αυτό υπάρχει η πρόταση και η προοπτική να κλείσει ο ΟΚΑΝΑ και οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο και να αντιμετωπιστούν ως ασθενείς. Καταλαβαίνετε τι τεράστιο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και σε ποια αδυναμία θα βρεθεί το Νοσοκομείο να ανταποκριθεί σε μια τέτοια κατάσταση. Εάν όμως κάτι τέτοιο έχει αποφασιστεί κεντρικά, αντιλαμβάνεστε ότι ο Δήμος Ροδίων δεν είναι σε θέση να αναλάβει το βάρος της ευθύνης λειτουργίας του Κέντρου, αν ο ΟΚΑΝΑ δεν συνεχίσει να το στηρίζει», τόνιζε ο κ. Χατζηευθυμίου.

Σημαντικό έργο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκαν και μέλη της ομάδας δικτύου εθελοντών του Κέντρου Πρόληψης «Δίοδος». Η εθελόντρια Ελένη Λαζαρίδου, παίρνοντας το λόγο, εξέφρασε την αγωνία της για την τύχη του και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Κέντρο στον τομέα της πρόληψης των εξαρτησιογόνων ουσιών, με τις εκδηλώσεις και τις ομιλίες που πραγματοποιεί σε σχολεία και στον στρατό. «Πάμε μέσα στα σχολεία και βλέπουμε πόσα πολλά προβλήματα έχουν οι νέοι και πόσο εύκολα μπορούν να προβούν σε παραβατικές ενέργειες. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι έντονο στο Δήμο της Ρόδου», τόνισε.ΑναγκαιότηταΥπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης «Δίοδος» τάχθηκαν οι πρώην δήμαρχοι Ρόδου Γιώργος Γιαννόπουλος και Σάββας Καραγιάννης. Μάλιστα ο κ. Γιαννόπουλος πρότεινε ο Δήμος Ροδίων να απαιτήσει ώστε η δομή αυτή να γίνει μόνιμη και να κρατηθεί σε βάθος χρόνου. Από όλους πάντως αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα της λειτουργίας του, καθώς, όπως ειπώθηκε, τα ναρκωτικά είναι δίπλα μας και χρειάζεται ευαισθητοποίηση από όλους.Η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης «Δίοδος» στηρίζεται στην προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει ο ΟΚΑΝΑ με την ΤΕΔΚΔ, τον Δήμο Ροδίων και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ο ΟΚΑΝΑ καλύπτει το 50% των οικονομικών εξόδων της λειτουργίας του και άλλοι τρεις έταιροι συμβάλλουν με το υπόλοιπο 50%. Λόγω όμως έλλειψης πόρων κινδυνεύει να κλείσει.

Αντιπαράθεση

Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Δήμος Ροδίων το 2007 δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης εξέφρασε ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Γλυνός. «Ο ΟΚΑΝΑ είναι συνεπής, εμείς δεν είμαστε, αφού σταματήσαμε να δίνουμε χρήματα. Είναι αμαρτία να κλείσει», είπε χαρακτηριστικά.Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση του κ. Χατζηευθυμίου, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο ανέφερε ότι ο Δήμος Ροδίων ούτε το 2005, ούτε το 2006, επί δημαρχίας Γιώργου Γιαννόπουλου, έδωσε ένα ευρώ στο Κέντρο, αλλά η χρηματοδότησή του έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο απέδωσε τους πόρους που παρακράτησε από τους ΚΑΠ, που έδωσε στον Δήμο Ροδίων, όπως συνέβη και το 2007. Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Γλυνό ότι στις 15-12-2006, 15 ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η σημερινή αρχή, η πρεμούρα που είχε ήταν να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ, με όρους επαχθείς για τον Δήμο Ροδίων. «Φροντίσαμε 15 ημέρες πριν παραδώσετε σε μας να υποθηκεύσετε τη “Δίοδο” στο ταμείο του Δήμου, που ήταν ανθηρό, χωρίς να μας ενημερώσετε, την κρατήσατε κρυφή. Ο όρος που ετέθη προβλέπει ότι σε περίπτωση που οι άλλοι εταίροι δεν συνεισφέρουν οικονομικά στη λειτουργία του, το ποσό να το καταβάλει ο Δήμος Ροδίων», είπε ο δήμαρχος.«Χαίρομαι που υπέγραψα την προγραμματική σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ, είναι μεγάλη μου τιμή. Αυτές οι δομές δεν κοστολογούνται και μιλάμε για 40 χιλ. ευρώ, αυτή είναι η συνεισφορά του Δήμου Ροδίων και όχι 800 χιλ. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Γλυνός.

Ψήφισμα

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσιισε να στείλει ψήφισμα προς τους αρμόδιους φορείς για να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του. Επίσης ο κ. Χατζηευθυμίου δεσμεύτηκε ο Δήμος Ροδίων να καλύψει κάποιες δαπάνες από τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου Πρόληψης, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, επικαλούμενος την οικονομική δυσπραγία του Δήμου για να συνεισφέρει τις 40 χιλ. ευρώ που προβλέπει η προγραμματική σύμβαση.Η επιστολή που έστειλε ο κ. Χατζηευθυμίου είναι η εξής: «Οπως γνωρίζετε, στο νότιο συγκρότημα Νομού Δωδεκανήσου λειτουργεί και διανύει την Τρίτη τριετία το Κέντρο Πρόληψης “Δίοδος”.Η δράση του εν λόγω Κέντρου είναι αρκετά σημαντική, με προγράμματα ενημέρωσης, που θα απευθύνονται στην οικογένεια, το σχολείο, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα, όπως ΜΜΕ, Ενοπλες Δυνάμεις, Εκκλησία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλες επαγγελματικές ομάδες, τοπικούς συλλόγους και σε όσους διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο μέσα στην κοινωνία.

Πιστεύουμε ότι η πρόληψη των ναρκωτικών δεν είναι υπόθεση μόνο των ειδικών, αλλά αφορά την κοινωνία στο σύνολό της.Η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει ουσιαστικά τα εν λόγω Κέντρα, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους για ένα καλύτερο αύριο στην κοινωνία που όλοι επιθυμούμε.Ζητάμε:• Να δοθούν όλες οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης (πάνω από 6 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2007), ώστε να συνεχίσουν το σημαντικό έργο τους.• Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση προς τα Κέντρα Πρόληψης από το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Υγείας και ΟΚΑΝΑ.•

Την ουσιαστική βοήθεια του υπουργείου Παιδείας, καθΆ ότι τα περισσότερα προγράμματα του Κέντρου Πρόληψης αφορούν μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.• Την ουσιαστική βοήθεια όλων των άλλων εμπλεκομένων Υπουργείων για προώθηση προγραμμάτων πρόληψης στους τομείς ευθύνης τους.• Να γίνει θεσμική κατοχύρωση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης και να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι.Εκτιμώντας τα ανωτέρω παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες».
(Σ.Σ. Ευτυχώς που βγήκε το ψήφισμα!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: