Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από βουλευτές του ΚΚΕ


Στα σχολεία το απαράδεκτο πρόγραμμα «Εθισμένοι στη ζωή» της «ODEON»
Από τον "Ρ"

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα σχετικά με το πρόγραμμα «Εθισμένοι στη ζωή» της «ODEON» στα σχολεία, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Δήμος Κουμπούρης και Μπάμπης Χαραλάμπους.

Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:
«H ανάγκη παρεμβάσεων πρόληψης στα σχολεία κρίνεται επιτακτική, καθώς τα κρούσματα που καταγράφονται πληθαίνουν καθημερινά και σημειώνονται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Ομως παρόλο που υπάρχει σε ισχύ μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Παιδείας και Υγείας με τα Κέντρα Πρόληψης, δεν τίθεται σε εφαρμογή. Οι πόρτες των σχολείων μένουν κλειστές για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης, οι οποίοι συναντούν πολλές δυσκολίες όσες φορές επιχειρούν να κάνουν ενημερώσεις στους μαθητές, αντιμέτωποι ακόμη και με την απειλή ποινικής δίωξης.
Αντίθετα, οι εταιρείες επελαύνουν στα σχολεία με τις ευλογίες του υπουργείου, για να κάνουν τα δικά τους "προγράμματα ενημέρωσης" στους μαθητές, με σκοπούς κάθε άλλο παρά αγαθούς και με υποκριτικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα και τα δικαιώματα της νεολαίας.
Ενα νέο "εκπαιδευτικό πρόγραμμα" της γνωστής εταιρείας διανομής "ODEON", υπό τον τίτλο "Εθισμένοι στη ζωή", εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας και παρουσιάστηκε πρόσφατα από την εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αντιπροσωπεία στην Ελλάδα), σε κεντρικό "multiplex" της εταιρείας, παρουσία σχολείων.
Το πρόγραμμα είναι ουσιαστικά μια ταινία συμβατή με την τεχνολογία του "διαδραστικού κινηματογράφου", χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αναμένεται να το παρακολουθήσουν 5.000 μαθητές μέχρι το καλοκαίρι. Παρουσιάζεται ως "πρωτοποριακή προσέγγιση του προβλήματος της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών". Η προβολή είναι μοιρασμένη σε διάφορες υψηλής τεχνολογίας αίθουσες (σ.σ. όπου ακόμη και τα καθίσματα κουνιούνται ανάλογα με τα δρώμενα στην οθόνη) και διαρκεί 106 λεπτά. Σε κάθε αίθουσα, θα "ξετυλίγεται" μια διαφορετική θεματική (συνέπειες εθισμού, οικονομικά μεγέθη του κυκλώματος ναρκωτικών κ.ά.).
Ως προς το τελευταίο, έγινε φανερό από την παρουσίαση ενός ολιγόλεπτου "τρέιλερ" ότι οι κατασκευαστές του προγράμματος αναπαράγουν ουσιαστικά τη λογική του ιμπεριαλισμού - ειδικά των ΗΠΑ - για τη σχέση ναρκωτικών - "τρομοκρατίας", όπου "τρομοκρατία" στην προκειμένη περίπτωση είναι ...τα FARC (Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας)! Συγκεκριμένα, στα πλάνα εμφανίζονται, η λέξη "FARC" γραμμένη σε έναν τοίχο και αμέσως μετά αντάρτες με κόκκινα μαντίλια στο πρόσωπο την ώρα που ακούγονται οι "αναλύσεις" περί "ναρκω-τζίρου".
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, αν προτίθεται να πάρει μέτρα ώστε:
-- Να απαγορευτεί η προκλητική επέμβαση των επιχειρήσεων στη δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.
-- Να στηριχτούν και να παρεμβαίνουν οι δημόσιοι φορείς που επιστημονικά μπορούν να στηρίξουν το εκπαιδευτικό έργο ή τη σχολική κοινότητα στην άνιση μάχη με τα μεγάλα προβλήματα που η κρίση του συστήματος προκαλεί στη νεολαία».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

άντε να μάθουμε πόσο κοστίζει αυτή η νέου τύπου εκπαίδευση...
Γκέστ Στάρ ο Καγκελόπουλος